datça yöresi tatlar

Datça Yöresi Tatlar

Bu sayfamda Datça yöresinde gördüğüm, bilgi sahibi olduğum yemekleri, tatları tanıtmaya çalışacağım.  Bu yörede yemeklerde et fazla kullanılmaz, nohut, mürdümük, fasulye, kuru bakla gibi baklagiller sıkça kullanılır. Tabii Datça sofralarında otlarla yapılan yemeklerin yeri başka. Bu tatlarda kullanılan naturel zeytinyağının rolü büyük, yerli halkın büyük bir kısmı kendi bahçelerindeki zeytin ağaçlarından kullanacakları yağı elde ederken, bizler de onların sattığı ihtiyaç fazlası yağı alarak kullanıyoruz. Datça Yarımadasının birçok yerinde usüller benzer olsa da bazı yerlerde farklılıklar olabiliyor. Gelecek günlerde bu farklılıkları da sayfamda belirtmeye çalışacağım.

Yağmurlarla birlikte birçok değişik ot doğada, tarlalarda kendini gösterir, sıkça doğada ot toplayan kadınlara rastlayabilirsiniz. Bu otlar Cumartesi günü açılan Datça pazarında  köy tezgahlarında da satılmakta.

susam helva

 

Susam Helva

Susam helvayı tatmak için Yazıköy’de Salise Karakaş’ı ziyaret ettik, sağolsun bizim için bu güzel tatlıyı yaptı ve biz de yörede çok sevilen ama artık eskisi kadar sıkça yapılmayan bu tatlıyı tatmış olduk.

” Susam yağsız olarak tavada kavruluyor, pıtırdıyor, pıt pıt sesler çıkararak tavadan çıkıp gider. Kızardıktan sonra tavadan alınıp soğuyunca havanda dibekle döveceksin, çok eritmeye lüzum yok, biraz dövülecek. Sonra tavaya yağ koyup biraz unla kavruluyor, susam da ilave edilip her ikisi karıştırılıyor, kavrulacak. Şerbet hazırlanıp dökülür, karıştırıldığında azıcık koyulaşır. ( ateşteyken yapılıyor )

kenger bitkisi

Kenger, Yazıköy taraflarında Dikenkökü deniyor, Datça’da Könger diye de biliniyor. Ocak ayında görülmeye başlanıyor, Datça pazarında da satılıyor.

kenger yemeği

Doğranmadan önce Kökün içindeki kemikli kısım fotoğraftaki gibi çıkarılıp atılıyor, o pişmezmiş. İster nohutlu, fasulyeli, ister sade olarak yapılıyor.

KENGER
Malzeme: nohut, kenger, soğan, salça, sıvı yağ, tuz
Kengerler 2 saat önceden ıslatılır. İçinin kemiği çıkarılıp, doğranır. Sıvı yağda soğan, salça ve kengerler kavrulur.  Önceden haşlanmış nohutlar ilave edilerek suyla birlikte pişirilir.Bazı yerlerde sadece kökler kullanılırken bazı yerlerde yapraklar da yemekte kullanılıyor. Özellikle orta kısmında yeni çıkan yapraklar kullanılıyor.

dallampa papatya

Dallama iri papatyalara yörede verilen ad, bu bitkilerin ilk çıktığı zamanki körpe dalları bu yemekte kullanılıyor.

Dallama (Dallampa , Çolaka diye de bilinir.)
Dallama, Sıvı yağ, Bir yemek kaşığı salça, Bir yemek kaşığı un, 2 diş sarımsak, tuz
Yapılışı – Dallamalar haşlanarak bir kaba alınır. Sıvı yağda un kavrulur, tuz ve salça ilave edilir. Sarımsaklar dövülerek üzerine konur. Hemen ocaktan alınarak dallampaların üzerine dökülür. 1 su bardağı kaynamış su ilave edilerek, 5 dakika birlikte kaynatılır.

kabak çiçeği dolması

Kabak Çiçeği dolması. Datça’da en sevilen yemeklerdendir, turizm zamanı ev yemekleri yapan lokantaların menülerinde yer alır.

30 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
½ su bardağı sarı mercimek
½ su bardağı bulgur
2 kuru soğan
1 iri domates
Maydanoz
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Zeytinyağında soğanı ince doğrayıp soteleyin. Domatesi rendeleyin. Yıkadığınız pirinç, bulgur ve sarı mercimeği ilave edin. 2 su bardağı sıcak su ile pişirin. Tuz, yenibahar, karabiber ilave edin. Dolmanın içi önceden pişiriliyor çünkü kabak çiçeği çok hassas bir bitki, ılıyan dolma harcına maydanoz ilave edin, kabak çiçeğinin içindeki kısmı alıp, kabak çiçeklerini soğuk suya hafifçe koyup, çıkardığınız kabak çiçeklerinin içine doldurun. Ağzını kapayın. 1 çay bardağı su ile kısık ateşte pişirin. Üzerine hafifçe zeytinyağı gezdirin.

yeşil soğan sibeyi

Yeşil Soğan Sibeyi

Datça’nın yerlisi soğan sibeyini yıkar, doğrar, üzerine yumurta kırar, sabahları kahvaltıda yer. Lorla karıştırıp, börek te yapabilirsin.

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir