datça yerel tohum derneği kooperatif toplantısı

Datça Yerel Tohum Derneği Kooperatifleşme Yolunda İlk Adımı Attı

Datça Yerel Tohum Derneği Datça Belediyesi Meclis Salonu’nda kooperatif kurmak için bir araya geldi. Toplantı çok verimli geçti.

Datça Yerel Tohum Derneği Başkanı Zeki Karacan: ” Datça Yerel Tohum Derneği olarak bugün Datça Belediyesi toplantı salonuna gelen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Bugünkü tek konumuz sadece kooperatif kurmak. Datça Yerel Tohum Derneği olarak yola çıktığımız arkadaşlarımızla amacımız hep kooperatif kurmaktı. Koperatifleşmek olmazsa olmazımız diyorduk. Bazı arkadaşlar da acaba diye sorular oluşsa da, kooperatifciliğin ne kadar önem oluşturduğunu onlar da kabuL etti. Her yerde kooperatifler kurulmalı. Datça Yerel Tohum Derneği ekol olarak ne kadar farklı olduysa, bizim kuracağımız Datça Yerel Tohum Kooperatifi de o derece ekol olacaktır.
Yaptığımız çalışmalara değinerek niye farklı olacağımızı anlatacağım. Öncelikle olmazsa olmazlarımızdan başlayacağım 1- Yerel tohum ürünlerinin üretildiği bir kooperatif olacak. 2- Bunun denetleme işinin, garantörü, denetimini sağlamak için Datça Yerel Tohum bu işin bir noktasında muhakkak olacak. Ürettiği ürünlerin niye, nasıl, ne kadar sağlıklı olduğunu kontrol edebilmek için DYT ye mutlaka böyle bir yetki vereceğiz. Ürünlerin tahlili, labratuvarı için bu gerekli. Olmazsa olmazlarımız bunlar. Sağlıklı ürünler için çalışacağız. Kooperatifimiz, üretici ve tüketici kooperatifi olacak. Sadeca üretici kooperaTifi olmayacağız. Hem üreticilerin, hem tüketicilerin içinde olduğu bir kooperatif olacak. Şu nedenle böyle bir kooperatif istiyoruz. 1- Üretici ve tüketici birbirini denetleme şansına sahip olsun. Tüketiciler nasıl bir ürün istiyorlarsa, üreticiler arz talep dengesini düşünerek öyle bir ürün üretsin, Böyle bir çalışma sistemine girsin.. Bizim olmazsa olmazımız sağlıklı ürün üretmektir. Farklı bir üretim yapıp, bu üretimi örgütleyeceğiz. Bunun için en başta Datça’da ki üreticilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Birkaç üreticimizle bu konuda anlaşıp, tokalaştık. Arıcılık, badem, sebze meyva konuları için görüşüp, kesinleştirdiğimiz insanlar var. Biz kooperatifi kurunca her şeyi Datça’lı üreticilerimiz karşılamayacak.. Ben kendi evimin ihtiyacını kooperatifin karşılamasını isterim. Bu nedenle bazı ürünleri Datça dışından da karşılama, gerek üye gerek tedarik anlamında sağlayacağız. Biz her ürünü kooperatif sahibi olarak bulundurmayı düşünüyoruz. Kooperatif olarak birinci amacımız sağlıklı ürün, ikinci amacımız uygun fiyat olacak. Çalışmamızın bir ayağı da kooperatif olarak, bir arazi almak, bir yer kiralamak , görüşmelerimiz sürüyor ama şu anda bu konu duraganlaştı. Datça merkezde satış ofislerimiz olacak. Satış ofislerimizin olması da olmazsa olmazlarımızdandır. Datça ve Datça dışına satış yapabieceğimiz online sistem oluşturacağız. Sosyal medya da her alanda olacağız. Kendi web sayfamızı oluşturacağız. Başka bir olmazsa olmazımız, çünkü paranın girdiği işlerde bunlar olabiliyor, kuracağımız kooperatifimizin ilk aydan başlayarak, kendi web sitemiz dahil sadece kendi üyelerimize değil, tüm halka açık girdisi çıktısı ile tamamen açık, şeffaf bir muhasebe, bilanço anlayışımız olacak.

Datça Yerel Tohum Kooperatifi olarak da Türkiye’de bir ilki başaracağız. DYT olarak bu tohumları ekip, üretiyoruz. Geçen yıl bir üreticiye tohum verdik. Bu yıl dört üreticiye verdiğimiz tohumları Datça halkına sunacak şekilde , bizim kontrolümüzde, zehirsiz toprakta, zehirsiz üretim yaparak çalışmamızı yapıyoruz. Bu yıl bol bol domatesimizi, salatalık tohumlarımızı Datça halkına yetiştirmeye çalışıyoruz. Atalık tohumlarımızı Datça halkına yetiştirmeye çalışıyoruz. . Tabiî ki kurallarımız var bu işle ilgili. Tamamen zehirsiz toprakta, zehirsiz üretim olacak. Atalık tohumların dışında ekim üretim yapılmayacak. Kimyasal ilaç kullanılmayacak. Ekim, biçim, dikim ve tohum çıkarma bizim rehberliğimizde, bizim kontrolümüzde yapılacak. Bu işi bir okul gibi düşünün. Önümüzde ki yıllarda daha ne yapabiliriz diye bakacağız. Amacımız burada ki okulları da buraya çekebilmek. Okul öğrencilerini, gençlerimizi, çocuklarımızı buraya çekebilirsek, bu ülkenin tohumunu, tarımını kurtarmanın en güzel aktivite olduğunu düşünüyorum. İki yıldır hep şunu söylüyorum: BİR ÜLKEDE TOHUM ÖZGÜR DEĞİLSE, O ÜLKENİN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN SÖZ EDEMEYİZ. Mutlaka tohum özgür olmalı. Bütün amacımız bu. ” dedi.
Datça Yerel Tohum Derneği, Datça üretici ve tüketicilerini bir araya getirmek amacıyla, kooperatif kurmak için bir araya geldiği bu toplantı da Datça Yerel Tohum Kooperatifi kuruluşuna ilk adım atılmış oldu. Süreç hızla ilerleyecektir. Hayırlı olsun.

Haber ve fotoğraflar: Esmeri Alev Ekebaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir