kumyer kalesi

Kumyer Kalesi

Biraz ileride daha geniş bir yapı karşımıza çıkıyor, Yanyana bir çok odası var.  Akın Pilavcı bunlara ataerkil yapılar diyor, Aslında bu ev de tek odalı imiş çocuklar evlenip aile kalabalıklaştıkça yapılar eklenmiş. Anne , Baba ve çocuklar birlikte yaşamışlar.

 

Kumyer kalesine doğru gideceğiz buradan sağ taraftaki yola sapıyoruz. George E.Bean kitabında buradaki antik yerleşimden bahsederken Kumyer kalesi için şehrin akropolü diyor.

Karşımıza bir yapı kalıntısı çıkıyor , önce ev sanıyoruz ama yanına gelince bunun bir şapel olduğunu anlıyoruz. Yapının içine kaya ve taşlardan oluşan moloz doldurulmuş, uç kısımda apsis olduğu nu sandığım yarım daire kısım belli oluyor

Kilise kalıntısını geçer geçmez karşımıza yüksek bir duvar çıkıyor. Duvarın arka tarafında uzunca bir havuz varmış, Akın Pilavcı havuzun eski halini görmüş bir kişi. Şu an havuz toprakla dolmuş vaziyette.  Alanın etrafı duvarlarla çevrili.

Asıl sürpriz burada karşıma çıkıyor, havuz’un karşı tarafında bir su yolu var, antik dönemlerden bu yana kullanıldığını düşünüyorum. Oldukça düzgün örülmüş dar bir su yolu , buraya yörede Suyakası deniyor. Kumyer kalesi buraya uzak değil. Büyük bir taşın olduğu yerde kısa bir mola verdik, bu taşın olduğu yerde de zamanında bir şeyler vardır. İşlenmiş ve buraya özenle yerleştirildiği belli olan büyük bir taş. Kumyer’de bize katılan Avni Aslan ve Palamutbükü’nden birlikte yola çıktığımız Akın Pilavcı dinlenirken

Kaleye çıkarken Kumyer ve Palamutbükü ovaları gözlerimizin önündeydi, Ocak ayının son günlerinde olmamıza rahmen her taraf yemyeşildi.

Sayfalar: 1 2 3 4 5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir