yangın yeri

İlkokul öğrencileri yanan orman alanında, doğa ve orman yangınları konuşuldu.

öğrencilerle doğada

DAÇEV’den Öğrencilere Farklı Eğitim Etkinliği

Datça Çevre ve Turizm Derneği, Datça Kaymakamı Sayın Vehbi Bakır’ın onayı, Datça Milli Eğitim Müdürlüğü ve Datça Orman Şefliği’nin işbirliği ve Datça Belediye Başkanı Sayın Gürsel Uçar’ın desteğiyle ilköğretim okulları öğrencileri için orman yangınlarıyla ilgili farklı bir eğitim etkinliği düzenledi. Ülkemizde ilk kez uygulanan bu etkinliğin çeşitli eğitim kurumlarımıza da örnek oluşturması umuluyor.
Datça Kâzım Yılmaz, Reşadiye Kâzım Yılmaz ve Kızlan İlköğretim okullarındaki her şubeyi temsilen seçilen birer öğrenci rehber öğretmenleri ve DAÇEV yetkilileri ile Datça Orman Şefliği’nden bir ekip eşliğinde otobüslerle, 1 kasım tarihinde Gereme Dalyansu mevkiindeki yanmış orman alanına götürüldüler.

Bu etkinlikle, orman yangınlarının doğaya yaptığı tahribatı öğrencilerin yerinde görüp incelemesi, orman yangınlarının o bölgedeki canlıları nasıl yok ettiğini bire bir algılamalarının sağlanması, ormanları koruma bilincinin geliştirilmesi amacı güdüldü.
Etkinliğe katılan Datça Orman Şefliğine vekalet eden Samet Deryal ile orman muhafaza memuru Nasuh Koyuncu öğrencilere ormanların önemi, işlevi ve vazgeçilmezliğini, orman yangınlarının nedenleri ile arkasında bıraktığı tahribatın boyutlarını anlattılar.
Yangın alanını görmüş olan öğrencilerimiz algı ve izlenimlerini sınıf arkadaşlarına ve ailelerine aktararak, ormanları koruma bilincinin yaygınlaşmasını sağlamış olacaklar.

ilkokul öğrencileri doğada

Yangının başladığı nokta olan Dalyansu mevkiine doğru giderken, yolun çamurlu olması nedeniyle araçlardan inilerek yangın alanına yürünüldü. Böylece öğrenciler kısa bir doğa yürüyüşü de yapmış oldular, güzel bir hava vardı, manzara çok güzeldi. Orman muhafaza memuru Nasuh Koyuncu yolumuz üzerinde gördüğümüz karınca yuvasının bu şeklide olmasının nedenini öğrencilere açıklarken nemli toprağı havalandırıp, suyun içeri girmemesini sağlıyorlar dedi. Uzaktan yanan alan görünüyordu.

Yanan alana gelindiğinde toplanılarak bir açıkhava dersi izledik. Datça Orman Şefliğine vekalet eden Samet Deryal yangınlar ve dikkat edilecek hususlar konusunda açıklamalarda bulundu. Samet Deryal  Etraf yemyeşilken burası nasıl böyle simsiyah oldu diye sorarak başladığı konuşmasında ” Orman İşletme Şefliği olarak ormanları korumak, yeşertmek, kollamak bizim görevimiz ama sadece bizim çalışmalarımızla ormanlarımızı korumak mümkün değil gördüğünüz gibi. Bu bilinci, dikkati herkesin göstermesi gerekiyor. ”

” Orman yangınları nasıl çıkıyor, birincisi ki ülkemizdeki yangınların %98’i böyle çıkıyor; ihmal ve dikkatsizlik sonucu. Sizler de büyüklerinizle piknik yapmışsınızdır. Burada dikkat etmemiz gereken unsur yangınların büyük bir kısmı mangal veya piknik ateşinden çıkıyor. Kuru alanda sigara içip izmarit atanlar da oluyor. Tabii burada gördüğünüz yangın farklı bir nedenle çıktı ama sizler piknik yaparken  büyüklerinizi, çevrenizi uyarın. Yangınların çıkış nedeninin %2’si kasıt ve diğer nedenler. İçinde bulunduğumuz yerin bu hale gelmesi kasıtlı oldu. ” dedi.

Samet Deryal yangına müdahale ederken kullanılan araç ve gereçleri sordu, öğrenciler cevaplar verdiler. Bunlardan biri helikopterlerdi, Samet bey ” Helikopterlerimiz 1 mayıs’ta göreve başlar, 31 ekimde görev süresi biter. Maalesef bu yangının helikopterlerin görev süresinin dolduğu ertesi günü çıkması, yangının değişik iki yerde aynı anda başlaması  kasıt iddiasını güçlendiriyor.” dedi.

yangın yerinde çocuklarla

Samet Deryal yangın sonrası kesilecek ağaçları işaretlediklerini, alanı temizleyip, sürme çalışmalarının ardından hemen ağaç dikimine başlayacaklarını söyledi. Onbinlerce fidanla buralar tekrar yeşertilecek. Buradaki toprak yapısı ve rüzgarın sert estiği bir bölge olarak ağaçların zor şartlarda büyüdüklerini, yanan ağaçların en az 50 – 60 yaşında olduklarını da öğrendik. Üzücü olan bu alanın tekrar aynı görünüme ulaşması için 100 yılı geçkin bir zaman gerekiyor, bunu belki de buradaki çocukların çocukları görebilecek. Ormanların pek çok canlının evi olduğu, yangınlarla evsiz kaldıkları bazılarının da zarar gördüğü belirtildi. Çok uzun yıllarda oluşan bu Cennet güzelliklerin korunması, gelecek nesillere aktarılması için hep birlikte duyarlı ve dikkatli olmalıyız. Samet Deryal çocuklardan okullarında, evlerinde öğrendikleri bilgileri aktarmalarını, gerektiğinde büyüklerini, kardeşlerini ve arkadaşlarını uyarmalarını, bilinçlendirmelerini istedi.

Orman Muhafaza Memuru Nasuh Koyuncu doğayı, çevremizi kirletmemiz gerektiğini söyleyerek gelirken yol üstünde gördüğümüz çöplerden söz etti. ” Böyle çöpleri doğaya bırakarak doğaya büyük zarar veriyoruz. Yarın bu doğada piknik yapacağız, bu pisliklerin içinde nasıl otururuz. Duyarlı olup doğayı korumalıyız, sizin bunu yapmanız lazım. Arkadaşlarınıza anlatın. Çevre bilinci olursa doğa yaşar, ondan faydalanırız. Ateşle oynamak büyük felaketlere sebep olur, sadece arkadaşlarınıza değil büyüklerinize de anlatmalısınız. Bu güzellikler çok uzun yıllarda bu hale geliyor. ” dedi.

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir