eski datça'da ağustos akşamı

Eski Datça’da Fantastik Bir Akşam

9 Ağustos akşamı Eski Datça’daydım, ressam İdil Berf’in mono baskı resim sergisinin açılışı vardı. Eski Datça bu saatlerde oldukça kalabalık oluyor. Sanatla, müzikle dolu bir zaman yaşadım, tabii bu arada Eski Datça sokaklarını da gezdim.

idil berf resim sergisi

Eski Datça Çarşı Sokak’ta yer alan Astrantia Sanat Galerisi’nde açılışı yapılan sergi İdil Berf’in ” Knidos Melekleri ” başlıklı Mono Baskı çalışmalarından oluşuyor. Mono baskı cam bir yüzeye yapılan resmin kağıda alınan baskısına deniyor. Diğer baskı çeşitlerinin aksine adından da anlaşılacağı gibi yapılan resimden sadece bir adet baskı alınabiliniyor. Sergiye ilgi büyük oldu, Eski Datça’yı gezmeye gelenler de sergiyi ve sergi mekanını görmüş oldu. Astrantia Sanat Galerisi eski bir yağ mengeninin restore edilmesi ile oluşan bir mekan. Mekanı restore ettiren Pir ailesi Datçamızdaki bu tür yapıları ayağa kaldırmakla tanınıyor, Alamango Evi, Reşadiye Mehmet Ali Ağa Konağı bunlardan bazıları. Astrantia Sanat Galerisi’ni işleten Sena Pir bu tür etkinlikleri seven birisi.

İdil Berf’in resimleri düşler dünyasından bizlere seslenmekte, bu düşlerde Datça doğasının, mitolojinin etkileri büyük. Renk ön planda. Şiirsel resimler, bu arada İdil Berf’in yeni basılan ” Yakın Dağ ” isimli şiir kitabı okuyucularla buluştu. Doğanın gizemi, engin denizler, gökyüzü, uzay, varoluş, mistisizm resimlerinin temelini oluşturuyor.

eski datça sanat

Sergide ilgi çeken bir etkinlik te vardı, Berk Öztuna Handpan denilen müzik aletiyle yorumladığı müziklerle sergiye gelenlerin ve Çarşı sokak’tan geçenlerin büyük ilgisini çekti. Doğaçlama olarak çaldığı müzikler Çarşı Sokağa fantastik bir hava kattı. Kiminin ekmek sacına, kiminin ufoya nenzettiği müzik aletinin sesi ilginçti, aşağıda paylaştığım videoda bu anları izleyebilirsiniz.

Eski Datça’ya gelip sokakları gezmemek olmaz dedim, tabii Eski Datça o eski havasını her geçen gün biraz daha kaybediyor, tam bir turistik merkez oldu. Gelenler memnun,  çok beğenseler de 33 yıldır gezdiğim, Can Yücel’i buraya çeken sokakları özler oldum.

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir