1. Uluslararası Knidos Taş Heykel Sempozyumu Başlıyor

Knidos Akademi ( UKKSA ) ve Datça Belediyesi işbirliği ile düzenlenen 1. Uluslararası Knidos Taş Heykel Sempozyumu 20 Eylül – 10 Ekim tarihleri arasında Liman Esenada’da yaşama geçirilecek. Bilmeyenler için Esenada, Anfitiyatro’nun da içinde olduğu yarımada, uzun yıllar önce ada olduğu, sonra doldurularak ana karaya bağlandığını duymuştum. Burada Datça’nın meşhur otellerinden Dorya otel bulunurdu, otel geçmiş yıllarda yıkıldı, otelin olduğu arazi düzeltilmiş sempozyum bu arazi üzerinde yapılacak. Etkinliğe çoğunluğu yabancı ülkelerden olmak üzere 20 ‘ye yakın sanatçı katılıyor.

datça esenada heykel sempozyumu

Etkinliğin açılış kokteyli 20 eylül çarşamba günü saat 19.00 da sempozyumun yapılacağı alanda yapıldı. Sempozyumda heykeltraşların çalışacağı büyük mermer bloklar belirli aralıklarla alana yerleştirilmişti. Manzara çok güzeldi, Esenada adı üstünde bol rüzgar alan bir yer, serin bir hava vardı. Açılış buluşmasında Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Datça Belediye başkanı Gürsel Uçar, UKKSA başkanı Nevzat Metin, Datça Kent Konseyi Başkanı Hayriye Balkan oradaydı.

Bir konuşma yapan UKKSA ( Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi ) başkanı Nevzat Metin ” 1. Uluslararası Knidos Heykel sempozyumu açılışı için buradayız, sanatçıların birbirini tanıma buluşması. Şu gördüğünüz mermer taşları yonttukça ortaya bir heykel çıkacak ama heykelin ana yurdu Knidos, biz bu çalışmayla Knidos’u burada yaşatmak istiyoruz. Belediye başkanımla bu konuyu görüştük, Datça’yı bir sanat turizmi merkezi haline getirmek istediğimizi anlattım, o da heyacanla bu etkinliğimize destek verdi. Sanatın ve kültürün var olduğu yerde insanlık var olacaktır. Bu kent, bu yarımada mütkiş bir yer,  sanatın ve kültürün var olduğu bir yarımada için uğraşımız.  Bu yüzden 1. Knidos Uluslararası Heykel sempozyumunu yarından itibaren başlatıyoruz. Bunu biraz yaygınlaştıralım, halkımıza okullarımıza sanatçılarımızın nasıl bir heykel yaptıklarını duyuralım, adım adım izlesinler. Bu heykeller şehrimize estetik bir güzellik kazandıracaktır. ” dedi.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar yaptığı konuşmada ” Sevgili Nevzat beyin bize vermiş olduğu proje ile heyacan duyduk. Datça’nın doğal güzelliğinin yanında tarihi zenginliğinin de dünyaca ünlü olduğunu düşünüyorum. Datça her zaman sanatın önemini ve güzelliğini gösteren bir kentimiz olmuştur. Sanata , sanatçıya önem veren bir sanat kenti. Bunun en güzel örneğini Yakaköy’deki Ukksa’da görüyoruz. Yarın başlayacak olan çalışmalarla da bunu Esenada’da göreceğiz. Bu etkinliğe katılan sanatçılara, emeği geçenlere, Datça için çalışan herkese çok teşekkür ediyorum. ” dedi.

Datça Kaymakamı Vehbi Bakır Ssempozyuma katılan sanatçıları ve etkinliği düzenleyenleri selamladıktan sonra yaptığı konuşmada ” Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir vecizesinde ” Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. ” diyor. Bizim de temel hedeflerimizden bir tanesi olarak çocuklarımıza, gençlerimize, insanımıza sanatçı duyarlılığını kazandırmamız gerektiğine inanıyorum. Bu çalışmaları bir şekliyle herkesin az da olsa sanatla tanışması açısından bir vesile olarak görüyorum. Bir çekicin bir duyguyla, duyarlılıkla taşa değmesi onu yapan kişi açısından büyük bir hadisedir. Ama onun takdir edilmesi, anlaşılması da çok önemlidir. Çocuklarımızın gençlerimizin bu duyarlılığa, takdir edebilme yetisine sahip olması için de çalışmamız gerekiyor. Bu etkinlikle gençlerimizi, çocuklarımızı bu tarz çalışmalarla tanıştırmış olacağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Umarım bu eserleri ortaya çıkaran sanatçılarımız da iyi ki böyle bir çalışmanın içinde olduk diye düşünürler. Sempozyumun yapılacağı mekan, güzel bir mekan, adı da Esenada inşallah güzel esintilerle sanatçılarımıza da ilhamlar gelsin diyorum. ” dedi.

knidos heykel sempozyumu

  1. Uluslararası Knidos Heykel Sempozyumunda çalışmalar 21 Eylül Perşembe günü başlıyor. Sizler de uygun bir zaman bulursanız heykeltraşların çalışmalarını yerinde izleyebilirsiniz, çalışmanın ilk gününden sonuna kadar bir belgeleme yapabilirsiniz. Ortaya çıkan eserler daha sonra Datça’nın değişik yerlerine yerleştirilecek. Tabii sanat ve kültürel çalışmalar Datçamız için önemli, Datça doğası ve tabii görüntüsü ile tanınan şirin bir ilçemiz. Bu doğayı, tabii görüntüsünü kaybetmeden, betonlaşmadan, sanatsal öğelerle çok daha amlam kazanacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir