dağlarda yürüyüş

Datça Dağlarında Bahar

Koydan tepeye çıkarken sık bitkilerle kaplı bir yerden geçmemiz gerekti, artık alıştığımız bir durum. Bu gibi yerlerde giysiler önemli dikenli, derinizi kolayca çizebilen bu bitkilere karşı giysileriniz sizi koruyor. Şahsen yine de birçok yerimiz yürüyüş sonunda çizilmiş oluyor, cildimiz alıştı, kısa zamanda bu çizikler kapanıyor.

Sert kuzey rüzgarlarının yatırdığı sık bitkilerle kaplı bir doğa, son yıllarda o rüzgarlar da azaldı. Bu yıl olduğu gibi, ilk geldiğim yıllarda kuzey rüzgaları çokça eserdi. Arkadaşımın kollarını havaya kaldırdığı kayanın aşağılarında dimdik yamaçlar uzanmakta. Karşıda Kos adası ve Bodrum kıyıları görünüyor.

Fotoğraftaki gibi bir patikaya rastlarsanız şanslısınız, yaban hayvanlarının yürüdüğü yollar ama burada 40 -50 metreden uzun patika göremedik. Bitkilerin arasından en uygun yürüyeceğimiz yerleri seçerek yürüyüşümüzü sürdürdük. Bir ara Karaköy tarafından balıkçı arkadaşım Selahattin kaptan’ın Selo 1 teknesi göründü, kendimizce bizi görebileceği bir tepede gelişini bekledik, önümüzde bir vadi vardı, bizi görür diye düşündüm. Tam geçerken telefon ettim, hemen karşınızdayız derken  bir yandan da kollarımız açıp kapatıyorduk ama Selahattin kaptan bizi göremedi. Demek ki oradan açı farklıydı. Geçenlerde onunla balığa çıkıp video çekmiştim, Muzaffer Özgen Youtube kanalımda izleniyor. Daha sonra Bodrum taraflarından Datça – Bodrum Feribotu göründü, Körmen limanı’na doğru yol alıp uzaklaştı.

O bir kartal, yüksekleri, kayaları çok sever, ben de onun bu görüntülerini çekmeyi. Bu aylarda Dağlara bahar görüntüsü getiren birkaç bitki var. Bunlardan biri Datça’da pamuklan diye bilinen dağ gülleri, bütün yamaçları kaplamışlar. Diğer bitkiler yürürken dikenlerinden yakındığımız firigana türü bitkiler. O dikenli bitkilerin bu zamanlarda öyle güzel çiçekleri oluyor ki, inanılmaz görüntüler. Dağlar şenleniyor. Yeşilin içinde sarı, mor, beyaz, pembe renklerle oluşan bir armoni. Bu yeşilliğe bakıp aldanmamalı, mart çok kurak geçti ekinlerde sararmalar var, buralarda gece çiğleri ve denizden gelen esintiler bitkileri besliyor.

Yürüyüşümüzün büyük bir kısmı buradaki gibi sık ve dikenimsi bir bitki örtüsünde geçti. Bu mevsimlerde bastığınız yere dikkat etmeniz gerekiyor, yılanlar açısından söylüyorum ama çoğu zaman bu gibi yerlerde neler olduğunuz görmek mümkün olmuyor. Bu yıl şubat ayında birkaç kez karayılan türü yılana rastladım, zehirli yılanlar da çıkmıştır. Bu aylarda biraz uyuşuk olabilirler basma olasılığı o yüzden biraz artıyor.

ege yamaçlarında doğa yürüyüşü

Renkler, manzaralar çok güzeldi.

Sayfalar: 1 2 3 4 5

Bir yorum

  1. Merhabalar Muzaffer Bey,
    Ben de doğa aşığı aynı zamanda Datça’da yaşamaya başlayan Datça hayranı bi vatandaşım.
    Doğa yürüyüşlerini düzenli ve periyodik yapıyormusunuz? Cevabınız evet bende katılmayı ve biraz bilgilendirilmeyi rica ediyorum. Sevgiler Selma Temizer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir