marifetli eller

Marifetli Eller

kabak çiçeği dolması yapımı

Dolma içi hazırlanması

Kullanılan iç malzeme aynı, çiçeklere dikkkatlice yerleştiriliyor. İç malzemenin hazırlanması: Bol soğan, zeytinyağı ile sarartılıyor. Bolca domates rendelenip soğanın üzerine dökülüyor ardından pirinçler konuyor, domatesle pirinç biraz kabarıyor. Bu karışıma tuz, karabiber, nane, maydonoz ilave ediliyor. Dolmaların pişirilmesi kaynayıncaya kadar kuvvetli ateşte daha sonra kısık ateşte oluyor. Orta genişlikte bir tencereye 1,5 bardak su koyarlarmış, geniş olursa iki bardak.

kabak çiçeklerine iç dolduruluyor

Candan hanımlara bir çok kişi uğruyor, o gün öğrencim Selim de bir ara gelerek yardım etti. Yemek yapmaya kaç yaşlarında başladınız diye sorduğumda ilkokul yaşlarında başlamışlar. Anneleri çalıştığı için okuldan gelir gelmez çalışırlarmış, ilk zamanlarda hamurların yarısı yabana gitmiş, deneye deneye öğrenmişler. Bu konularda anneanneleri çok becerikli imiş, anneleri de aynı şekilde, biz ailecek iyi yemek yaparız diyorlar.

bademli incir yapımı

Münire hanım bademli incirin basıl yapıldığını da gösterdi, bunun için bademleri incirlerin içine yerleştirdi. Bu incirler İzmir’e gidecekmiş. Kullandıkları incir Aydın inciri, en güzel onlardan oluyormuş.

bademin incire yerleştirilmesi

Bademler incire konulmadan önce pişiriliyor, göbekleri pembeleşinceye kadar pişmesi gerekiyor yoksa badem kurtlanırmış. Pişen bademler fotoğrafta görüldüğü gibi incire yerleştiriliyor, ardından incirler fırına konuluyor. Onlarda pembeleşinceye kadar fırında kalıyorlar.

el işleri

Münire hanım bu işlerden sonra bir de bu el işlerini yapıyor, ipek oya çalışmaları bazısı bir yıl sürmüş. İpeği kendileri elde etmişler.

ipek oya

Sağ alt tarafta görülen ipek dokuma 70-80 yıllıkmış, köşesindeki deseni Münire hanım yapmış. Kumaşa bakınca şimdiki dokumalara göre bayağı fark olduğunu hemen görebiliyorsunuz.

ipek iplik

Münire hanım ve ablası Candan hanım ipek böceğini tohum olarak alıp evde beslemişler, kozalardan iplik elde edilmesini Hıızırşah köyünden birisine yaptırmışlar. Sol tarafta bürümcük dedikleri işlenmemiş iplikler daha kalın ve sert. Bu bürümcük iğ denilen iki ucu ince bir aletle bükülüyor, Münire hanım gelecek günlerde bu işlemleri bana gösterecek. Makaraya sarılı olan, bu ipliğin beyaz zeytinyağlı sabunla pişirilmesi sonucu oluşuyor, doğal yollardan kök boyalarla renklendiriliyor. Bobin şeklindeki ipek iplik Bursa’dan hazır olarak gelmiş olanı. Münire hanımlar kendi besledikleri ipek böceklerinden 3,5 kg iplik elde etmişler ama bu işin zor olduğunu, ipekböcekçiliği için ayrı bir yer gerektiğini belirtiyor.

el işi oyalar

Bu oya işlerinin nerelerde kullanıldığını sordum;bayanlar saçlarına, kollarına, boyunlarına takıyorlarmış. İletişim: 0 252 712 3742 – 0 543 441 7543 ( Dilek )

SAYFANIN DEVAMI Tepitme Sac Ekmeği

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir