engelim olmayın derneği proje sonu

Sevgi ve Sabırla geçen bir dokuz ay, ” Engelim Olmayın ” Projesi Kapanışı

İçişleri Bakanlığı tarafından 9 ay süresince desteklenen ‘Engelim Olmayın’ isimli proje kapanışı Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde 13 Temmuz Cuma günü gerçekleşti.

engelim olmayın derneği proje sonu

Abbas Durak ve Evin Durak’ın sunumunu yaptığı ‘Engelim Olmayın Projesi’  kapanışında  Engelim Olmayın Derneği Başkanı Dilek Dündar yaptığı konuşmada özetle: ” Engelim Olmayın Projesi boyunca 9 ay geçirdik ve artık birbirimizden ayrılamıyoruz. Toplam 30 kişi, öğretmenlerimiz, gönüllü öğretmenlerimiz ve ailelerimiz ile birlikte çok büyük bir aile olduk. Bu projeye İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından Datça’dan sadece biz başvurduk ve bu proje bize verildi. Devamında da yeni projeler yapacağız. 8 Engelli bireyi hedef alarak başlamıştık. Gelen talepler konusunda 14 kişi, 11 engelli, 3 engelli yakını 9 ay boyunca atölyelerimizden istifade etti. Kursiyerlerimiz dikiş atölyesinde , dikiş makinalarıyla çeşitli şeyler yapmayı öğrendiler. Tasarım ve baskı atölyemizde, Abbas ve Ömer iki öğrencimiz vardı. Onlarda baskı yapmayı, tasarım yapmayı öğrendiler. Ahmet abi bize çok destek oldu. Biraz sonra dağıtacağımız Katılım Belgelerini de Abbas tasarladı. Artık kendi işimizi kendimiz yapıyoruz, printerimiz var, tişört baskıları yapabiliyoruz, kupa baskısı yapabiliyoruz. Mum atölyesinde de 11 kişi eğitim aldı. Çeşitli eşyalardan promosyon malzemeleri yapmayı öğrendiler. Örgü atölyesinde, örgü örmeyi öğrendiler. Bileklik ve anahtarlık yapmayı öğrendiler. Bu projede egitim alan engelliler ve ailelerinde büyük değişimler oldu. Biraz sonra röportajlarda göreceksiniz. Kendilerine olan güvenleri arttı, konuşmaları değişti
Projenin ikinci aşamasına geldik. İkinci aşamasında da Sevgi Yolu’n da bir tezgahımız var, Bu tezgahımızda da her gün birisi, başka bir aile ile birlikte duracaklar. Kendi aileleriyle dursun istemedik, öyle bir talep geldi. Çocuklarımızla değil de başka çocuklarla duralım. Böyle bir çalışma yöntemi ayarladık. Umarım bunda da başarılı oluruz ve devam ettiririz. Bu projenin bizlere de çok katkısı oldu. Sevgi ve sabırla her engeli aşabildiğimiz gördük, öğrendik. Engel grubu ne olursa olsun engellilerin önündeki engeli kaldırdığımız zaman başarılı olabildiklerini gördük. Bunları deneyimledik. Bu projeye devam etmek istiyoruz. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz, birlikte başardık ” dedi.

engelim olmayın projesi kapanışı

Sinevizyon gösterisinde, Amacımıza Ulaştık mı? Başlığı altında, proje ve bu projede yer alan özel çocuklar ve aileleri ile yapılan röportajlar yer aldı.
Datça Kaymakamı Vehbi Bakır, Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Datça Belediyesi Başkan Yardımcısı İnci Bilgin ve Muğla İl Dernekler Müdürü Cengiz Demirci etkinliğe katıldılar.
MUĞLA İL DERNEKLER Müdürü Cengiz Demirci kısa bir konuşma yaptı:  ” Program yoğunluğu nedeniyle Sayın Muğla Valimiz Esengül Civelek gelemedi, selamlarını iletti. Sivil Toplumun önemi bu projede açıkca ortada. Bugün burada başarılamaz denilen şeyi Engelim Olmayın Derneği yönetim kurulu başkanı, değerli destekçileri ile başarılacağını gösterdiler. Dilerim ki bu proje devam etsin ” dedi.
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar: ” Bu projede emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz yaşadığımız süre içerisinde hangi koşullarda olursak olalım herkes birbirine bir şey öğretebiliyor. Engelim Olmayın Deneğinin çalışmalarına her türlü desteği vereceğim” dedi.
Datça Kaymakamı Vehbi Bakır: ” En büyük üretim, en büyük değer insanın birbirine karşı ürettiğimiz, konuştuğumuz, arttırdığımız sevgimizdir. Sevgimizi arttıran bütün çalışmalara emek verenlere ben de canı gönülden teşekkür ediyorum. Ailelerimizin, çocuklarımızın hoşça vakit geçirmesine, sevinmesine vesile olmuşsa bu proje amacına ulaşmıştır. Bu arkadaşlarımızın ortaya koyduğu eserleri başka hiçbir şeyle kıyaslayamayız. Onlar kendi çapında apayrı bir değerdir ” dedi.
Özel çocuklarımıza katılım belgeleri verildi. Onların kendilerine destek olan büyüklerine özel tasarım yaptıkları ufak hediyeler sunuldu. Toplu fotoğraf çekildi.

engelim olmayın projesi sonu etkinliği

Kültür Merkezi’ndeki sunum sonrası, tamamı engelliler tarafından üretilen el emeği göz nuru ürünlerin yaz boyu sergilenip, satılacağı Sevgi Yolu üzerindeki tezgahın açılışına geçildi.

Bu proje T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenmektedir.
İçişleri Bakanlığının Sivil Toplum Kuruluşları için başlattığı proje yardımları programına “Engelim Olmayın” isimli proje ile 30.Mart 2017 tarihinde başvuruda bulunmuştuk projemiz 27.09.2017 tarihinde kabul oldu. Datça’dan bu yardıma başvuran dernek sadece biz olduk. Projemiz 20.Ekim 2017’de başlayıp 13.Temmuz 2018’de son buluyor. Proje maliyeti; 48.475 TL İç İşleri Bakanlık yardımı, 44.950 TL Derneğin katkısı, 3.525 TL. Ayrıca projemize ayni ve gönüllü katkılar da oldu. Ayni katkılar kısmında Datça Belediyesi, proje alanı, konferans salonu, yazın kurulan tezgahlarda yer tahsisi, afiş, broşür, davetiye ve büyük bez afişler gibi gerekli malzemelerin tasarımı ve basımını üstlendi. Genç Desen Tekstil firması ve Kürşat Bulut ücretsiz parça kumaş gönderimini üstlendi. Ayrıca projemizde eğitmenlerimize yardımcı olmak amacıyla 5 gönüllü arkadaşımız çalıştı. El sanatları atölyesinde 3 farklı atölye çalışmamız oldu. Seramik, mum ve örgü atölyesi.
Proje 8 engelli bireyi hedef alarak yazılmıştı. Ancak gelen talepler doğrultusunda atölyelerimizden 11 engelli 3 engelli yakını faydalandı. Haftada 4 gün tatillerde her gün eğitimler verildi.
Kursiyerlerimiz dikiş atölyesinde dikiş makineleri ile parça kumaşlardan ve eski kıyafetlerden bez çanta, bez torba, kalemlik, anahtarlık ve lavanta kesesi dikmeyi, kanaviçe yapmayı öğrendiler. Emine Ülker Polat ve gönüllü öğretmenimiz Tülay Tuna 6 kursiyerimize eğitim verdi.
Tasarım ve baskı atölyesinde, tişört, şapka, bez çanta, kupa, metal gibi ürünlerin üzerine baskı yapabilmek için transfer baskı makineleri ve baskı malzemeleri ile transfer baskı yapmayı ve ayrıca kart, broşür, katalog gibi ürünlerin tasarımını yapmayı öğrendiler. Hatta kursiyerlerimize vereceğimiz katılım belgelerini öğrencimiz Abbas Durak tasarladı. Atölyemizde uygulanan baskı tekniğini Datça’da hatta Marmaris’te kullanan henüz yok. Tasarım ve baskı atölyesinde Övgü Yıldız ve gönüllü eğitmenimiz Ahmet Tuna 2 kursiyerimize eğitim verdi.


Mum atölyesinde, mumdan hediyelik eşya ve promosyon malzemeleri yapımını öğrendiler. Mum atölyesinde Ahmet Tuna 11 kursiyerimize eğitim verdi.
Seramik atölyesinde seramikten hediyelik ve süs eşyası yapımını öğrendiler. Seramik atölyesinde Hayri Ünal 7 kursiyerimize eğitim verdi.
Örgü atölyesinde, el örgüsü ile çeşitli malzemeler, iplerden bileklik ve anahtarlık yapmayı öğrendiler. Örgü atölyesinde Naciye Büyükyıldız ve Sema Durmuşkahya 8 kursiyerimize eğitim verdi.
Ayrıca eğitmenlerimize yardımcı olmak amacıyla Ayşe Avcı, Ahmet Tuna, Seysa Gürsal, Tülay Tuna ve Rasim Türkay gönüllü olarak çalıştılar.
Bu proje sayesinde eğitim alan engellilerde ve ailelerinde büyük değişimler oldu. Ben yaptım, başarabiliyorum dedikçe kendilerine olan güvenleri artı özgüven sahibi oldular. El becerileri arttı, konuşma sorunu yaşayanların konuşmaları düzeldi, topluluk içinde daha çok yer almaya başladılar atölyeye kendileri gelip gitmeye başladı.
Şimdi projenin ikinci aşamasına geldik. 8 ay süresince yapılan ürünler sevgi yolunda bulunan tezgahımızda satışa sunulacak ve tezgahta çalışmaya başlayarak kendi ürettikleri ürünleri satacaklar.
Bu projenin ayrıca bizlere de çok fazla katkısı oldu. Sevgi ve sabırla her engelin aşılabildiğini öğrendik. Engel grubu ne olursa olsun engellilerin önündeki engeli kaldırınca başarılı olabildiklerini öğrendik. Her birinin kendine özgü yetenekleri olduğunu ve hayata karşı farklı bakış açılarının olduğunu öğrendik. Derneğimizin adı da zaten “Engelim Olmayın” bu ismi özellikle vermiştik. Bu proje bizim açımızdan amacına ulaştı açılış gününde belirtiğimiz amaçları hedefleri tek tek gerçekleştirdik. Sunumu izlediğinizde sizlerin de duygu ve düşüncelerinizi öğrenmek isteriz. Projede emeği geçen bize destek olana herkese çok çok teşekkür ediyoruz birlikte başardık.

Haber ve Fotoğraflar: Esmeri Alev Ekebaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir