Yerel Tohum – Şimdi Hasat Zamanı

Daha sonra çoluk çocuk ürünlerin toplanmasına geçildi, fasulye ve börülceler toplanırken bu fotoğrafları çektim. Domateslerin dışında tüm ürünler ilaçsız iyi sonuç vermişti.

Bir kısım arkadaşlar yerlere uzanan fasulyeleri sırıklara doladılar, naturalist ressamların tablosundan çıkmış gibi görüntülerdi. Bugün burada olan arkadaşlar her zaman buraya gelerek bu çalışmalara destek olan kişilerdi. Zeki bey arkadaşlara işlemin nasıl yapılacağını gösterirken görülüyor.

Datça Yerel Tohum Derneği’ne bu çalışmaları için araziyi Datça Belediyesi sağladı, bu uğraşlar desteklenmesi gereken uğraşlar.  Çevrenize baktığınızda kanser vakalarının ne denli arttığını, insanların, ailelerin nasıl acılar çektiğini görürsünüz. Bu vakaların artmasında sağlıksız ürünlerin rolü az değil, herkesin oturup düşünmesi lazım. Çekilen acıların dışında devlete ve insanlara maliyeti de yüksek.  İlaçsız veya doğal ilaçlarla demek ki bu tarım yapılabiliyor, bunu deneyerek görüyoruz. Genetiği ile oynanmış tohumlarla da hem sağlığımız hem de lezzetimiz bozuldu. O da ayrı bir sorun, çok genç arkadaşlarımız bilmez ama bizler yerel tohumların lezzetlerini arar olduk. Bu tohumlar bu doğaya, hastalıklara karşı daha dayanıklılar.

Datça Yerel Tohum Derneği Başkanı Zeki Karacan basın mensuplarına çalışmaları ile ilgili bilgi verirken ” Burası Datça Yerel Tohum bahçesi olarak planlanmış bir yer.Burada zehirsiz üretimle yerel tohumlar üretmek için yola çıktık. Köylülerimize ürettiğimiz yerel tohumları sunmak, ekmelerini sağlamak istiyoruz. Sorunlarımız var mı, var; Gönüllülük esasına dayalı çalışan bir ekibiz. İnsan gücüne, araç-gerece ihtiyacımız çok. sabah ve akşam serinliklerinde burada birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Maddi, manevi desteğe çok ihitiyacımız var. Şuna inanıyoruz ; bu yaptığımız işe destek verilirse sadece bu Yarımada’nın değil birçok yerin yerel tohum ihtiyacını karşlıyabiliriz. Bugün buraya ilk hasat adı altında bir etkinlik düzenlemeyi düşünüp geldik. Ürünlerimizi topluyoruz, tohumlukları işaretleyip ayırıyoruz. Topladığımız ürünler burada bize destek olan, çalışan  üyelerimize imece usulü dağıtılacak. Tadını unuttuğumuz yerel tohumların tadına bakmalarını istiyoruz, aradaki fakı görsünler istiyoruz ” dedi.

Her meyva bir dönüm yere tohum sağlar diyor arkadaşlar. Zeki bey bu yıl için kendilerini başarılı olmuş olarak gördüğünü söyledi. Bizlerin de düşüncesi bu yönde. gelecek yıllarda daha çok katılımla, destekle çok güzel sonuçlar alınacağına inanıyorum. Bu yıl bir tecrübe yaşadılar, kendilerine çalışmalarında başarılar diliyorum. Bu çalışmalar karanlığın içinde bir ışık gibi bizleri umutlandırıyor. Torunlarımızı, çocuklarımızı düşündüğümüzde karamsar oluyoruz.

Arkadaşlardan ayrılırken manzara çok güzeldi, doğayla, toprakla uğraşmak rahatlatıcı bir şey. Bu imkana günümüzde çok az insan ulaşıyor. Gelecek günlerde ben de evimdeki tarımsal deneylerimi paylaşmak istiyorum.

Sayfalar: 1 2

Bir yorum

  1. Merhaba sizen rican zeki beye nasil
    Ulasirim benim bir arsam var onumla
    Ilgilenirmi 28 donum suyu var
    Sindiden merci

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir