datça'da su konulu sunum

Datça’da Su, Gelecekte Bizi Bekleyen Sorunlar, Çözüm Önerileri

İstatistiklerde Tarım, Mesken ve Turistik tesisler değerlendirildiğinde meskenlerdeki su tüketiminin açık ara önde olduğu görülmekte. 2016 Akdeniz Havzası DSİ raporunda Su İletim hattındaki kaçakların, şebeke kaçak ve kayıplarının, kişisel kuyu kullanımının arttığı belirtiliyor. 2016’da Muski abone sayısının ve Atık su miktarının azaldığı görülmüş. Datça merkezinde bile  şahıslarca kuyular açılıyor.

İçme ve kullanma suyunda tasarrufu getirebilmek için ilk 15 m3 te ucuz, daha sonra kademeli olarak artan bir fiyat tarifesi öneriliyor. Dağınık bir coğrafyada az bir elemanla hizmet vermeye çalışan Muskiye de yardım olmamız gerektiği belirtilen konulardandı.

İstatistiklerde yaz tüketiminin bahçeli evler ve sitelerdeki yüksekliği de verilen bilgilerdendi.

Konutlar ve turistik tesislerde tasarruf için;

Musluk ve duşlarda tasarruflu başlıkların kullanılması, su giriş vanalarının kısılması,

Tuvalet rezarvuarlarının kapasitelerinin düşürülmesi

Peyzajlarda yöreye uygun bitkilerin kullanılması

Gri suyun ( musluk ve lavobalarda kullanılan su ) bahçe sulamada tekrar kullanılması

Yağmur suyu hasadı yapılarak şebeke suyuna ihtiyacın azaltılması.( sarnıçlar, su kapanları )

Bu konuda Belediyeye de öneriler getirildi

Park ve bahçelerde yöreye uygun bitkilerle peyzajlar oluşturmak.

İmar Yönetmenliklerinde değişiklikler yapılarak

  • Gri su tesisatı
  • Çatı suyu toplamak için drenaj
  • Çatı suyu toplamak için sarnıç/depo
  • Havuz kullanımı
  • Peyzajda kullanılacak bitkiler konusunda yönlendirilmeli.

Tarımda alınabilecek önlemler olarak

Daha az sulamayla yetişebilen bitkilerle tarım

Tıbbi ve aromatik bitkiler

Çok yıllık bitkiler ( enginar, kuşkonmaz )

Badem ve zeytin dışı ağaç türleri ( harıp, defne, sakız )

Doğru tasarlanmış agroturizm

Arıcılık öneriliyor.

Akıp giden yağmur sularının akiferi beslemesini sağlarsak bütün abonelerin tüketiminden fazla bir su kaynağı sağlamış oluyoruz.  Küçük bahçelerden tarım arazilerine, orman alanlarına kadar mümkün olan her yerde yağmur suyu hasadı yapılarak yeraltı suları beslenmeli, erozyon kaybı önlenmeli. Atık su tesislerinden çıkan deşarj suyunun peyzaj sulamasında kullanılması da önerilerden. Yükseklerdeki, yamaçlardaki doğal bitki örtüsü korunmalı, son zamanlarda bu gibi yerlerin traşlanarak badem gibi ağaçların dikildiğini görüyoruz.

yağmur suları için evlerde önlemler

Sunumdan bir gün önce doğa yürüyüşçüsü arkadaşlarla Tuğrul Kınıkoğlu’nun Kızlan’daki evini ziyaret ettik. Akiferlerin yağmur suyu ile beslenmesi için evinde ve çevre doğada yaptığı çalışmalardan örnekleri gördük.

Yağmur suyu hasadında amaç suyun arazideki akışını yavaşlatmak suyu araziye mümkün olduğunca yaymak ve elden geldiğince fazla suyun toprak tarafından emilmesini sağlamak. Bunun için ; örtüleme ( toprağın yüzeyine geçirgen organik malzemelerin örtülmesi oluyor ), yönlendirme hendekleri, sel kapanları, yapabiliriz. Suyun akışını yavaşlatmak için 15 – 20 cm yüksekliğinde engeller yapıyorsunuz, zamanla bu engelin arkası milli toprakla doluyor su akıp giderken suyun  bir kısmı burada emiliyor. Tuğrul arkadaş bu kısımlara kargılar dikmiş büyüyen kargılar engelin zarar görmemesini sağlıyor.

Açılan kanallarla suyu yönlendirerek arazide dolaştırıyorsunuz. Toprağa suyun süzdürülmesi teknikleri bahçeli evlerde kolayıkla uygulanabilinir. Bu konuda atölyeler, kurslar düzenlenebilir. Doğa yürüyüşlerinde sel kapanları yapılabilinir, fazla zaman alan bir şey değil. Tüm bu çabalar sonucu yatırım yapmadan, yeraltından daha fazla su çekmeden şimdiki nüfusun iki katı su ihtiyacını karşılıyabiliyoruz. Eğer nüfus kontrollü büyürse
uzun yıllar boyunca ek bir su kaynağına ihtiyaç duymadan yaşayabilir doğayı koruyabiliriz.

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir