Datça Limanı 28 Ocak 1

datca-limani-28-ocak-8

Liman Başkanlığına girince oldukça şaşırdım;ben görmeyeli içerisi aydınlık ve sade bir biçimde döşenmiş. Çalışanlarla ziyaretçileri ayıran yüksek mobilyalar kalkmış. Tabii bu aydınlık ortamda beyaz tonların da rolü var. Neyse kapıdan girer girmez sonradan Liman Başkanı olduğunu öğreneceğim Nuri Cenan karşıladı, buyur etti. Herkes güleryüzlü idi ki beni tanımıyorlardı.  Memur arkadaş Nuray hanım ve Güvenlikçi Fatma Beyhan ile bayanların da liman başkanlığında çalışması iyi olmuş. Eskilerden tanıdığım sadece Levent Taşkıran kalmış. Belgelerim ile ilgili bilgi aldım, ne yapacağımı belirttiler ve oradan memnun olarak ayrıldım.

datca-limani-28-ocak-9

Liman başkanlığının hemen yanında Sahil Güvenlik binası bulunuyor.

datca-limani-28-ocak-10

Limanda yürürken arabadan inen balık tutmuş kişiye bakınca Adem Kaya ‘yı görüyorum, büyük bir Akya ile Sinağrit yakalamış. Jik denen bir yapma balık türü bir şeyle yakalamışlar, son yıllarda çokça duyuyorum, bayağı balık yakalıyorlar. Bizim zamanımızda bilmiyorduk yoksa çok balık tutardık. Yem bulcaz diye ağlarla uğraştım durdum.

datca-limani-28-ocak-11

Radarlar yaygınlaştı ardından jikler de çıktı, gün geçtikçe balıkların işi zorlaşıyor. balık tuttuktan sonra en güzel kısmı balıklar elinde yürürken, herkes ilgiyle bakar, kimisi laf atar. balık derken bizler çoğu kez büyük balık yakalardık.

datca-limani-28-ocak-12

Biraz yürüyünce limanda İsmet kaptan, eşi, oğlu Serhat ve Cem arkadaş  ile birlikte ağları hazırlıyorlardı hazırlıyorlardı.

datca-limani-28-ocak-13

Eski balıkçılardan bu işi yapan pek kişi kalmadı, İsmet Taşkıran baba mesleğini eşi ve çocukları ile sürdürüyor. Genelde ben onu pareketisini onarırken veya yemlerken görmüşümdür, bugün ağlara yardım ediyor.

datca-limani-28-ocak-14

Biraz ieride Umut kantarlı ve ekibi ağlarını tamir ediyorlardı. Datçanın yerlilerinden sadece balıkçılıkla geçinen insan azdır. Biraz önce gördüğümüz İsmet kaptan onlardan birisidir. Denizlerden ekmeğini çıkarmak kolay bir iş değil, tehlikeli, zor bir meslek ve gün geçtikçe bölgenizdeki balıkları birileri gelip avlar, gider. Rutubetli ortamda güç isteyen bu meslekte sağlık sorunları da sıkça görülür.

Sayfalar: 1 2 3 4

0 yorum

  1. Datça’ya ilk kez 2010 yılında gitmiştim.Ailem ile birlikte Palamutbükü’nde kalmıştık.Tadı damağımızda kalmış bir tatildi.Datça içini pek gezememiştik. Bu fotoğraflar bana buradaki güzellikleri bir kez daha hatırlattı.Muzaffer Bey’ e bu kareler için teşekkürlerimi ve mutlu tebessümlerimi saygılarımı ekleyerek gönderiyorum.Hey oradakiler!!! Yaşadığınız yerlerin kıymetini bilin lütfen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir