plastik poşete hayır

Plastik Poşet Kullanımına Hayır

7 Ocak Cumartesi günü Datça Pazarında Plastik Poşet kullanımına dikkat çeken bir etkinlik vardı, etkinliği düzenleyen ” Yetti Gari Plastik Poşet Grubu ” Ambarcı Caddesi kavşağından pazar yerindeki standlarına kadar sessiz bir yürüyüş yaptılar. Yürüyüş boyunca konunun önemine dikkat çeken yazı ve pankartlar taşındı. Yürüyüşe Datça Belediyesi, Engelim Olmayın Derneği ve Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) üyeleri , çevre gönüllüleri, Kadıncık Sanat Evi destek verdi. Grup yürüyüş sonunda Datça Belediyesi tarafından kendilerine verilen pazar yerindeki standlarında kendi el emekleriyle yaptıkları bez torbaları sembolik bir fiyatla sattılar. Bu satışta kar amacı güdülmedi, gördüğüm kadarıyla bir ücret karşılığında verilmesinin nedeni, alınan şeyin daha değerli görülmesi, bu çalışmaların gelecek haftalardaki devamlılığının sağlanması. Zaman zaman Datça Belediyesi de aynı konuya dikkat çekerek bez torba dağıtımı yapıyor, bugün Datça pazarına o torbalarla gittik. Sayfamın sonunda bu etkinlik ile ilgili videomu izleyebilirsiniz.

Yetti Gari

plastik poşetlere hayır yürüyüşü

Yetti Gari Plastik Poşet Grubu basın bildirisinde şu açıklamaları yaptı:
” Bugün Datça’mızda plastik poşet kullanımına karşı bir eylem başlatıyoruz. YETTİ GARİ PLASTİK POŞET eylemi.
Bakın durum ne kadar acı; ” Kim Milyoner Olmak İster ” isimli TV programında bile soru oldu; ” Yollarda sık sık görülen uçuşan nesne nedir? ” diye. Cevap şıklarından birisi ve doğru olanı poşetti. Poşet bu denli yaşamımıza girmiş ve öyle kanıksamışız ki farkında bile olmadan kullanıyoruz; hem de aşırı miktarlarda kullanıyoruz; daha doğrusu çevreye saçıyoruz.

50 yıl öncesine kadar poşet yoktu. Bez torbalar, file, kese kâğıtları kullanılıyordu. Süper marketlerin ortaya çıkmasıyla birlikte bir pazarlama promosyon aracı olarak poşet devreye girdi. Bir poşete girecek kadar alışveriş yapıyorsunuz; önünüze üç poşet itiliyor. Pazarda tezgâhın başına gidiyorsunuz, seçip dolduralım diye poşet uzatılıyor. Kasapta, balıkçıda, bakkalda, fırında alışveriş yaptığımız her yerde satın aldığımız her şey plastik poşetlere konuyor. Biz de bu poşetleri doğaya saçıyoruz. İşte sonuç. Dünya güzeli Datça’mızda, denizden ve karadan plastik poşet canavarı tarafından kuşatılmış durumdayız. Dalgıçlar denizin dibi poşet dolu diyorlar. Sahillerde bir saatte bir çuval dolusu poşet toplamak mümkün. Çiçek açan badem ağaçlarının dallarında asılmış, domates tarlasına yayılmış, yollarda ayağımıza dolaşan poşetler.

Doğada yok olması 400 yıl süren bu canavar, denizi, balıkları, yer altı sularını, tarım toprağını zehirliyor, dolayısıyla insanı kanser yapıyor; imal ve imha ederken çıkardığı gazlar iklim değişikliğini körüklüyor. Üstelik gözümüzü gönlümüzü rahatsız ediyor. Dünyanın cennet köşesi Datça’mızda bu çevre kirliliğine artık dur demek zamanı geldi geçiyor. Tüm hemşerilerimiz adına sorumluluk duyan bir grup Datçalı olarak, YETTİ GARİ PLASTİK POŞET dedik ve ayağa kalktık.

Amacımız yerel yönetimlerin her hangi bir yasaklama yapmasını beklemeksizin Datçalının plastik poşeti hayatından çıkarmasını; onun yerine bez torba, file ve kese kâğıdı kullanmasını teşvik etmek; böylece Datça’mızda poşet kullanımını mümkün olan asgari düzeye indirmek. ” diyen grup kendi imkanları ile bez torba dikerek ve fileler örerek çalışmalarına başladı. Dikiminden kumaşına kadar birçok kişi yardımcı oldu. Torbaların yapılmasında emeği geçen Can Canbey, Sülün Karaağaç, Bülent İmre’nin adlarını sayabilirim..

Pazar Yerindeki Standın önünde toplu fotoğraf çekildikten sonra, Plastik Poşetle Mücadeleye destek veren Datça Belediye Meclis Üyesi İnşaat Müh. Can Canbey burada yaptığı konuşmada özetle ; ” Plastik poşetlerin yaşamımıza, çevremize verdiği zararları toplum olarak gördük ve artık yöremizin diliyle ” Yetti gari ” diyoruz. Plastik poşet kullanımını tamamen ortadan kaldıramasak bile kendimizden başlayarak en aza indirmek istiyoruz. ” dedi. Can Canbey sayısal olarak verdiği örnekte ” Ortalama olarak Datça pazarını her hafta 1500 kişi ziyaret etmekte, 1500 kişi 20 şer poşetten bir haftada 30.000 poşet eder, yılda 1.56o.000 poşet. Yılda en azından bakarsak 1.000.000 poşet sadece Datça pazarında kullanılmakta. ” diyerek herkesi bu konuya duyarlı olmaya davet etti.

” Yetti Gari Plastik Poşet Grubu” nun standında torbalar sembolik bir fiyatla satışa sunuldu. Arkadaşların da belirttiği gibi çevremizi, sağlığımızı, dünyamızı korumak için elimizden geldiğince duyarlı olmamız gereken bir konu. Koylara yaptığımız yürüyüşlerde, kıyılarda, deniz diplerinde konunun ne kadar vahim bir durum oluşturduğunu görüyoruz. Ekmek alırken bile hemen bir poşete koyuyorlar, uzun bir zamandır bunu istemiyorum, ekmeğimi alıp gidiyorum. Konuştuğum bazı satıcılar poşete koymayınca ” Bir poşeti mi sakınıyorsun ” diyenler oluyor diyerek çekindiklerini belirttiler. Can arkadaşımızın konuşmasında söylediği gibi bir hafta öncesine göre poşet sayısını ne kadar azaltırsak bizim de çorbada bir tuzumuz olacak. Torbaların yapımında, bu etkinlikte emeği geçen birçok kişi var. Arkadaşlara kolay gelsin diyorum.

Video için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir