gelibolu tarihi alanı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından basına gönderilen bilgilendirme yazısında Tarihi Alan içersinde yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi veriliyor.

gelibolu tarihi alanı

ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALANI DÜNYANIN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN ” AÇIK HAVA MÜZESİ “OLACAK.
Önemli bir bölümü doğal sit alanı olmak üzere 33.500 hektarlık ve 100 kilometre kıyı şeridine sahip olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı’nı, 2018 yılında yaklaşık 2,5 milyon kişi ziyaret etti. Tarihî Alan’ı bir açık hava müzesi şeklinde ele alarak, ulusal ve uluslararası boyutta talep gören bir ” anma turizmi ” destinasyonu oluşturmayı hedeflediklerini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ” Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nı aslına uygun olarak korumaya devam ederek potansiyelini artıracağız. Yeni projelerle ziyaretçi sayısını iki yıl içinde 4 milyona çıkararak, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olmayı planlıyoruz  dedi.
Millî birlik ve beraberliğimizin harcı olan Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Tarihî Alanı’nı geliştirerek bir açık hava müzesine dönüştürmek misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı, hayata geçireceği yeni projelerle, Çanakkale ruhunu ve destanını daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyor.

Önümüzdeki dönem projeleri ile ilgili de bilgi veren Kaşdemir,   
Tarihi Alan sınırları içerisinde tespit edilmiş 25 şehitlik alanının ziyarete açılmasına ve şehitlerimize yakışır düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini ve en önemli öncelikleri olduğunu ifade eden Kaşdemir, önümüzdeki dönem hedefleri ve projeleri konusunda şunları söyledi:
” Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nı aslına uygun olarak korumaya devam ederek potansiyelini artıracağız. Bu kapsamda, Başkanlığımızca 2015 yılında başladığımız ve son derece titizlikle yürüttüğümüz Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonu Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci 100 günlük eylem planı içerisine dahil edilmek motivasyonumuzu bir kat daha artırmıştır. 18 Mart 2018’de açılışını yaptığımız Kilitbahir Kale Müzesi’nin ardından Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonunu da Mart ayında tamamlayıp açılışını bu yılın sonunda yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Tarihi Yürüyüş Güzergâhları’nın ilk etabını da bu yıl içinde tamamlayıp, açılışını yapmayı amaçlıyoruz. Diğer yandan, Çanakkale Savaşları tarihini gelecek nesillere en iyi şekilde aktarabilmek için ulusal ve uluslararası araştırmacılara yönelik çağdaş kütüphanecilik anlayışı çerçevesinde kullanıcı odaklı, nitelikli kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği özelliklere sahip Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi’ni de 2020 yılında açacağız. Bu projenin ilk adımı olarak, 2016 yılı içinde ünlü Çanakkale Araştırmacısı ve Koleksiyoneri Uğural Vanthoft’un arşivini Başkanlığımız kütüphanesine kazandırmıştık. Ayrıca uluslararası arenada da iş birliği sağlamak için Londra Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Savaş Müzeleri ile de arşivlerinin paylaşılması yönünde görüşüyoruz.”
“AKILLI ŞEHİRCİLİK UYGULAMALARINI TARİHİ ALAN’DA SUNACAĞIZ”
Teknoloji tabanlı bir alan yönetim modeli olan Alan Yönetim Sistemi’ni de yıldan yıla tamamlayarak daha kaliteli bir ziyaret deneyimi sunmayı planladıklarını söyleyen Kaşdemir, şöyle devam etti:
“Bu sayede ziyaretçilerimiz internet üzerinden ziyaretleri için randevu alabilecekler, alanda gezerken cep telefonları ile tarihsel bilgilere ulaşabilecekler, güvenli ve sağlıklı gezi yapabilmeleri için erken uyarı ve anlık bilgilendirmelere basit bir şekilde ulaşabilecekler. Örneğin gezi esnasında herhangi bir bölgede yoğunluk var ise sistem ziyaretçiye uyarı verecek ve ziyaretçi başka bir güzergaha yönlendirilecek veya zaman planlamasını buna göre yapabilecek. Özetle; Akıllı Şehircilik uygulamalarını, Tarihi Alanda Akıllı Alan Yönetim Sistemi ile uyguluyor olacağız. Diğer taraftan Tarihi Alan’ın farklı noktalarında sunacağımız teatral canlandırmalar ile ziyaretçilerimize 1915’i yeniden yaşatacağız. Ayrıca Çanakkale ruhunu tüm Türkiye’de çocuklarımıza ve gençlerimize aktarmak için Çanakkale Savaşları’nı anlatan Gezici Tır Projesi’ni de bu yıl içinde hayata geçireceğiz. Gezici Tır içerisinde yer alan dioramalar, filmler ve savaş dönemine ait askeri kültür varlıkları ile Çanakkale ruhunu Çanakkale dışındaki illerimizde yaşayan ancak bu topraklara gelme imkanı olmayan vatandaşlarımıza da hissettirebilmeyi amaçlıyoruz.”
İletişim / Necla Yılmaz / 0549 787 06 82 / neclayilmaz@insulailetisim.com
İletişim / Rukiye Tekdemir / 0549 667 10 04 / rukiyetekdemir@insulailetisim.com
İletişim / Merve Duysak / 0549 667 10 02 / merveduysak@insulailetisim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir