hızırşah kültür evi açışışı

Hızırşah Kültür Evi İlk Sergisi İle Hizmete Açıldı.

 

Eski Datça, Tarihi Hızırşah Camii, İpek Atölyesi, Hacetevi, Reşadiye (Cami ve Mehmet Ali Ağa Konağı), Kızlan yel değirmenlerine ulaşan  Kültür rotasında bilgi levhalarının yer aldığı noktalar:
Knidos Seramik Atölyeleri (Hızırşah), Hızırşah Camii, Hacetevi, Hızırşah İpek Atölyeleri, Eski Datça, Reşadiye Camii ve Mehmet Ali Ağa Konağı, Kızlan Yel Değirmenleri. Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür ve Sergi Evi’nden temin edilecek ücretsiz dağ bisikletleriyle rotayı gezme imkanı olacak. Bu sayade Datça’nın tarih, arkeoloji ve kültür bakımından gizli kalmış potansiyelinin ortaya çıkarılması, bunun geniş kitlelere ulaştırılabilmesi, Datça’ya gelen turist sayısının ve konaklama süresinin artırılması amaçlanmakta.

 

Yapının eşsiz akustik ortamında Müslüm Çimen ve Taner Aram’dan dinlediğimiz Ney – Bendir Dinletisi bu mekana çok yakışan bir etkinlik oldu. Ney’in mistik sesi büyüleyici bir atmosfer oluşturdu.

 

Daha sonra Kokteyl ve Datça Musiki Derneği Müzik Dinletisi için bahçeye çıktık. Yapıda bahçe düzenlemesi de çok hoş olmuş, bundan sonra birçok güzel etkinliğin bu alanda yaşama geçirileceğini şimdiden görür gibi oldum.

 

Ülkemizde restorasyon çalışmaları çoğu zaman maalesef istenildiği gibi olmuyor ama burada çok güzel bir çalışma ortaya konmuş. Birçok kişinin, kurumun ortak, uyumlu çalışmasının sonuçlarını görüyoruz. Renkler de iyi seçilmiş. Aynı özelliği Çeşmeköy mezarlığında restore edilen yapıda göremedim diyebilirim. Duvarlarda yer yer, taş doku örnekleri bırakılmış, yapının içinde de orjinal kısımlar kapatılmamış. Yapıyla ilgili gelecek günlerde Tarihi Eserler kategorisinde daha geniş bilgiler vereceğim. Artık Datça’nın ziyaret edilecek, görülecek yeni bir mekanı oldu. Dileğim özel bir mülkiyet olan Eski Datça’daki Alamango evi ve Reşadiye Ağa Konağının da kültürel bir işleve kavuşması, ziyaret edilebilmesi. İlçemizdeki diğer kurtarılmayı bekleyen önemli yapılarının da bu imkanı bulabilmesi arzu ettiğimiz şeylerden. Değirmenbükü’nde yer alan manastır şeklindeki yapı bütünlüğü de bu Yarımada için çok önemli, dini turizm merkezi olabilir.

hızırşah kültür evi

 

Benim de yanından geçtikçe hüzünlediğim bu yapının kültürel bir anlamda Datça yaşamına kazandırılması bizleri çok mutlu etti.

Sayfalar: 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir