Kültür Merkezi’nde Datça’nın Geleceği Konuşuldu

datça belediye başkanı şener tokcan

Söz alan Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan Planı İncelediğini bu planın Datça’yı yağmalama gibi bir amaç taşımadığını belirterek planı hazırlayan ekibin Datça’yı çok önemsediğini, gözü gibi koruduğunu, zaman zaman kendilerine danışıldığını söyledi. Bağlarözü’nde yapılacak marinayı eleştirenlere de Şener Tokcan yıllar önce orada liman vardı, şimdi yapılınca mı doğa tahrip ediliyor, denizle ilişkimizi kimse kesmesin dedi. Şener Tokcan ” Datça’da artık yapılacaksa sadece kamu yapıları yapılmalı, ikincil yapılar kesinlikle yapılmamalı, buna izin vermeyeceğiz. Tabii mülkiyet hakkı olanlara dokunmayacağız, yeni bir konut alanı açtırmayacağız.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Soru cevap kısmında sorulan soruların yanıtlanması oldukça uzun sürdü, yer yer tartışmalar yaşandı. Burada her sorulan soruyu ve ccvabı yazmam mümkün değil ama izleyicilerden planın kendilerini bir şekilde bağladığını düşünen kişiler soru sormak için çabaladılar. En merak edilen konulardan biri Palamutbükü gibi yerlerde vatadaş apart otel, butik otel , ev yapabilecek mi, yoksa büyük tesislere mi buralar açılacaktı. Soruya cevap veren Nesrin Reyhan “Palamutbükü’nde klimatik iklimi nedeniyle sağlık ve kırsal nitelikli plan kararı üretilmiş. Parsel büyüklüğü ile ilgili bir veri belirtilmemiş, bu genel plandır, alt ölçekli plan yapılırken halkla birlikte karar verilecektir ” deyince itirazlar oldu. Bu açıklamadan sonra söz alan Betül Şengezer teknik olarak böyle bir uygulama olmaz, Alt ölçek üst ölçeğe uymak zorundadır, değiştiremezsiniz ancak revizyona gidebilirsiniz ” dedi.

Bu kısımlarda söz alan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Datça’nın çok özel bir yer olduğunu, Türkiye için önemli olduğu kadar bir dünya mirasıdır diyerek böyle bir çalışmanın çok daha kapsamlı olması gerektiğini, değişik birçok meslek ve sivil toplum kuruluşunu kapsaması gerektiğini söyledi. Eksik bulduğu diğer bir hususun kıyı, tarım, arkeoloji gibi alt planlar olmaması , bu alt planların bir araya getirilerek birüst plan olarak sunulması gerektiğiydi. ” Planda çok ciddi belirsizlikler var, arkeolojik alanların sınırları belirtilmemiş, ormanda yapılaşma öngörülüyor. Böyle bir özel alanda yapılaşmaya kapalı alanların belirtilmesi gerekiyordu ” diyerek çekincelerini tekrar belirtti. Bu kısımlarda hangi konuşmacı olursa olsun karşı tarafın tepkisi vardı, tabii planı yapan arkadaşlar bu eleştirilerin yersiz olduğunu sık sık belirttiler. Burada hepsini yazmaya çalışsam herhalde günlerimi alır, özetlemeye çalıştım. Planı hazırlayan arkadaşların iyi niyetlerle, Datça’yı düşünerek bu planları hazırladığını bir çok konuşmacı belirtti, tabii insanları kuşkuya düşüren bazı belirsizliklerin daha sonra değişik yorumlara sebep olacağıydı.

forum-datca-7

Etkinlik faydalı oldu diyebilirim, birçok soruya yanıt bulabildiğimiz gibi, kafamızda yeni sorular da oluştu. Benim için bu konuşmalar fazla anlam ifade etmiyor, ben uygulamaya bakacağım. Burada söylenen bütün sözler kayıt altına alındı, gelecekte nasıl olacağını gördüğümüzde kesin konuşan veya hangi kesimden olursa olsun önyargılı olanlara tekrar hatırlatacağım. Planı hazırlayan arkadaşların verdiği bilgiler kadar buraya kadar gelerek düşüncelerini belirten, ayrıntılı çalışmalar yapan arkadaşların verdiği bilgiler oldukça yararlı oldu. Şimdiye dek böyle kalabalık ve aktif bir forum da olmamıştır sanırım.

forum-datca-8

Etkinlikte soru sormak isteyenler zaman yetersizliği nedeniyle sorularını soramamış olabilirler, olumlu veya olumsuz açıklamalar, sorulara cevaplar çok zaman aldı. Etkinliğin sonunda katılımcılara Datça Kent konseyi tarafından pkaket verildi. Umarız herşey Datça için hayırlı olur, bu güzel, eşsiz yarımada ekonomik yönden gelişirken doğal, arkeolojik, kültürel zenginliklerini de korur.

forum-datca-9

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir