Yufka Ekmek

yufka hamurunun hazırlanması

Bayram öncesi Erdinç Usta’nın evindeyim, Münire ve Candan hanımların yufka ekmek yapışlarını görüntüleyerek, Datça’da Tepitme sac ekmeği ile Yufka ekmek arasındaki farkı da belgelemiş oldum. Yufka ekmek dendiğinde biz sac üzerinde pişirilmiş ekmek anlardık, oysa arada farklar varmış. Bayram öncesi siparişler çok akrabalar yardıma gelmiş.

bayramlık yufka yapımı

Datça kültüründe düğünlerden bir kaç gün önce yığınlar halinde yufka ekmekler yapılırmış, bu kez kurban bayramı öncesi hazırlanan yufka ekmekleri görüntüledim. Bu ekmeğin tepitme ekmeğinden farkı ne derseniz daha ince açılmış gibi geldi bana, ayrıca ateşteki közün bir kısmını sacın dışına çıkarıp, ekmek sacda pişirildikten sonra bu köze tutuluyor. Üzerinde kabarcıklar oluşuyor ve dışarı alındığında çok kuru oluyor. Saklanması, uzun süre dayanması için sanıyorum. Çocukluğumdan hatırlıyorum köylerde yapılırdı, yemeden önce hafif su serpilip üzeri kumaşla örtülürdü.

yufka ekmek yapımı

Giderken bana yufka ekmekten verdiler arabaya taşırken zorlandım, ince ve çok kuru, kırılıveriyor. Yufka hamurunun içindeki yerli ve hazır un karışımını tepitme ekmekte olduğu gibi yarı yarıya yapıyorlar. Candan hanımlara bayramda kurban eti ile yemek için oldukça sipariş gelmişti, hızlı bir şekilde çalışıyorlardı. Bana verdikleri yufkaları bayramda kavurma ile yedik, ıslatıp yumuşatma işini tam beceremesek de oldukça yumuşak, lezzetliydi. Tepitme ekmeğine göre bana daha hoş geldi. Bir kısmı yumuşamış bir kısmı kıkırdak bir şekilde tükettik. Yapanların ellerine sağlık.

yufka ekmeğin köze tutulması

 

pişirilmiş yufkalar

Yufkalar hazır, müşterilerini bekliyor. Ev: 0 252 712 3742

SONRAKİ SAYFA Düdük Makarna

Önceki Sayfa Tepitme Saç ekmeği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir