yerel tohum şenliği

3. Datça Yerel Tohum Şenliği – İklimi Koru, Tohumu Yaşat

3. Datça Yerel Tohum Şenliği Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinliklerle başladı, 20 – 21 nisan tarihlerinde iki gün sürecek olan etkinlikte çocuklar ve büyükler için birçok atölye yer almakta. Cumhuriyet Meydanı’na kurulan stantlarda yöresel ürünler, el işleri, ev işi yiyecekler  satışa sunulurken alanın değişik yerlerinde kurulan atölyelerde çeşitli konular uygulamalı olarak verildi. Datça Yerel TohumDerneği’nin yerli tohumlardan ürettiği domates, biber fidanları isteklilere verildi. Şenliğin şansına kuvvetli bir şekilde esen soğuk rüzgar hepimizi etkiledi.

yerel tohum şenliği

Şenliğin sunuculuğunu ve açış konuşmasını yapan Ümit Kırcalı herkese hoşgeldiniz dedikten sonra ” Gelenekselleşen Datça Yerel tohum Şenliğimizde  diğer şenliklerden farklı olarak çeşitli atölyelere ağırlık verdik. Çünkü bu seneki temamız İklim Değişikliği, dünyada Greta, bide Atlas, Samra, Ege isimli çocuklarımız başka bir dünya yok diyerek iklim değişikliğine dikkat çekiyor, dünyayı kurtaralım, geleceğimiz olsun diyerek haykırıyorlar. Böyle önemli bir konuya Datça Yerel Tohum Derneği olarak duyarsız kalamazdık. Bu nedenle,  yüksek seslerle ” İklimi koru, tohumu yaşat ”  diyoruz. ” dedi.

Daha sonra söz alan Datça Yerel Tohum Derneği Başkanı Zeki Karacan yüreği Datça için atanlar, Datça’da yaşayanlar, bizi onurlandırarak etkinliğe katkıda bulunan konuşmacılarımız, yazarlarımız, Yerel tohum Derneği’nden arkadaşlarımızın katkıları ile şenliğimizi 3. kez yapıyoruz. Ülkemizin birçok yerinde yıllardır atalık, yerli tohumlarımızın, ekolojik dengenin korunması mücadelesi veriliyor. Bizim de Datça’da bu konularda önemli çalışmalarımız var, bu yıl tema olarak Dünyanın gündemine oturmuş olan iklim konusunu seçtik, bizlerin de bir katkısı olsun istedik. Datça Yerel Tohum Derneği küçücüktür ama ülkemizde birçok şeyin önceliğini yapmış bir dernektir. ” dedi.

3. datça yerel tohum şenliği

Etkinlikte iki gün boyunca uygulamalı eğitimler, söyleşiler, doğal ürünlerle yapılan sabun ve deterjan türlerinden cilt bakımına kadar pek çok konu işlenecek. Etkinliklerin mekanı Cumhuriyet Meydanı ve Metamorfoz Sanatevi, iklim, tarım ve toprakla ilgili bilgilerin aktarıldığı söyleşiler akşam saatlerinde de sürüyor. Etkinlikte çocuklar için de birçok aktivite var, çocukların çektiği fotoğraflar Liman Sanat galerisi’nde sergileniyor, yine iklim ve yerel tohum konulu resimler yapıldı. İlk gün çocuklar için ilk etkinliklerden biri tişört boyama etkinliğiydi, öğleden sonraki ödül töreninde resim ve öykü yarışmasında dereceye girenlere hediyeleri verildi.

Derya Öncel’in bitki çayları ile cilt bakımı atölyesini rüzgar ve soğuğa rahmen pek çok kişi izledi. Ben de videolar çekmeye çalıştım, tabii rüzgarda ses sorunu olabiliyor ama benim için en büyük sorun yüksek sesle yapılan müzik yayınıydı. Zaten rüzgar sesin duyulmasını etkilerken bir de bu durum çekimlerimi etkiledi. İkinci gün arkadaşlar bu konuya dikkat ederlerse daha iyi olur.

Gökhan Sivaslı’nın topraksız antioksidan bitki yetiştirme atölyesi ilgimi çekti, etkinlikte bunun gibi birçok güzel çalışma var, yarın yine rüzgar var,  daha sessiz bir ortam bu tür atölyeler için iyi olacak, öğleye doğru giderek izlemeye çalışacağım.

datça yerel tohum şenlik programı

Programda yarınki etkinlikleri görebilirsiniz, saatler ve mekanlar belirtiliyor.

2 yorum

  1. merhaba, ilerde Datça’ya yerleşmek isteyen biri olarak tüm sitenizi okumaya çalışıyorum ve kısa yollar menüsüne kaydedecek kadar beğendim, umarım bir hafta içinde tüm yazılarınızı okumuş olacağım (bu arada böyle bir rehber site için çok teşekkür ederim). Sadece okurken keşke Datça köyleri ile alakalı yazılarınız daha ayrıntılı olabilseydi diye de içimden geçti.
    yazılarınızın devamı ve başarılar dilerim…

    1. Teşekkürler, Datça Köyleri ile ilgili gezi ve izlenimlerim Datça Günlükleri kategorisinde de var. Datça hızla değişiyor, yetişmeye çalışıyorum. Selamlar..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir