kış yüzme maratonu

13. Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu Spor ve Dostluk Görüntüleriyle Sonlandı.

13. Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu sporun, dostluğun güzellikleriyle sonlandı, akşam programında  sporcular için yemek verilerek, ödül töreni var.

13. Datça açık deniz kış yüzme maratonu yapıldı

Daha önce duyurulduğu gibi saat 11.00’de Kumluk Plajı’nda yapılacak olan etkinlik hava durumunun uygun olmaması nedeniyle saat 14.00’te  yapılmak üzere Taşlık plajına alındı. Kapalı, rüzgarlı bir hava vardı,  öğleden sonra havanın daha müsait olacağı belirtildi. 1500 m kısa, 5000 m uzun parkurda yapılacak olan Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’nda parkurların yerleri de değişmiş oldu. Yüzücü arkadaşlara Parkurlarla ilgili gerekli açıklamalar yapıldı. Taşlık Plajı’nda Ilıca Gölet önü sporcular, görevliler, izleyicilerle oldukça kalabalıktı, birçok kişi etkinliği izlemek için gelmeye devam ediyordu.

Basının işi kolay olmadı, sporcuların start yapacağı alanda protokol üyeleri, görevliler, izleyiciler toplanmıştı. Özellikle çok sayıda görevli vardı, dalgalar nedeniyle de yer bulmakta zorlandık, ama sonuçta kendi adıma güzel görüntüleri çekme imkanı buldum. Özverili bir şekilde görev yapan birçok gönüllü arkadaşımız vardı, kalplerini kırmak istemem, bu sorun son yıllarda sıkça yaşanıyor. Tabii seyircilerden de fotoğraf meraklıları, bu anları görüntülemek paylaşmak isteyenler oluyor doğal olarak. Yine de bazı arkadaşlar ellerinden geldiğince bizlerin çekim yapmamıza yardım ettiler diyebilirim. Saat 14.00’te kısa parkur yüzücüleri start aldı, start verilmeden önce Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Datça Kaymakamı Mesut Çoban’ın konuşmasına tanık oldum, dediğim gibi çok kalabalıktı, aralardan birşey çekmeye çalıştım, kaçırdığım şeyler olmuştur.

Verilen bilgilere göre ülkemizin tek Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’na  500’e yakın sporcu katıldı, kısa mesafe yüzücüler oldukça kalabalıktı. Hoş görüntüler ortaya çıktı, yüzücüler heyacanla kendilerini Datçamızın berrak sularına bıraktılar.

Kısa bir zaman sonra 1500 m yüzenler kıyıya çıkmaya başladılar, öyle çok sporcu vardı ki arkası kesilmeden birçok yüzücünün karaya ayak basmasına tanık olduk. Maratona çok sayıda kadın yüzücü katıldı ve başarılı sonuçlar aldılar. Bu arada Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün etkinlikle ilgili düşüncelerini aldık.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar basına ve özellikle yerel basına çokça teşekkür ederek başladığı konuşmasında ” 13 yıl önce 15 sporcu ile başladığımız etkinlikte bugün 500 sporcu ile Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’nu gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Etkinliğe katılan arkadaşlarımızın Datça’nın farklılığını görmeleri, Datça’da yüzmekten mutluluk duymaları bir belediye başkanı olarak beni çokça mutlu ediyor. Bu deniz, bu yüzücüler var oldukça Datça Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu daha çok uzun yıllar devam edecektir. ” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ” Mükemmel bir topluluk var, mevsim Şubat’ın sonu ama bu mevsimde de Datça gelmeye, görmeye, yaşanmaya keşfedilmeye açık bir ilçemiz. Turizm mevsimini uzatalım diyoruz bu gibi etkinliklerle kıştan bahara geçerken bir canlılık oluşuyor. 13 yıldır bu etkinliğe emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum ” dedi. Osman Gürün’e arkadaşlarımız bu yılın teması hakkındaki düşüncelerini sordular. Her yıl bir tema belirleniyor, bu yılın teması daha önce de belirttiğim gibi ” Sokak Hayvanları ” sayıları kontrol altına alınamıyor, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün bu konuda ” Onlar bizim can dostlarımız ama Türkiye’nin önemli bir sorunu. Muğla olarak bu konuda hassasız, her ilçede hayvan barınma alanları kuruluyor, büyükşehir olarak ta Muğla merkezde geçici büyük bir hayvan barınma alanı yaptık. Kesinlikle yasanın değişmesi lazım, yasa köpeği alın, bakın, tedavi edin , kulağına küpeyi koyup aldığınız yere bırakın diyor. Tamam da çoğalmayı engellemede zorluk çekiyoruz, köylerde, kasabalarda nüfusları artıyor engelleyemiyoruz sokaklarda köpekler dolaşıyor. Yasa değiştirilerek hayvan sahiplerinin besledikleri hayvandan sorumlu olmaları lazım. ” dedi.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sporun güzel yüzünü, dostça mücadelenin güzel örneklerini gördük. Benim açımdan, yarışlara katılıp bitirebilen herkes dereceye girmiş sayıyorum. Onların yüzlerinde yarışı tamamlamanın gururunu, mutluluğunu gördüm, konuşmalarında tanık oldum.

Yüzücüler yarış sırasında yalnızca standart mayo ve gözlük kullandılar.

Dereceler foto finişle belirleniyor, hakemler de manuel olarak kayıt altına alıyor, çok sayıda hakem görev yaptı. Güvenlik en ön plandaydı, deniz üzerinde pek çok tekne görev yaptı. Yarışı bitiremiyen sporcular botlarla kıyıya getirildi.  Sonuçta çekim açısından biraz zorluk yaşasak ta organizasyon iyiyidi. Kazasız bir şekilde tamamlanması önemliydi, emeği geçenlere teşekkürler.

5000 m uzun parkur yarışı saat 15.15’te başladı, yarışmayı bitiren ilk sporcuları görüntüledikten sonra etkinlik alanından ayrıldım. Kadın sporcular ilk karaya ayak basanlar arasındaydı. Genç arkadaşlarımızdan da katılan çoktu, daha uzun bir mesafe olsa yüzebilecek gibi sahile ayak bastılar.

Sokak köpekleri kendilerine verilen önemin Datçamızda farkında,kalabalıklarla iç içe olanlardan bir zarar gelmiyor, fotoğrafta ne denli mutlu olduğunu görebiliyoruz. Etkinlik alanındaki şeffaf kumbarada bağışlar alındı, toplanan paralar sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasında kullanılacak. Marmaristen gelen bir arkadaş sohbet sırasında burada ne kadar çok köpek var dedi, Marmaris’te yokmuş, artık nasıl başardılarsa. Datça’da da sıkı çalışmalar var ama halkın da bu konuda duyarlı olması gerekiyor, sadece yakınmak, eleştirmek soruna çare değil. Tabii sokak hayvanı nüfusunun kontrol altına alınması onları üzmeyecek, zarar vermeyecek bir yoldan olmalı, o da kısırlaştırma. Bazı yerlerde hayvanlara yapılan zulümleri görebiliyoruz.

Bu arada maratona katılan engelli arkadaşlarımızı tebrik ediyorum, her geçen yıl daha çok sayıda arkadaşımız Datçamıza geliyor, yüzdükleri parkuru tamamlayarak bir gurur abidesi oldular. Fotoğrafta görülen arkadaşımız 5000 m’de kulaç attı, iyi bir derece de yaptı.

Resmi, sivil birçok arkadaşımız etkinlikte görev alarak Maratonun sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulundular. Okul aile birlikleri okulları için keşkek yaparak yardım topladı, Engelim Olmayın derneği kendi yaptıkları el işlerini sergiledi, sokak hayvanları için de bağış toplandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir