Turizm Haftası ve Geleneksel Bademli Pilav Şenliği

Ülkemizde 47.si kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde Özcan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen, Geleneksel Bademli Pilav Şenliğine İlçe Kaymakamı Vehbi Bakır, Datça Garnizon Komutanı Abdülkadir Solmaz, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Meclis Üyesi İnci Bilgin, Kazım Yılmaz Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Yaşar Ayrancı, Datça Milli Eğitim Müdürü Fedai Akın, turizmciler, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizin anısına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Yılmazlar Ortaokulu Müzik öğretmeni Erşan Ergün yönetiminde istiklal Marşımız söylendi.

geleneksel bademli pilav şenliği

Programın açılış konuşmasını Kazım Yılmaz Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Yaşar Ayrancı yaptı. Yaşar Ayrancı konuşmasında özetle ” Datçamız da dahil olmak üzere ülkemizde turizmin değerinin son 20 – 25 yıldır iyi kavrandığını belirterek  Datça’nın doğal, kültürel ve iklim olarak turizm potansiyeli açısından zenginliğine dikkat çekti.100 km yi bulan sahilleri,  500 kadar yatın uğradığı limanı,  yazın sıcak günlerinde Datça’yı ferahlatan rüzgarı, oksijen bakımından Türkiye’nin en zengin yöresi olması ve  8 bin yatak kapasitesi ile benzersiz değerlere sahiptir dedi.

Yaşar Ayrancı konuşmasının devamında ” Turizm açısından büyük bir çekiciliği olan doğal bitki örtüsünün tahribata uğradığını söyleyebiliriz. Turizmin devamlılığını sağlayabilmek için doğamızı, toprağımızı, denizimizi, mavimizi ve yeşilimizi korumalıyız. Mavi ve yeşil olmadan turizm olmaz. Yaş ortalaması 29 olan bir ülkeyiz ve her şeyden önce yeni iş alanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Hepimiz iyi biliyoruz ki turizm yeni iş alanları bulmak konusunda önemli alanlardan biridir. O yüzden turizmi hem bir ekonomik dönüşüm aracı, hem ülkemizin tanıtımının önemli araçlarından biri hem de gençlerimizin geleceği olarak görmek zorundayız. Ülkemizin yeterli ölçüde değerlendirilemeyen bütün potansiyellerinin turizm sunumu içine katılması halinde, inanıyorum ki çok kısa bir zamanda Türkiye turizmi dünya liginde çok daha üst sıralara tırmanacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği gibi: Türkiye’yi muasır medeniyet düzeyinin üzerine taşımak, gençlerimizin geleceğe güvenle bakması için, Türkiye’nin kalkınması, üretimin, verimin artması, özgürlüğün ve adaletin çoğalması gerekiyor. Bu uygarlık yürüyüşümüzde turizm, tarih, doğal imkanlarımız ve bu alandaki girişimlerimiz bizim en büyük itici güçlerimizdendir. ” dedi ve İnsanlığın barışa ihtiyacı var diyerek Turizm haftasının güzelliklere, iyiliklere vesile olmasını diledi.


Turizmciler adına bir konuşma yapan Uslu Otel Genel Müdürü Yiğit Uslu konuşmasının başında turizme hizmet edecek böyle güzel bir okulu Datçamıza kazandırdığı için Kazım Yılmaz ‘ı rahmetle andı, şükranlarını belirtti. Yiğit Uslu konuşmasının devamında özetle ” Son yıllarda bölgemizde ve ülkemizde turizm yara almış gibi gözükse de ben çok umutluyum. Tur opreratörleri ile görüşmemizde aldığım bilgiler bu sezon geçen sezonlara göre daha bir doluluk yaşanacağını göstermekte. Her iki bayramın sezon önü ve sezon sonu olması ise bölgemiz için büyük bir avantajdır. Datça yarımadasında turizmi geliştirmek ve sezonu uzatmak için belediye başkanımız ve kaymakamımız büyük çaba göstermektedirler. Biz turizmci ve işletmecilere düşen görev ise gelen misafirlerimize en iyi şekilde hizmet edip ağırlamak, Datça’yı sevdirip misafirlerin geceleme sayısını artırmak olduğunun bilincindeyiz ve bu göreve hazırız. ” diyerek Yiğit Uslu’nun turizm öğrencilerine bazı önerileri oldu; ” Zor ama bir o kadar keyifli, gelecek vadeden ve hiç bir zaman bitmeyecek bir mesleğe giriş yapıyorsunuz. Okulda edindiğiniz teknik bilgilerin üzerine pratiğinizi ve kişisel gelişiminizi gösteriniz. Önümüzdeki günlerde staja başlayacaksınız, gittiğiniz tesislerde ne olursa olsun yüzünüzden tebessüm eksik olmasın, saygınızda kusur etmeyin. Müşterileri bir misafiriniz olarak görün ve en önemlisi gelişen teknolojiyi yakından takip edin ve kullanın. ” dedi.

Konuşmaların ardından flüt sanatçısı Can Akşahin mini bir konser verdi.

Daha sonra ismim anons edilerek www. datcadetay.com ile Datça’nın tanıtımına ve turizmin gelişmesine yaptığım destekten dolayı Datça Kaymakamı Vehbi Bakır tarafından hazırlanan teşekkür plaketini aldım. Çalışmalarımda halkımızın ve web sitemi takip edenlerin ilgisi yanında bu gibi güzel hatırlanmalar da bir güç vermekte, Kaymakamımıza ve okul müdürü arkadaşım Hayriye Şatır’a teşekkür ediyorum. Datça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemal Demirtaş, Uslu Otel Genel Müdürü Yiğit Uslu, Club Datça Tatil Köyü Müdürü Emin Ertürk ve flüt sanatçısı Can Akşahin de  teşekkür plaketlerini Datça Kaymakamı Vehbi Bakır’ın elinden aldılar..

 

 

Okul girişindeki panolarda yıl içindeki etkinlikler tanıtılıyordu. Turizm bir sevgi mesleğidir, öğretmenlik ve diğer insan olgusunun ağır bastığı diğer meslekler gibi. Karşınızdaki insanın mutlu olduğunu görmek sizi de mutlu edecektir. Her zaman verdiğimizin iki katı sevgi ve güzellik geri döner. Temizlik, disiplin, saygı bu mesleğin olmazsa olmazı. Bir zamanlar bir turizm dersi vardı ve o derse yönetmenlik gereği resim öğretmenlerine öncelik veriliyordu, çocuklarımıza turizmin önemini yıllarca anlattık. Bunun için iyi yetişmiş insan gücüne büyük ihitiyaç var. Teknolojinin bu denli geliştiği bir çağda hangi meslekte olursanız olun kendinizi en iyi bir biçimde donatıp bir adım öne geçebilirsiniz. Artık ekmek aslanın ağzında dediğimiz bir zamandayız. Tesis işletmecisi arkadaşlarla konuşmamızda bu sektörde çalıştırılacak insanlara büyük ihitiyaç olduğunu görüyorum. Tabii bu denli ihtiyacın olmasında çalışma koşulları da önemli, onu da biraz düzeltmemiz gerekiyor.

Yeni turizm sezonunda tüm turizmci, turizmden ekmek yiyen arkadaşlara iyi bir sezon diliyorum. Turiste davranırken bir daha nasıl olsa görmeyeceğim gibi düşünmemelerini, bir turist bin turisttir sözünü unutmamalarını öneriyorum. Bu tür şikayetler zaman zaman bizlere ulaştırılıyor, böyle bir davranışta bulunanlar kendine değil önce Datça’ya zarar veriyor. Diğer yandan bu sayfalara başlarken amacım Datça’da turizmin doğru bir şekilde gelişmesi, gençlerimize bir iş alanının açılmasıydı. Tarım  iklim koşullarına bağlıdır, turizm bacasız bir fabrika gibidir. Bütün yetkililer, burada yaşayanlar, gelenler bir şeyin farkında dünyanın incisi olabilecek bu Yarımada hızla tükenmekte. Burayı bir yerleşim, rant alanı olarak görenler turizmin geleceği için olumsuz koşullar yaratmakta. Bütün resmi ve sivil kurumlar el ele vererek hızlıca Yarımada için bir şeyler yapmalı. Hızla çoğalan sitelerle turizm olmaz, belirli, kısır bir döngü de kalır. Zenginliklerimizi, doğamızı değerlendiremiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir