datça'da hıdrellez

Datça’da Hıdrellez

mağrin antik çeşme

Antik çeşmede bu yıl su bol, yollara, bahçelere doğru akıp gidiyor, ben bu çeşmenin durumunu hala anlayamadım, böylesine değerli antik bir eser koruma altında mı merak ediyorum, çeşmeye kadar elektrik direği dikilmiş, telleri gerilmiş. Datçamızda sağa sola dağılmış bu şekilde birçok eser tehdit altında, veya bakımsızlıktan zor durumda.

mağrin'de hıdrellez pikniği

3-4 yıl önce buraya Hıdrellez için geldiğimde kalabalık vardı, ailelerle tanışıp, ikramlarından yemiştik. Burası Çeşmeköylülerin piknik alanıydı, şimdi o yerler çok değişmiş, duvarlar, kazılmış yerler, oldukça şaşırdık. Biraz ileride piknik yapan bir aile vardı, yanlarına gittik, kendi arazileriymiş, çoluk çucuk sade bir gün yaşıyorlardı.  Çeşmeköy’den Esat Korkmaz, eşi Halise hanım çocukları Büşra ve Ege ile badem ağacının altında piknik yapıyorlardı. Bu bölgedeki birçok arazi satılmış, yeni sahipleri buraların el değiştirdiğini belli etmekte.

oyun-oynayan-cocuk

Ege yalnız başına topuyla oynarken.

mağrin yolu

Burası değişmiş, benim tek isteğim yüzlerce yıllık bu antik çeşmenin korunması, ülkemizde örneği çok az, binlerce yıldır da bu su akıyor.

baglarozu-ziyaret

Mağrin’den sonra gezme isteğimiz kayboldu, Yazıköy’ün Hıdrellezi kutladığı Bağlarözü’ne gittik. Burada da yakın zamanda büyük değişimler olacak, planlarda marina görünüyor. Tabii bu değişimler bazı kişileri mutsuz ederken bazılarını mutlu ediyor ama bir zaman sonra gelecek nesillere ne bıraktığımıza baktığımızda herşey daha net görünecek. Elbette bir şeyler yapılacak ama bunu doğayı koruyarak, çevreyi güzelleştirerek yapamazmıyız.  Bağlarözü oldukça kalabalıktı Kadir arkadaşımın karavandan bozma fantastik mekanında sohbet ettik. Yazı köyün diğer Hıdrellez kutlandığı yerleri değirmenbükü, Knidos tarafları, o taraflarda da birçok kişinin olduğunu öğrendik. Yazıköy’den geçerken sokaklar hep kalabalıktır, bugün kimseler yoktu, kahveler boştu.

Arkadaşımı Kızlan’da evine bırakırken Kızlan girişindeki bahçelerde piknik yapan çok sayıda kişi vardı, daha önce buralarda bunu görmemiştim. Genellikle Gereme tarafına giderler. Emecikliler Gavur deresi, Alavara taraflarında, Karaköy eski caminin yanındaki Kavak ağacının altında, bahçelerde, sahilde kutluyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir