aşlama domuzçukuru yürüyüşü

Ağaçlama – Domuzçukuru- Kızılbük Yürüyüşü

Yağmurlu havaların ardından arkadaşım Ekrem ipek ile uzun yürüyüşlerimize başladık. Bundan sonra yürüyüşçüleri zorlayacak olan etken sıcak havalar, yürüyüşlerde en önem verilecek malzeme su olacak. Bu tarihten itibaren havalar ve sağlığımız imkan verdiği taktirde iki günde bir yürümek niyetindeyim. Yarımada’nın Akdeniz tarafındaki Karia yolllarından başlayarak Ege tarafındaki Karia yollarını tamamlamak niyetindeyiz. Gelecek günlerde havaların ısınması ile bir gecelik kamplarla daha uzun mesafeleri planlıyorum, umarım gerçekleştirme imkanımız olur. Yürüyüşlerde bizi zorlayan etken tek bir vasıtanın olması, yürüyüşü bitirdiğimiz noktadan bizi alacak kimse yok, yürüyüşlerimizi buna göre planlıyoruz.

Bu sayfamda yürüyüş yaptığımız parkur Hızırşah Ağaçlama’dan başlayarak Domuzçukuru ve oradan Batır ( Hızırşah’ın eski adı ) Kızılbük’üne geçtik, buralarda yürürken Karia yolunu takip ederek yolların son durumunu ve nisan ayının bu yollar üzerindeki güzelliklerini belgelemiş oldum. Her zaman dediğim gibi doğru zamanda doğru yerde, bu yürüyüşümüz için bu söyediklerim geçerliydi, inanılmaz güzelliklerin içinden geçtik, Karia yolları içindeki en güzel rotalardan birinde yürüdük. Bu rota aslında Eski Datça mahallesinden başlıyor,  Hızırşah ve Kartal vadisinden Ağaçlama yoluna giriliyor. Eğer biz bugün Yolun başından başlasaydık arabamızın yanına dönmemiz zor olurdu, bu yürüyüşümüzde Ağaçlama’dan başladığımız halde 15 km ye yakın yol yürümüş olduk. Diğer yandan Ağaçlamadan Domuzçukuru’na ayrılan yere kadarki rota da bir sorun yok, normal yollardan devam ediyor. Ağaçlama’dan Domuzçukuru’na kadar olan kısım bu rotanın en dikkat edilecek kısmı, ormanlarda işaretlere dikkat edilmezse kaybolmak her an mümkün olabilir, o yüzden bu rotada yürümek isteyenler için bu sayfalar ve fotoğraflar aydınlatıcı olacaktır. Yol boyunca Karia yolu işaretleri bolca konmuş, bazı kısımlarda  işaretler yerdeki taşlara bırakılmış zaman zaman kısa bir an için de olsa bu işaretleri gözden kaçırma gibi durumlar olabiliyor.

Datça Trekking sayfalarımda da belirttiğim gibi yürüyüşlerde işareti kaçırdığınızda veya yanlış bir yola girdiğinizde yürümenize devam etmeyin, başlangıç noktasına dönüp işareti görünceye veya doğru yol olduğundan emin oluncaya kadar araştırmanıza devam edin. Harcayacağınız zaman yanlış yola girip doğru bir yere çıkıncaya kadar sarfedeceğiniz çaba ve zamandan az olacaktır. Belli kerterizleriniz olsun, orman yolları kaybolmaya müsaittir, bazı yerlerde telefonlar çekmeyebilir.

datça doğa yürüyüşleri

Pembe renkle gösterdiğim yürüyüş rotası Ağaçlamadan, Donuzçukuru, Kızılbük Karia yolunu gösteriyor.

bahar ve yarıkdağ

Ağaçlama’ya doru giderken Pirenlik yakınlarında durmamız gerekti çünkü ışık çok güzeldi, Yarıkdağ ışıl ışıldı, beyaz bulutlar zirvesinden göğe şaçılıyor gibi bir manzara vardı, kompozisyonun hemen önündeki gelincikler de çok güzeldi. Bu kısımlardaki Karia yolu Güvercin vadisi dediğimiz kısımdan geçerek Kartal vadisine ulaşıyor, yol bir arabanın geçeceği genişlikte ama arabalar için pek iyi şartlar içermiyor, birkaç kez arabamla da geçme fırsatım oldu. Pirenlik’ten Kartal vadisne ayrılan yola girdik, Bubaslık ayrımında Karia yolu tabelası Karia yolunun yönünü belli ediyor. Ağaçlama yolundan arabamızla devam ederek diğer bir Karia yolu tabelasına kadar gittik.

Bu yürüyüşlerde kendinize güvenebildiğiniz mesafede bir rota çizerek yürüyüşlerinizi yapabilirsiniz, işaretli yollardan gitmenin avantajı bilmediğiniz bir yerde güvenli yürümek olacaktır.

aslama-domuzcukuru-1

Arabamızı park ettikten sonra Karia yolu tabelasını görünceye kadar yürüdük, fotoğrafta da görüldüğü gibi tabela direkten yere düşmüş, yön olarak ona bakmayın, hemen yanındaki ağaçtaki kırmızı beyaz işaretleri dikkate alın, bu işaretler size gideceğiniz yönleri gösterir. Ağaçlama’dan domuzçukuru’na birçok kez gittim, bu kez Karia Yolu işaretlerine sadık kalarak yürüyeceğim, yürüyecek arkadaşları aydınlatmak amacıyla.

aslama-domuzcukuru-2

Yol boyunca işaretler sıkça konmuş ama bazen yerlerdeki yassı taşların üzerinde dikkat çekmeyecek durumda olabiliyor, ama dikkatli bakıldığında görebiliyorsunuz. Yürüyüş boyunca işaretlerin zor görüldüğü yerlerde  arkadaşım taş babalarla işaretler koydu, tabii bunu yaparken işaretlerin biraz ilerisine yüksekçe bir yere yaptı. Orjinal işaretlerin rahatça görülmesi ilk düşüncemiz.

aslama-domuzcukuru-3

Domuzçukuru’na giden parkurun çok büyük bir kısmı ormanlardan geçiyor, zaman zaman açık alanlara çıkılıyor ama pek uzun sürmüyor. Çam ağaçlarında inanılmaz drecede polen vardı, dallara dokunduğunuzda kırmızımsı polen tozları üstünüze doluyor, allerjik durumu olan arkadaşların tedbirli ve dikkatli olması lazım.

aslama-domuzcukuru-4

Ağaçlama’dan Kızıbük’e kadar bu Karia yolu parkuru inanılmaz güzel, özellikle bu mevsimde. Çam yapraklarının arasında sıkça Yörede inek memesi denilen bitkilere rastladık, sarı kırmızı renkleriyle çok güzel görünüyorlar. Her taraf bu mevsimde yemyeşil, yağmurlar hala devam ediyor.

aslama-domuzcukuru-5

Fotoğraftda görüldüğü gibi küçük yassı bir taşın üzerindeki Karia işareti görülüyor, bu işaretler bitkilerin arasında kalabiliyor, aslında ağaçlara yapılması daha iyi oluyor. Bir ara Kızılbük koyu göründü, pamuklan dediğimiz pembe, beyaz renklerdeki dağ güllerinin arasından patika yollardan yürüdük.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir