” Dikmesi Bizden Sulaması Hepimizden “

Sulama çalışmasının ardından etkinliğe katılan arkadaşlar, Datça Orman şefi Uğur Orhun ve ekibi ile birlikte bu hatıra pozu verdiler.

Daha sonra Uğur beyi takip ederek teraslama çalışmalarını toplu olarak görebildiğimiz bir yere geldik. Manzara çok güzeldi, tüm alanlar ağaçlandırıldığında kimbilir nasıl bir manzara oluşacak. Umarım bu çalışmalar gelen arkadaşla aynı hızda devam eder.

Ne tarafa bakarsanız bakın teraslanmış alanları görüyorsunuz. Kızlan tarafında bu çalışmaları görmüştük ama bu denli geniş bir alanı kapladığını bilmiyorduk.  Bu teknikle dikim yapılan arazilerin büyük kısmı doğal örtüsünü korumakta, biyolojik çeşitlilik korunarak erozyon da önlenmekte. Datça’da son yıllarda kiralanan veya alınan dağlık arazilerde ağaçlandırma çalışmalarında arazilerin büyük iş makinaları ile tam anlamıyla traşlandığını birçok kez gördük. Hatta bunlar burada erozyonu nasıl önleyecekler diye de düşündük. Doğaya baktığınızda bu denli sık bitki örtüsünün bir anlamı yok mu diye sorarsınız, toprağı tutan bu bitkiler. Buror teraslama denen bu teknik bu açıdan  eğimli arazilere dikilecek badem ve zeytin dikiminde öneriliyor. Toprağın su tutma kapasitesi çok artıyor, fidanların bakımı ve takip edilmesi kolaylaşıyor.

Uğur Orhun terasları göstererek, ”  Bakın hocam bitki örtüsünde tahribat yok. Bu yöntemle Ekolojik denge bozulmuyor, bitki örtüsü yerli yerinde. Bazı belli alanlarda, dağ çileğinin bulunduğu alanlarda zarar vermemek için hiç teras yapılmadı .” dedi. Arkadaşların sorularını cevaplandırdığı, onların fikirlerini aldığı bu anlarda Uğur Orhun’un Datça’dan ayrılırken arkasında güzel bir çalışma bırakmaktan dolayı duyduğu mutluluğu yüzünde görebiliyordum

Çevrede rüzgar santrali çalışmaları görülüyor. Bu kısımlar rüzgara açık kısımlar, o gün de soğuk bir rüzgar esmekteydi.

Verilen bilgilerden anladığım kadarıyla teraslama çalışmaları Karaköy kıyılarına doğru devam edecek. Bize de bu çalışmaları takip etmek, destek olmak düşüyor.

Not: Silvikültür; yeni ormanların planlanması, yetiştirilmesi, gençleştirilmesi ve devamını konu alan bir bilim dalı.
Ekskavatörler : Toprağı işleyen, kaldırabilen makineler.

Sayfalar: 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir