kızlan girişimci kadınlar

Kızlan Kadın Girişimi Projesine Kaymakamdan Tam Destek

kızlan girişimci kadınlar

Datça/Kızlan Köyü’nde başlayan KADIN GİRİŞİMİ , Nazmiye Halvaşi önderliğinde Datça Kaymakamı Mesut Çoban ile görüştü..Kırsal bölge kalkınmasında Tarım ve Turizm amaçlı bir proje için yola çıkan Kızlanlı kadınlar projelerini Datça Kaymakamı Mesut Çoban’a anlatarak, görüş alışverişinde bulundular. Köylerde ürettikleri ürünler ile Datça Kaymakamlığı toplantı odasına gelen kadınlar Datça Kaymakamı Mesut Çoban ile içten, samimi ve yollarına ışık tutacak bir konuşma yaptılar.
Projeye önderlik eden Nazmiye Halvaşi özetle: ” Sayın Kaymakamım, kadınları daha çok hayatın içine çekmeyi düşündüğümüz projenin başlangıç aşamasında, görüşlerinizi almak için sizi ziyaret ettik.  Bunun örnekleri var Bilecik’in Kurşunlu köyü sakini Bedriye Berber Engin Köydeki kadınların da katıldığı çalışmalarla Kurşunlu Köyü’nü bir eko köye çevirdi. Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki bu tür çalışmalara örnek oldu, Kendisi arkadaşımdır. Geçen günlerde bir konuşmamızda. Bu işin Datça ayağını ne zaman başlatacaksın dedi. Ben de Kızlan Köyü muhtarı ile görüştüm. 16 Ocak’ta darkadaşlarla ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantıya 21 kadın üreticimiz katıldı. Bugün buraya temsilci bir grup arkadaşımızla geldik. Ne yapmak istediğimizi sizinle paylaşmak istedik.  Kuzey İtalya’da yaygın şekilde uygulanan kırsal turizm yapılanmasını Kızlan’da uygulayacagız. İtalya’nın kırsal kesimlerinde uygulanıp, ciddi bir turizm hareketliliği yapan bu projede görüşlerinizi almak istiyoruz. Datça’nın kum, güneş, deniz turizmi dışında, treking alanları, dağcılık, bisiklet, antik kent Knidosa yapılacak turlar, doğa sporları gibi rehberlik hizmetleri vermek, gibi her şeyi ile oniki ay turizme hizmet verebilecek bir potansiyeli var. Amacımız doğa harikası bu yarımadayı oniki ay turizm ile buluşturmak. Toprakların betonlaşması yerine, turisti köye çekerek, betonlaşan kentlerden gelen çocuklara, gençlere temiz bir ortam sunmak, onları bitkiyle, meyve bahçeleri ile , hayvanlarla tanışık yapmak, bu sayede tatil döneminde bilgisayar bağımlılığından kurtarmak ve doğa bilinci aşılamak istiyoruz. Datça’nın en büyük mülki amiri olarak, bu proje ile ilgili sizin görüş, öneri ve desteklerinizi bekliyoruz ” dedi

.
Datça Kaymakamı Mesut Çoban özetle: ” Kızlan Köyü Kadın Girişimi olarak gerçekleştirmek için ilk adımları attığınız projenin pek çok yerde destekleneceğini düşünüyorum. Kadınların olduğu projeler daha büyük oranda destekleniyor. Bazı desteklerde yaş sınırı var ama kadın projesi olunca bunda da esneklik sağlanıyor. Şu anda Bakanlığımızın pazara yönelik üretim noktasında, gerek banka aracılığıyla, gerekse doğrudan ciddi destekleri var. Gençliğin sağlıklı ürünlerle yetişmesi konusunda bir proje oluştuğu zaman bizde dahil, herkes destekleyecektir. Bize düşen bir görev olduğunda sizle birlikte çalışmaya hazırız. Ben bu konunun takipcisi olacağım. Bir diğer konu, ben de bir çiftçi çocuğuyum. Ailem Antalya’da çiftçilikle uğraşıyor.Ailemin doğduğumdan beri serası var. Üretimin içinden geliyorum. Gittiğimde limon bahçesinde zaman geçiren biriyim. Diktiğim ağacın limonunu topluyorum. Burada kaymakamlık lojmanı bahçesinde de küçük bir bostan yapacağız. Bu proje ile Datça’da ki üretim kapasitesini daha da geliştirmiş oluruz. Buradaki turizm pazarını bilenler olarak, neler üretilmesi gerektiğini, pazarda ihtiyaç duyulan şeylerin üretilmesini diliyorum. Ürettiğiniz tüm ürünün Datça’da değerlendirilmesi gerekli. Hazır elde bir Datça Pazarı var, bu pazara yönelik uygun bir işletme kurup, üretim yapmak daha iyi olacak. Bireyselden ziyade, kurumlar kooperatiflere daha çok destek verir. Kooperatif kurmak daha avantajlı Tüzel kişi olarak bu işi takip etmek daha kolay olacaktır.Bu konuda Datça Kaymakamlığı içinde bir görevlendirme yapacagım. Bu birim size her konuda yardımcı olacaktır. Yaptığınız işin zorluğunu da, önemini de biliyorum. Her türlü desteği vermeye hazırım ” dedi ve toplantıya katılanlara teşekkür etti. Birlikte fotoğraf çektirildi.

Datça/Kızlan’da başlayan KADIN GİRİŞİMİ , dernekleşmeden çok kooperatifleşme konusuna daha sıcak baktığını bildirdi. Kadınlar en yakın zamanda, daha geniş katılımlı bir toplantı düzenleyip, durum değerlendirmesi yapacaklar.  Kızlan Mahallesi, çiftçinin, köylünün, ev kadınının bizzat katılımıyla gerçekleşecek bu proje ile Türkiye’ye örnek olacak diye düşünüyorum.

Haber ve fotoğraflar: Esmeri Alev Ekebaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir