organik arıcılık

Organik Arıcılık

Yazı Köyden Kadir Balcı arkadaşımla karşılaştım, Muğla Arıcılar Birliğinden bir ekiple Organik Arıcılık çalışmaları yaptıkları yere gittik. Arıcılar buradaki üretimlerde kovanların en büyük zararlısı varroa ( Arıcılar ona kene diyor ) ile mücadelede organik kökenli asitler kullanıyorlar. Günümüzde ülkemizde ve diğer ülkelerde insan sağlığına zarar vermeyeyen sağlıklı ballar elde etmek amacıyla bir çok çalışma yapılmakta. Şimdiye dek arıcılar bu zararlı ile baş edebilmek için tarımsal ilaçlar ve naftalin kullanmaktaydılar. Bunlar kanserojen bir etki yarattıkları gibi geride kalıntılar bırakabiliyorlar, bunların çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Bu arkadaşların yaptıkları deneme çalışmalarında Asit türü ilaçlarla sağlığa zararı olmayan ve kalıntı bırakmayan bir üretim hedefleniyor.

datça'da arıcılar

Datça’da Organik arıcılık çalışmasında arıcılar toplu halde.

Muğla Arıcılar Birliğinin önerisi ve Tarım Bakanlığının teşviki ile Muğla’da organik arıcılık çalışmaları başlatılmış. Şu an birlik içinde bu işi yürüten 10 kişilik bir grup, Kadir arkadaşım da bu grubun içinde. Çalışmalara başlamadan önce teknik ekipten Esat Nuhoğlu, konunun uzmanı veteriner Sezai Erginoğlu ve arıcı arkadaşların toplu olarak fotoğraflarını çektim.

arıcı kıyafeti içinde bir arıcı

Arıcılıkla uğraşanlar arılardan pek çekinmezler, çıplak elle ve giysisiz yanlarına gittiklerini bir çok kez gördüm. Zamanla arı zehirine alışıyorlar. Ama benim allerjik bir yapım olduğu için arılar beni korkutuyor. Aslında doğa gezilerinde bir çok kez yanlarından geçtim bir şey olmadı ama bu bahar gözümün altından sokulunca yine arı korkum başladı. Onun için hemen arkadaşların verdiği koruyucu giysiyi giydim, çünkü arılar sinirli bir biçimde yanımızda uçmaya başladılar.

kovanların organik olarak ilaçlanması

Arkadaşlardan birisi arıları sakinleştirmekte kullanılan duman veren körüğü hazırlarken bir diğeri içinde Formik ve Oksalik asit bulunan ilaçları hazırlıyordu. Bunun gibi bir kaç çeşit asit bu işte kullanılıyor, avrupa birliği tarafından da onaylanıyor. Zaman zaman ihraç edilen ballarımızın geri döndüğünü okumuştuk. Aslında internette biraz araştırınca bu ilaçların bir çok arıcı tarafından kullanıldığını gördüm, arıcılık konusunda bilgilendirici bir çok site var. İnternet yararlı amaçlar için kullanıldığında insanların önünü açan , onlara değişik bakış açıları sunan bir şey. Tabii bazen konunun uzmanı olmadıkları halde yazanlar da oluyor, biraz akıl süzgecinden geçirmek gerekiyor.

organik arıcılık veterineri

Bakanlık arıcılara bu iş için 50 kovan ve bir dinlendirme tankı vermiş, bir de teknik ekip desteği sağlıyor. Ürettikleri ballara da talip. 2012 yılı ile birlikte Muğla ilimizde bu çalışmaların temeli atılmış oldu. Denemelerin başarıya ulaşması ile birlikte yaygınlaşacak, bu çalışmaların sonucunu ben de merakla bekleyeceğim.

kovanların ilaçlanması

Kovanlar tek tek açılarak Pet şişe içinde bulunan oksalik asit ızgaraların üzerine damlatılıyor. Bunlar buharlaşarak etkili oluyorlarmış. Ben de fotoğraf çekebilmek için bayağı yakınlarına gittim, arılar bayağı huysuzdu, arıcı arkadaş yeni ballarını almıştım ondan dedi. Fotoğrafta görüldüğü gibi kovanların yanında koruyucu giysisiz duran arkadaş da var.

arıcılık ekibi

İçinde formik asit bulunan şırıngaların ağzı kesilerek kovan içine konuyor, onlar da buharlaşarak etkili oluyorlarmış. Bu ilaçlama kışa hazırlanılan bu günlerde ve baharda olmak üzere iki kez yapılıyormuş. Bu varroa arıların sırtlarında ve yavru arıların bulunduğu gözlerde oluyormuş. Arıcıların uğraştığı daha bir çok hastalıklar var ama varroa son yıllarda kovanların en büyük düşmanı, arıcılar da zaman zaman çaresiz kalabiliyorlar.

arıcı kadir balcı

Kadir Balcı daha önce ıslah projesi gibi projelerin olduğunu ama bu çalışmanın bu yörede ilk kez yapıldığını belirtti. Kendisine bu ilaçlamanın bir çok yerde kişilerce de yapıldığını, onların çalışmasının farkını sorduğumda işin en başından başlayarak bu yöntemi uyguladıklarını ve sonunda sertifikalı ballar üreteceklerini belirtti. Bizler de kalvaltılarımızda bal bulunduran kişiler olarak bu çalışmaların bir an önce yarımadadaki tüm arıcılara kadar yaygınlaşmasını diliyoruz. Burada söz konusu olan sağlığımız, herkesin elele vererek, sağlıklı, lezzetli bir bal üretmek için birlik olması lazım. Yeni bilgi ve deneyimlerden yararlanmak gerekiyor. İlçemizde bu işten geçimini sağlayan bir çok kişi var.

 

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir