doğa yürüyüşü

Eski Datça’dan Hayıtbükü’ne Yürüyüş

14 Nisan tarihinde arkadaşım Ekrem ipek ile Eski Datça’dan başlayarak Hayıtbükü’ne yürüdük. Bu yürüyüşün amacı nisan ayında yürümeye başladığımız Yarımada’nın Akdeniz tarafındaki Karia Yollarını tamamlamaktı. Sıcak, rüzgarsız bir havada Datça doğasının içinde rengarenk manzaraları izleyerek yürüdük. Daha önce de söylediğim gibi bundan sonraki günlerde yürüyüşçüleri en çok zorlayacak şey sıcak hava olacak, yürüyüşçülerin yanlarında bolca su taşımaları önem kazanıyor, ağırlıkları azaltarak suya ağırlık verilmeli.

Eski Datça’dan başlayarak Knidos’a uzanan bu rota, Eski Datça’dan başlayarak Domuzçukuru, Hayıtbükü, Palamutbükü ve Knidos parkurları ile devam ediyor, rota Knidos’tan sonra yarımada’nın Ege tarafında devam ediyor. Eski Datça – Knidos arasındaki rota kendi imkanlarınıza göre iki , üç gün gibi aralıklarla yürünebilinir.  Karia işaretlerini takip ettiğiniz taktirde bir zorlukla karşılaşacağınız sanmıyorum, belgesel niteliğinde yaptığım bu sayfaları okumak ta size faydalı olacaktır. Diğer bir uyarım yürüdüğünüz doğayı hiç bir zaman hafife almayın, bastığınız her adımda nereye bastığınıza dikkat edin. Bu sayfamda size anlatacağım Kızılbük – Hayıtbükü arasındaki parkur bu söylediklerimi daha dikkate almamız gerektiğini gösteriyor.

datça karia yolu akdeniz tarafı

Haritada  Akdeniz tarafındaki Karia yollarını pembe renkle göstermiştim, bu yürüyüşümüzle bütün bir pembe çizgi oluştu. Yarımada’nın kuzey tarafındaki yürüyüşümüzle pembe çizgi Ege tarafında devam edecek. Eski Datça – Domuzçukuru 14 km, Domuzçukuru – Palamutbükü 17 km, Palamutbükü – Knidos 18 km. Bu rotayı aşarken Domuzçukuru’nda kamp, Hayıtbükü veya Ovabükü, Palamutbükü, konaklama şeklinde de yapabilirsiniz.

karia-yolu-yuruyusu-1

Karia yolu işaretleri Eski Datça’nın girişinden itibaren başlar, arabamızı park ettiğimiz yer nedeniyle birkaç işareti atladık, aslında meydan kahvesini geçtikten sonra taş döşeli çarşı sokağında yürüyorsunuz, karşınıza çıkan yol ayrımından sola dönerek yürüyorsunuz, zaten bu kısımlarda Karia yolu işaretleri hep karşınıza çıkıyor.

eski datça karia yolunda yürüyüş

Yol ayrımlarında işaretler gideceğiniz yönü gösteriyor. Yöreyi tanımayanlar için işaretleri düzgünce takip etmek daha önemli.

eski datça karia yolu

Toprak yoldan yürüyüşümüze devam ediyoruz, güzel bir hava var, her taraf yemyeşil, sessiz bir ortam.

karia-yolu-yuruyusu-4

Toprak yol bir evin önünde son buluyor, buradan sonra yürüyüş patika yollardan devam edecek. Karia yolu işaretleri çoğu zaman sağ alttaki fotoğrafta görüldüğü gibi yerdeki taşların üzerinde, bu taşlar çok fazla büyük olmayabiliyor, bazıları otların arasında ilk bakışta dikkati çekmiyor.

karia yolu işaretleri

Dar bir Patika yoldan Hızırşah’a doğru yürüyoruz, yol zaman zaman otlar nedeniyle görünmeyebiliyor ama işaretleri mutlaka bulun, dikkatlice bakınca veya kaybettiğiniz yere dönerek tekrar araştırınca bulunuyor. Bazen yol kendini gösteriyor, başka bir patika olmayabiliyor, yine de işaretleri takip edin bu aldatıcı olabilir.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

3 yorum

  1. merhaba, haziran basında datca da olacagım ve trekkinge katılmak istiyorum. o dönem datça yolunda yürüyüş etkinliği var mı acaba.. tesekkurler

    1. Yürüyen arkadaşlar olabilir, o zamanlarda yürüyüşümüz olursa haberiniz olur. Artık havalar oldukça sıcak geçiyor, değişik şekillerde aktiviteler yapmaya çalışacağız.

  2. Merhaba agustos ayında 5 günlük kamp yapmayı düşünüyoruz sessiz sakin kamp araçla inebilecegimiz koylar varsa yardımcı okursanız sevinirim.tesekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir