Bu doğada değişik çiçeklerle karşılaştık, flora sayfasında paylaştım, arkadaşlar isimlerini yazdılar. Sağ üstte ” kayabeğendi ” , solda ” morbaş ” görülüyor. Değişik tür sarmaşıklar da rastladığımız bitkilerdendi.
Burası Datça Hurması dereleri içindeki en yüksek çağlayan, yağmurların kesilmesi ile sular azalıyor, yağmur mevsiminde daha etkileyici manzaralar olur.
Yaşamamız için anlamlı, güzel şeylerin de olduğunu hatırlatan bir doğa. Bu doğadan ayrıldığımda huzursuz birisi oluyorum.
Datça’nın çok özel doğasından sadece bir parça, tahrip edilen bu yarımada başka bir ülkede olsaydı, çok farklı olurdu. Gözümüzü korur gibi korurduk. Datça hurmasını tehdit edecek unsurlardan biri de turizm, yapılaşma olursa bu vadiler yok olur. Yat gezilerinde de uğranılan mekanlardan, koyda bilgi verici bir tabela var. Diğer taraftan iklimdeki değişikliklerin bu bitkilere nasıl bir etkisi olacak bilinmiyor, bu gezimizde nerdeyse Hurmaların bir çoğunu fotoğrafladık, geçen gelişimize göre onlardaki değişiklikleri gözlemledik.
Kovalıca Datça hurmasının en yoğun olduğu derelerden, derin bir vadi içinde olması da onları koruyor. Ağaçlar sağlıklıydı.
Her Datça hurmasının dibinde mutlaka bir veya birkaç sürgün oluyor, gruplar halinde sıralanıyorlar. Karaali’de ağaçlar buraya göre genç ve alçaktı.