datça'da okçuluk sporu

Datça’da Bir Okçu

Ağustos ayının son günlerinde Facebook’taki Datça Detay sayfama gelen mesajla şimdi size tanıtacağım Mert Erdem ve Datça’daki faaliyetinden haberdar olmuş oldum. Mert arkadaşın ” Okçuluk sporuna gönül vermiş biri olarak Kargı yolundaki Atatürk kapalı spor salonunda Datçamız için yaz kış açık olacak bir okçuluk kursu açmış bulunuyorum ” diye başlayan mesajından sonra onunla tanışmak üzere arkadaşım ekrem İpek ile Kargı Yolundaki kapalı spor salonuna gittim.

Okçuluk çok fazla bilgi sahibi olduğum bir spor dalı değil, olimpiyatları takip ettiğim yıllarda bir kaç kez televizyondan izlemiştim, tesadüf son günlerde bununla ilgili bir kaç video izledim, bir tanesi japon çekimi idi, turistlere yönelik bir etkinlikti. Klasik japon yayıyla iki bayan okçu oldukça estetik ve zarif hareketlerle oklarını hedefe atıyorlardı. Ok ve yay aklıma gelince hemen aklıma çocukluğum gelir doğal olarak, o yıllarda oyuncaklarımızı kendimiz yapardık, kılıçlar, oklar vs bunların arasındaydı. El becerimin ve hayal gücümün sayesinde yaptığım oyuncaklar şimdiki hazır oyuncaklarla kıyaslanmazdı bile.. Ve oyunlarda hızlı doğru karar verme, yaratıcı olma, doğayı çevremizi tanıma gibi birçok yeteneğimizi geliştirmiştik, okçulukla çocukluğumda tanışmıştım ama bir daha yollarımız keşişmedi. Genç bir arkadaşın Datça’da böyle bir faaliyete başlaması doğal olarak ilgimi çekti, hem bir kaç ok atışı da yaparız diye Atatürk Kapalı Spor Salonunda Mert Erdem ile buluştuk, mesajında hergün sabah saatlerinden akşama kadar orada olduğunu belirtmişti.

datca-da-bir-okcu-2

Yaşlara ve zorluk derecesine göre çeşitli yaylar vardı, ilk başlayanların kullandıkları yayla ilk denememizi yapmaya karar verdik. Mert arkadaş önce yapılacak hareketleri gösterdi. Plates lastiği ile ısınma hareketleri yaplıyor, bu hareketlerde aynı zamanda yayı nasıl gereceğinizi öğrenmiş oluyorsunuz. Ok atmaya başlamadan önce kurslarda bu çalışmalar iyice pekiştiriliyor. Mert arkadaş ayrıntılarıyla doğru atış yapmamız için gerekli bilgileri verdi. Tabii bu işler öyle ayaküstü hemen olacak şeyler değil, bir denemek istedik. Ekrem arkadaşım fotoğraflardan da göreceğiniz gibi oldukça başarılıydı.

datca-da-bir-okcu-1

Mert Erdem: 1987 Ankara doğumlu, İlköğretim ve Lisenin ardından Gazi Üniversitesi İşletme bölümünü bitirmiş. Neden Datça soruma ” Anne tarafım Hızırşah Köyü’nden ve ben de çocukluğumdan beri bütün yazlarımı Datça’da geçirdim. Dolayısıyla Datça aşkım her zaman vardı, sakin, sessiz, huzurlu ve doğayla iç içe yaşamayı seviyorum. Ayrıca amacım ulaşabileceğim kadar çok insana ulaşarak, kendileri için güzel bir şeyler yapmalarına, aradıkları huzuru ve mutluluğu bulmalarına ve sağlıklı yaşamalarına katkıda bulunmak. ” diye cevap verdi.

Okçulukla tanışması; Askerlik görevini tamamladıktan sonra kurum sınavlarına çalışırken stres atmak amacıyla okçuluğu keşfediyor ve Ankara’daki bir okçuluk kulübünde ilk okunu attığı günden itibaren bu spor onu yaşama bağlayan ve zevkle yaptığı bir etkinlik oluyor.

datça'da bir okçu

Mert Erdem Okçuluk Sporunun faydalarını şu şekilde açıkladı.
” Her sporda olduğu gibi öncelikle sporcunun bedenini ve sağlığını olumlu etkiler. Buna bağlı olarak kişinin kendine güveni artar ve sosyal yönü gelişir.
Okçuluk size stresle baş etmeyi, aklınızdaki şeye konsantre olabilmeyi, motivasyonu, dikkati ve zorlukları yenmeyi öğretir. Özellikle gençlerin derslerindeki ve yeni yeni atıldıkları hayatlarındaki zorluklara karşı başarılı olmalarında çok önemli pozitif rol oynar.
Okçuluk doğru nefes almanızı sağlar, kalbinizi güçlendirir.
Duruşunuza diklik kazandırır.
Eklem ve tendonların, omuz, sırt ve bacak kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. ”

Sayfalar: 1 2

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir