Ilıca Su Değirmeni ve Yerel Tarih Sergisi

Ilıca su değirmeni , Datça yarımadasındaki su değirmenleri içinde tek örnek, gezdiğim diğer değirmenlerde su yüksekten basınçlı bir şekilde akıtılarak değirmen taşının dönmesi sağlanırken, burada su değirmenin bitişiğindeki göletten alınıyor. Değirmen evi de günümüze sağlam olarak gelmiş nadir örneklerden . 2008 yılında restoresi biten yapı 5 yıllığına kullanım için Datça Belediyesi tarafından Datça Yerel Tarih Derneği’ne verildi.

Ilıca su değirmeni’nin eski zamanlardaki hali (Datça Yerel Tarih Derneği sergisinden)

Restorasyonu bittikten sonraki hali.

Datça Belediyesi tarafından restore edilen yapı 5 yıllığına Datça Yerel Tarih Derneğinin hizmetine verildi. Bu yıl 3. yıl oluyor, ondan sonra özel şahsa devredilecek.

Su değirmeni ve bitişiğindeki değirmen evinin yapım aşamasında da fotoğraflarını çektim .Sabırlı bir çalışmanın sonunda nerelerden nereye gelinmiş daha iyi görülüyor.

Datça Yerel Tarih Derneğinden arkadaşlar devamlı değirmene gelerek çalışmaları takip ettiler.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

2 yorum

  1. Un değirmeniniz çok güzel olmuş. Bende işletmeme yaptırmak istiyorum. Çocuklar tarihi bir nebze olsun izleyi yaşayabilsinler diye. Yapan firmanın ismini ve değirmenin maliyetini yazabilirmisiniz bana.

    1. Oktay bey un değirmeni hakikaten güzel oldu ama uzun bir zamandır kapalı, kaderine terkedilmiş vaziyette. Bu konunun uzmanı Reşadiye mahallesinden Ergin Usta ( Bircan ) dır. Değirmen binası restaurant olarak kiralandı, değirmen kısmı kapalı. Bu sayfalar o güzel günlere tanıklık etmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir