8 Mart Datça Günlüğü

Dün daha önce yaptığım sayfalara bakarken Hızırşah camiinin restorasyonu ile yaptığım sayfayı görünce aklıma geldi, o günden bu yana bayağı bir zaman geçti acaba cami ne durumda bir bakayım dedim. Bugün Datça’da bulutlu, kapalı bir hava vardı, bir ara yağmur çiseledi ama bir yağış olmadı., gece bayağı yağacak gibi görünüyor.

8-mart-13

Öğleye doğru Hızırşah Camiine bakmaya gittim.

8-mart-14

Yoldan görünecek şekilde dikilen tabelada Vakıflar genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma uygulama işi olarak belirtilmiş.

8-mart-1

Camide çatı kısımları kiremitlerle örtülüyordu, buna kubbeler de dahil. Oysa geçen geldiğimde kubbelerin tarihi yapılardaki gibi örtüleceğini sanmıştım ama daha öncekinden bir farkı yok.

SONY DSC

Caminin bundan önceki durumu böyleydi, bu durumda çatıdan su alıyordu. duvarlardaki tarihi doku harçlarla kapatılmıştı. Bu cami ile ilgili Datça Detay sayfamda geniş bilgi var, arama çubuğuna yazarsanız görürsünüz. Hızırşah Camii sıradan bir yapı değil, tarihi 14.yy lın ilk yarısına kadar giden, Beylikler mimarisinin özelliklerini gösteren bir cami. Bu yapıları öğrencilerimle Sanat Tarihi derslerinde geniş olarak işlemiştik. Osmanlı mimarisini hazırlayan yapılar. Öyleyken sıradan bir yapı gibi tamiri yapılmış ( Restore demiyeyim, Restore bir yapının aslına uygun onarılması, burada öyle bir durum yoktu.)

8-mart-2

Bu yeni onarım çalışmasında duvarlardaki harçlar temizlendi, daha güzel bir görünüm alınca bayağı sevinmiştim.

8-mart-3

Ama kubbeleri görünce bayağı üzüldüm, Beylikler dönemi tarihi bir yapı ne hale gelmiş. bundan önceki hali ile aynı uygulama yapılmış.

8-mart-5

Özellikle son cemaat yerindeki kubbeler, eyvah dedirtti bana. Zaten küçük kubbeler kiremitlerle kapanınca  altında kubbe olduğunu anlamak zor. Buradaki anlayış buraya tarihi bir yapı olarak bakmaktan çok sadece bir ibadet mekanı olarak görmek diye düşündüm, yapanlar anladığım kadarı ile bunu yeterli görüyorlar.

8-mart-4

Uygun olmasa da ana kubbe o kadar rahatsız etmiyor ama küçük kubebelere bu uygulama kimin fikri anlayamadım. Tabii çalışanlar ellerindeki projeye göre çalışmalarını sürdürüyor.

Sayfalar: 1 2 3 4

0 yorum

  1. size özellikle çok teşekkür edrim. sevgili şefik hocamın adını duymak hem çok sevindim hemde hüzünlendim milas gürçamlar köyünde 5 yıl şefik gülten yılmaz hocam okumuştum tekrar teşekkür edreim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir