ilkokullarda engelliler toplantısı

İlkokul Çocuklarıyla “Engelli mi Engellenen mi ? ” Farkındalık semineri

Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen ” Engelli mi engellenen mi ? başlıklı farkındalık seminerinin ikinci gününde etkinliği izledim. 12-13-14 Aralık günlerinde saat: 09:00 ve 12:00 saatleri arasında gerçekleştirilen etkinliğe Kazım Yılmaz İlkokulu’nun değişik sınıflarından öğrenciler, öğretmenleri ve velileri ile katılıyor. Gelecekte engelleri kaldırmakta onlara çok iş düşecek, onların bu konudaki heyacanlarını, duyarlılıklarını görmek bizleri umutlandırdı, böyle bir etkinliğe katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Bugün engelli arkadaşlarımız için engeller yaratanlar, engelleyenler aslında hepimize yaşamın çeşitli alanlarında  engeller oluşturmaktadırlar.

Datça Engelim Olmayın Derneği Başkanı Dilek Dündar’ın ” Engelli mi Engellenen mi ” başlıklı sunumu bilgilendirmelerle, soru – cevap bölümleriyle devam etti. Etkinlik çocukların heyacanla beklediği gerçek bir hikayeden uyarlanan ” Dostluğun Gücü ” filmiyle son buldu. Filmde yaralı yunusu kurtaran bir çocuk ve onun ailesi arasında geçen öykü  anlatılmakta, yaralı yunusla içine kapanık çocuk arasında bir dostluk yaşanır.

ilkokul çocuklarına engelliler semineri

Dilek Dündar’ın ilçemizde ve ülkemizde yaşayan engellilerin sorunlarını dile getirdiği sunumda; Engelli Tanımı ve oranları, erişim sorunları, nasıl engellendikleri, eğitim sorunları, iş bulma ve çalışma sorunları, okullarda sosyal hayatta karşılaştıkları sorunlar dile getirildi. Dilek Dündar ” Bizim için engelli değil engellenen var diyoruz. Gerek mimari engeller, gerek ulaşım, gerekse insanların davranışlarından dolayı engellendiklerini düşünüyoruz. Türkiye genelinde 8,5 milyon engelli var, büyük bir bölümü eğitim alamıyor. Erişim sorunları, ulaşım sorunları nedeniyle okula gidemiyorlar. Engeller doğuştan veya sonradan kaza, hastalık gibi nedenlerle olabilir. En önemli sorunlardan birisi erişim, yollar, konutlar, alışveriş merkezleri, okullar uygun değil. Bir şey yaparken empati yaparak yapın, merdivenleri yaparken engelileri de düşünün. Kaldırımlara inip çıkamıyorlar. En büyük sorunsa eğitim, % 80 i ilkokul düzeyinde. 10.000 kişide 23 kişi üniversiteye gidiyor. ” diyerek  engellilerin ülkemizdeki durumları ile ilgili bilgi verdi.

 

Dilek Dündar öğrencilere seslendiği bölümde” Sizce neden eğitim alamıyorlar engelli oldukları için mi engellenen oldukları için mi, şimdi sınıfınıza gittiğinizde bir bakın bakalım engelliler burada okuyabilir mi, tuvalete gidebilir mi? Engel olmamak gerekiyor. Üçüncü önemli sorun siz sakatmısınız, özürlümüsün gibi soruları sormamak lazım. Okullarda size çok iş düşüyor , siz yapmazsınız biliyorum ama alay edenler oluyormuş. Bazı çocuklar da engellileri oyunlarına almıyormuş. Bazı veliler de sınıfta istemeyebiliyormuş. Sorunlar çözülünce engeller kalmıyor. ” derken çocuklar soruları cevaplandırdılar.

 

Sorunları nasıl çözeriz ?

Soru – cevap kısmında  bizim zamanımıza göre çocukları çok  aktif gördüm. Onların enerjileri, tutarlı cevapları hepimizi mutlu etti. Slayt gösterinde yaratılan engellerden örnekler verilirken öğrencilere de söz verildi. Engelli arabalarına uygun olmayan kaldırımlar, merdivenler, kaldırım ortasına dikilen direkler, yanlış işaretlemeler bu slaytlarda gösterildi. Bazı kişilerin duyarsız davranışları da bu slaytlarda gösterilenlerdendi. Engelli asansörünün işgal edilmesi nedeniyle engelli bir vatandaşın sıra beklemesi, engelliler için ayrılan yerlere park edilmesi, kaldırımların park edilerek kapatılması, kaldırımların bazı esnaflarca eşyalarla doldurulması bunlardandı. Yazımın başında dediğim gibi bu engeller hepimiz için de geçerli oluyor, geçenlerde yeni yapılan geniş kaldırımların arabalarla nasıl kapatıldığına tanık oldum, üç metrelik kaldırımdan geçemeyip yola indim. Yetkililerin de bu konularda daha duyarlı olmaları dileğimiz, sadece bizlerin duyarlı olması yetmiyor, bu kişiler maalesef laftan etkilenen kişiler değil. Çocuklara da bu gibi uygunsuz durumlarda yetkili amcalarına haber verilmesi önerildi.

Engellilerin karşılaştıkları engellerden, olumsuzluklardan söz edilirken canlı örnekler söz aldı. Engelim Olmayın derneği başkan yardımcısı Ömer Hakan Babacan bir engelli olarak sosyal yaşamda karşılaştığı sorunları dile getirdi . Bu anda çocukların sevgi gösterileri, onu heyacanla dinlemeleri etkileyiciydi. Endüstri meslek lisesini kazandığı halde sınıf açılamadığından dolayı  okuma imkanı bulamayan Ömer Hakkı Babacan, size düşen bu durumlarda Annenizi, babanızı arkadaşlarınızı uyarmanız, engel yaratanları yetkili yerlere bildirmeniz, sizlerle engelleri kaldıracağız dedi.

 

Deri problemleri yaşayan Engelli bir kardeşimiz konuştu ” Arkadaşlarım top oynarken ben oynayamıyordum, sonra benim için yumuşak bir top aldılar. Biz engelli değiliz engeli yaratanlar annemiz, babamız ” dedi. Bunu derken engelli çocukları olan ailelerin çocuklarının zarar görmesinden korkmaları nedeniyle onları eve kapatmaları, sosyal yaşamlarını kısıtlamaları. Datçamızda Engelim Olmayın derneği bu konularda çok güzel projelere imza attı, son olarak Atölye çalışmaları ile onları sosyal bir yaşamın içine sokarken kendilerine olan güveni artırıyorlar.

Sunumun ardından çocukların heyacanla bekledikleri film gösterisine geçildi, o anda çocukların sevincini, heyacanını görmeliydiniz..

Engelli mi Engellenen mi?
Datça Engelim Olmayın Derneği Başkanı Dilek Dündar bu etkinlikle ilgili basına yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi. ” 3.Aralık Dünya Engelliler Farkındalık günü için Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Seyit Aslan’ın derneğimize gelerek okul çocuklarını engelliler konusunda bilinçlendirmek için neler yapabiliriz sorusuyla başladı. Üyelerimiz ve hocalarımız ile birlikte yaptığımız toplantı sonucunda bir program hazırladık. Sonrasında okulun rehber öğretmeni Murat Tecer, Seyit Aslan ve üyelerimiz ile birlikte bir toplantı daha yaptık. Okul çocuklarına engellilik konusunda farkındalık yaratmak amacıyla “Engelli mi Engellenen mi?” isimli mini bir seminer ardından da derneğimiz üyeleri ile soru cevap şeklinde bir bölüm hazırladık. Ardından engelli bir yunus ile içine kapanık bir çocuğun hikayesini anlatan bir film gösterimi var, 12-13-14 Aralık günlerinde saat: 09:00 ve 12:00 arasında Kazım Yılmaz İlköğretim okulu öğrencileri gelerek bu etkinliğimize katılacak. Bu çalışmalarla kısa sürede Datça’dan tüm engellerin kalkacağına eminim. Engellerin kalkması için Datça’da yaşayan herkesin konuya dahil olması gerekiyor. Bunun için de en doğru yol öğrencilerin eğitiminden geçiyor. Şimdi öğrenci olan çocuklar geleceğin mimarı, mühendisi, öğretmeni, doktoru, Belediye Başkanı, Kaymakamı, meslek sahibi kişileri olacak onlar eğer engellileri fark etmeye başlayıp ona göre yaşam alanlarını organize ederlerse zaten ortada sorun kalmaz. Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu Müdürüne, öğretmenlerine ve bu etkinlik için çocuklarını gönderen velilere çok çok teşekkür ederiz. Ayrıca bu etkinlikte bize destek veren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Datça Belediyesi’ne ve Datça Kaymakamlığı’na teşekkür ederiz. Diğer okullar içinde bu çalışmaları yapmak istiyor teklifleri bekliyoruz. Engelsiz günler dileğiyle…” Dilek Dündar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir