” Dikmesi Bizden Sulaması Hepimizden “

18 Haziran Pazar günü öğleden sonra Datça Orman Şefi İhsan Uğur Orhun’un daveti üzerine arkadaşım Ekrem İpek ile Reşadiye Uçurtma tepesine geldik. Etkinlikten haberdar edilen doğasever arkadaşlarla Datça Orman Şefliği’nin yapmış olduğu teraslama ve ağaçlandırma çalışmalarını yerinde görmüş olduk. Teraslardaki Keçiboynuzu, lavanta , lavantin ve biberiye fidanlarını suladık. Gördüğümüz manzara Datça doğası, eko sistemi açısından bizleri umutlandıran, heyacanlandıran görüntülerdi. Uçsuz bucaksız tepeler teraslandırılmış, bir kısmına ekim yapılmış, kalan kısımlar sonbaharda dikim zamanını bekliyordu.

datça orman şefliği ağaçlandırma

Pazar günü öğleden sonra Datça Orman Şefi Uğur bey aradı, saat 5’te bir etkinlikten söz etti, müsait olup olmadığımı sordu. Tabii Ormanla ilgili bir etkinlik deyince hemen  ağaç dikimi veya ağaçlandırılan alanların gezilmesi aklıma geldi. Yine de belirtilen saatte buluşma noktası olan Reşadiye Uçurtma Tepesi’ne doğru giderken arkadaşımla merak içindeydik. Tepeye geldiğimizde 15 – 20 kişilik bir grup, Reşadiye Muhtarı Sami Akkın ve Orman Şefi Uğur Orhun ve ekibinden arkadaşlar hazır bekliyordu.  Su tankerinin önünde sıralanmış pet şişeleri görünce etkinliğin ne olduğunu da anlamış olduk. Göz alabildiğince bütün yamaçlar teraslanmıştı, çok hoş bir manzara vardı.

Datça Orman Şefi Uğur Orhun etkinlik ile ilgili kısa bir bilgi vererek,  ” Bu terasların yapımı Buror teras denilen yöntemle yapılan bir çalışma. Teraslara keçiboynuzu, lavanta , lavantin ve biberiye fidanları dikimlerini gerçekleştirdik ve bu dikimler sonbaharda devam edecek. Şu anda halen teras çalışmalarımız devam ediyor. Datçamız yılın 8-9 ayında yağmur almayan bir iklime sahip.  Bu sebeple diktiğimiz fidanlar yaz kuraklığına maruz kalıyor. Bizler yaz ayları geldiğinde ekibimizle birlikte diktiğimiz fidanları sulamak için araziye çıkıyoruz. Bu bağlamda sizler de bize destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Bugün burada ufak bir alanı sulama işlemi gerçekleştireceğiz teraslara inerek fidanlarımızı sulayacağız. Buyrun ” dedi ve pet şişeleri kapan arkadaşlar fidanlara doğru yürüdüler.

5 litrelik bir pet şişeyle 3-4 tane fidan sulanabiliyor. Fidanların dikildiği teraslar biraz eğimli, çapa gibi bir şeyle çevresini düzeltmek gerekiyor, yoksa su akıp gider. Tabii ağaçlar biraz büyüyünce bu çukurumsu kısımlarda biriken yağmur suyunu bolca alabilecekler. Bazı arkadaşlar tedarikli gelmişler fidanların etrafına küçük bir havuz yapılarak sulama işlemi gerçekleştirildi.  Bu gibi etkinliklere birçok kez katıldım, küçücük fidanları sularken içinizde bir serinleme oluyor, sanki o suyu siz içmişsiniz gibi. Huzur ve mutlulukla karışık duygular içinde fidanları sularken, bir yandan da bu terasların gelecekte nasıl bir görüntüye kavuşacaklarını hayal ediyorsunuz. Gelecek kuşaklara, bu güzel topraklara anlamlı bir şeyler bırakmanın huzurunu yaşarken, onlara bir mesaj da verdiğinizi düşünüyorsunuz. Orman şefimiz  Uğur bey etkinliğin sloganının ” Dikmesi bizden sulaması hepimizden ” olduğunu söyledi, ben de sayfamın başlığını bu slogan doğrultusunda yaptım.. Bu fidanları yaşatmak için el birliğiyle bir çaba gerekiyor.

Arkadaşlar fidanları sularken Orman Şefimizden bu çalışmalar ile ilgili bilgiler aldım.  Kızlan arazilerinden başlayarak, Reşadiye’den Karaköy’e kadar 7000 hektarlık bir alan teraslandırılmış. Uğur bey bu teraslandırma çalışmalarında kullanılan tekniğin Buror Teras tekniği olduğunu belirterek, bu teknikle ilgili bilgiler verdi, çok önemli olduğunu söyledi. Çünkü bu teknik Datça gibi eğimli, dağlık arazilere sahip yerlerde tarımla uğraşanlar tarafından da dikkate alınması gereken bir teknik.

Uğur Orhun’un verdiği bilgiye göre bu teknik ilk kez Bursa Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulduğu için bu adla anılıyor ( Bursa Orman Terası ), tekniğin mucidi şu an Muğla Silvikültür Müdürü olan Recai Şenel. ( daha önce Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde görevli imiş . ) Datça gibi yaz kuraklığı fazla, su kıtlığı çekilen yerlerde uygulanan bir yöntem. Teraslar içinde 15 – 20 m de bir yapılan setlerle toprağın suyu tutma kapasitesi artırılıyor ve fidan büyümesi daha iyi gerçekleşiyor . Gerçekten de fidanların sağlıklı görünüşleri hepimizin dikkatini çekti. Bu yöntemle aynı zamanda meyilli, sarp arazilerde ağaçlandırma çalışmaları daha kolay ve ekonomik oluyor. Teraslar mini ekskavatör kullanılarak yapılıyor, dozerlere göre daha hafif olan bu araçlar teraslandırılan doğayı tahrip etmiyor.

Sayfalar: 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir