datça reşadiye mahallesi

Datça Mahalleleri

İskele ( Merkez ), Eski Datça ve Reşadiye olmak üzere üç Mahalleye sahip olan Datça 6360 sayılı kanunla yaşama geçen Büyük Şehir Yasa Tasarısı ile köylerin de mahalle olmasıyla 12 mahallye sahip 0lmuş oldu. Köy tüzel kişilikleri sona eren yeni mahalleler ( eski köyler ) hizmeti Datça Belediyesi  ve Muğla Büyük şehir Belediyesinden alacaklar. Buna göre Datça Mahalleri: İskele Mahallesi, Eski Datça Mahallesi, Reşadiye Mahallesi, Hızırşah Mahallesi, Kızlan Mahallesi, Emecik Mahallesi, Karaköy Mah., Mesudiye Mah., Sındı Mah., Yaka Mah., Cumalı Mahallesi, Yazı Mah. İlk yıllarda ilçe Merkezi Reşadiye Mah. iken, 1947 yılında merkez İskele mahallesi olmuştur.

İSKELE MAHALLESİ :

Datça’nın  2018 verilerine göre nüfusu 22.261, bu nüfusun 12.663 kişisi İskele mahallesinde ikamet etmektdir. Datça’daki konaklama tesislerinin birçoğu, resmi kurumlar, sivil kuruluşlar, alışveriş ve eğlence merkezleri burada yer almaktadır.

Resmi Kurumlar: Hükümet binası çevresinde toplanmış durumda, Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü, Adliye, Milli Eğitim Müd, Nüfus Müd. İlçe Tarım, Tapu ve Kadstro Md., Müftülük, Kütüphane. Limanda Liman Başkanlığı ve Datça Gümrük Müdürlüğü. Hükümet binasının hemen yanında PTT bulunmakta. PTT yanından başlayan Vatan Caddesi boyunca cmartesi günleri Datça Pazarı kurulmaktadır.

Okullar: Zübeyde Hanın Anaokulu, Kazım Yılmaz İlkokulu, Yılmazlar Ortaokulu, Şehit Ersoy Yorulmaz METEM, Özcan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,

Sağlık: Devlet hastanesi, sağlık ocağı, eczaneler, özel doktorlar, Datça Medikal

Sosyal Tesisler: Kapalı Spor Salonu ve Çim sahası, Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Yaz aylarında etkinliklerin yapıldığı Anfi Tiyatro

Sanat evleri ve Atölyeler, Resim galeileri: Liman Sergi Salonu, Bülent Ecevit Sergi Salonu, Derin Mavi Resim ve Keçe İşleri Atölyesi, Metamorfoz Sanat Evi ve atölyesi, Kırmızı Kapı Sanat Alanı, Sema Boyancı Resim atölyesi, Şükran Baykara Resim atölyesi, Nahide Erol Resim Atölyesi, Nazlı Zorkun seramik atölyesi, Elbruz Denge Mermer Heykel Ayölyesi

Plajlar: Kent merkezinde mavi bayraklı üç plaj yer almakta, Hastaneönü plajı, Kumluk, Taşlık Plajı. 3 km uzaklıkta Kargı plajı

Türk Hamamı:  İskele Mahallesi Ambarcı Caddesinin sonunda Belediye hamamı bulunuyor, hamam mermer kaplı, göbek taşı, oturma yerleri, kurna düzeni bulunmakta.

Tarihi eserler: Burgaz Ören yeri, Kent park yanında antik duvar kalıntıları, Ilıcasu su değirmeni, Şahıs arazisinde yer alan  sarnıç

Yürüyüş Yolları: Sahil boyunca plajları birbirine bağlayan yürüyüş yollarına vasıtanın girmesi yasak, bu yollar boyunca restaurantlar, cafeler, turistik tesisler yer almakta. Bu yollar Sevgi Yolu, Kumluk Yolu, Taşlık yolu.

Ekonomik durum: Resmi kurumlarda çalışanlar, esnaf ve sanatkarlar, turizmle ilgili işletme ve tesisler.

Yürüyüş Parkurları: Datça’nın her tarafında olduğu gibi İskele mahallesinde de yürümeyi sevenler için birçok parkur bulunmaktadır. Örnek; Sevgi yolundan başlayarak Kızlanaltı Mevkiine uzanan parkurlar, Kargı Koyu parkuru, Sevgi yolundan Kent Park’a yürüyüşler, parkurları çoğaltmak mümkün..

İskele mah Muh: Tel : 0 252 712 4604

REŞADİYE MAHALLESİ

1947 yılına kadar ilçe merkezi olan Reşadiye mahallesi Kentsel Sit alanı içinde olup eski yerleşimi büyük ölçüde korunmuştur. Kuzey ve güneyinde verimli topraklar bulunur, Kuzey tarafında gidildikçe dağlık bir arazi yapısı görülür, tepelerin arasınd vadiler. Bu yamaçlarda antik çağlarda üzüm bağları yer alıyordu, uçaktan bu terasların hala belli olduğunu okumuştum. Bu arazilerde şimdilerde badem tarlaları çoğunlukta. Son yıllarda bu arazilerde büyük çiftlikler kurulmaya başlandı. Güneyde ova kısmında da sulak, verimli Reşadiye ovası yer alır, ovada narenciye bahçeleri çoğunluktadır, günümüzde büyük ölçüde yerini badem ağaçlarına bırakmış olan narenciye ağaçlarının Datça’da en çok görüldüğü yer burasıdır. Bu topraklar antik dönemde de yerleşim ve tarım için kullanılmıştır. Reşadiye Mahallesinde ikamet eden nüfus 1.184 kişidir.

Sosyal Tesis: 1000 kişi kapasiteli Futbol sahası, 1. Amatör kümede mücadele eden Datça Belediye Spor maçlarını bu sahada oynuyor.

Eğitim: Reşadiye Kazım Yılmaz İlk ve Ortaokulu

Tarihi Eserler: Mehmet Ali Ağa Konağı ( Kocaev ), Reşadiye Camii

Tesisler: 500 dönünlük bir arazi üzerinde kurulu Olive Farm çiftliği, çiftlikte zeytin ağaçları çoğunlukta. Kendi mengeni, ürünlerini sattıkları satış mağazası ve konaklama tesisi bulunmakta. Mehmet Ali Ağa KonağıKonaklama Tesisi.

Etkinlikler: Her 23 Nisan’da geleneksel olarak yapılmakta olan Uçurtma Şenliği Reşadiye Mahallesi tepelerinde yapılıyor.

Ekonomik Durum: Halkın birçoğu kent merkezindeki özel sektör ve resmi kurumlarda çalışmakta, sadece tarımla gelirini temin edenler çok fazla değil. Tarım Kredi Kooperatifi Reşadiye’dedir.

Yürüyüş Parkurları: Reşadiye mahallesinin kuzey kısımlarında doğa ile iç içe birçok yürüyüş parkuru var.

Reşadiye Mah. Muh. Tel: 0 252 712 4201

ESKİ DATÇA MAHALLESİ

Eski adı Dadya olan Eski Datça, bir çok turistik yere örnek olabilecek bir mimari doku ve doğal güzelliğe sahip, ilçe merkezine 2,5 km uzaklıkta. Datça’ya gezmeye gelen bir çok kişi burayı görmeden gitmez. Bu özelliklerinin yanı sıra Can Yücel’in evinin burada olması hayranlarını buraya çekmekte . Eski datça Mahallesinde 2018 verilerine göre 864 kişi ikamet etmektedir. Eski Datça arazileri de Datça’nın bereketli arazilerindendir, zeytin ağaçlarının yerini son yıllarda badem almış,  Datça’yı tehdit eden yapılaşma bu araziler için de bir tehdit unsuru, gün geçtikçe üzerlerinde yapılar yükseliyor.

Ekonomik durum: Yerli halk badem ve zeytin tarımı yaparken, turizmle ilgili işletme ve tesisler bulunmakta.

Sanat Atölyeleri: Sevo Seramik Atölyesi, resim atölyesi

Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları: Eski Datça Mahallesinde’de birçok yürüyüş parkuru bulunmakta, bu parkurların bir kısmı dağlık arazileri kapsamakta.

Tarihi Eserler: Antik döneme kadar uzanan Eski Datça Kalesi, eski yapılar

Eski Datça Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 712 2575

HIZIRŞAH MAHALLESİ

Hızırşah, Merkeze 6 km uzaklığı ile yeni mahalle olan köyler arasında ilçe merkezine en yakın yerleşim, okuma oranı oldukça yüksek ve kendine özgü sosyal yapısı var. Eski yapılarla dar sokaklar Akdeniz mimarisini yansıtıyor. Hızırşah Mah. nüfusu 2018 yılı sayıma göre 538 kişi.

Çevresi yüksek dağlarla çevrili, bu dağların arasındaki vadilerde ılıman bir iklim hüküm sürmekte, bu vadiler badem tarımı açısından çok uygun yerler.

Tarihi Eserler : Köye yaklaşırken kilise yapısı ve Beylikler Dönemi camii. Hızırşah antik dönemde de tarım ve yerleşim açısından önemli bir yerdi. Yarık dağda Bizans dönemi kale, içinde su sarnıçları bulunmakta, dağın kuzey yamacında yine bu dönemlere ait küçük yapıda dinsel freskolar var, çoğu tahrip edilmiş durumda. Hızırşah köyünün hemen yakınında Doğu tarafındaki tepede de Bizans dönemi dinsel yapılara ait kalıntılar var.

Gezilecek yerler: Hacetevi Tepesi: İpek dukuma atölyesi, Tepede rüyaya yatılarak gelecekle ilgili tahminler yapılan, dilek dilenilen taşlarla kaplı oyuklar var.

Pirenlik denen mevkide piknik alanı bulunmakta.

Yürüyüş  parkurları ve etkinlikler: Hızırşah arazileri birbirinden güzel pekçok parkura sahip, dağların arasındki, vadilrde, ormanların içinden eçen parkurlar. Kısık denen bölgede kaya tırmanışları yapılıyor.

Ekonomik durum: Halkın bir kısmı kent merkezinde esnaf olarak veya resmi kurumlarda çalışmakta. Genelde geliri tarıma bağlı, badem, zeytin, arıcılık, az miktarda besicilik. Köy merkezindeki eski ilkokul binasında İpek dokumacılığı.

Hızırşah Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 712 3444

KIZLAN MAHALLESİ

Merkeze uzaklık: 10 km, nüfus 1.350 kişi.

Ekonomik durum: Halkın geçminin büyük bir kısmı tarıma dayalı, İki adet mengen bulunmakta. Datça’nın sebze ihtiyacının büyük bir kısmı Kızlan ovasından üretilir, güz domatesi tarımı da yaygındır. Arcılık ta yapılan işlerden.

Yarı açık düğün salonu  var.

Eğitim: Kızlan İlkokulu

Sağlık: Sağlık evi, haftanın belirli günlerinde doktor geliyor.

Plajlar: Gebekum, Gereme, Katıyalı

Eski Yapılar: Kızlan Yel değirmenleri

Turistik tesisler: Gebekum mevkiinde sörf yapılan turistik tesisler, Flow Datça ve Surf Tatil Köyü bulunuyor.

Gebekum doğa koruma alanında fosil kumlar ve değişik bitki ve hayvanlar barınmakta.

Etkinlikler: Her yıl geleneksel olarak mayıs ayında yapılan Akdeniz’den Ege’ye doğa ve dostluk yürüyüşü Kızlan arazilerindeki Gereme’de sonlanıyor, Katıyalı piknik alanında eğlenceler yapılıyor.

Kızlan Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 722 0549

EMECİK MAHALLESİ

Merkeze uzaklık 20 km, nüfus 1.291 kişi.

Tarihi eserler: Apollon kutsal alanı, Özil Kalesi

Plajlar:sarı Liman, Karaincir, Güllük plajı, Ege Tarafında Alavara

Yürüyüş parkurları. Emecik arazileri dağlık ve ormanlık yapısı ile pek çok doğa yürüyüş parkurlarına sahip.

Ekonomik durum: Sebze tarımı, zeytin, arıcılık, Turistik tesis ve işletmeler, hayvancılık ta yapılmakta. Güz domatesi tarımı da yapılmakta.

Ulaşım, minübüsler her saat başı çalışmakta.

Emecik Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 723 3511

KARAKÖY

Merkeze uzaklığı 8 km, nüfus 807 kişi.

Ekonomik durumu tarıma dayalı, Sebze, zeytin, badem yetiştiriliyor, Güz domatesinin yaygın olarak yapıldığı yerlerden. Marinanın hizmete geçmesi, balıkçı barınağı ve Feribot seferleri Karaköy’e bir canlılık getirdi, restoran ve kafeler açıldı.

Ulaşım: Karaköy minübüsleri çalışıyor, 2019 yılı olarak yapımı tamamlanan Körmen Kairos Marina’da birçok tekne barınmakta, yine birçok teknenin bakımı yapılmaktaydı.  Bodrum ile Feribot seferleri Marina’nın yanındaki iskeleden yapılıyor.

Tarihi Eserler: Gerence bölgesinde bizans kalıntıları, yapı olarak kullanılan yel değirmeni.

Karaköy Mah. Muh. Tel: 0 252 727 3511

MESUDİYE

Merkeze uzaklığı 18 km nüfus: 1.004 kişi. Yazın nüfus turizm ile birlikte çok artmakta. Avlana ilk kuruluş yeri, burada muhtarlık binası, su kaynağı ve kahve bulunmakta.

Ekonomik durum: Tarıma dayalı bir ekonomik durumu varken son yıllarda gelir turistik işletmeler ve tesisler ile kazanılmakta. Arıcılık, seracılık, zeytin, narenciye tarımı diğer gelir getiren işler.

Sağlık: Avlana’da bir sağlık evi.

Plajlar: Kızılbük, Hayıtbükü, ovabükü

Tarihi Eserler: Antik dönemde de önemli yerleşimlerden olan Mesudiye’de bu dönemlere ait kalıntılar var. Kızılbük su değirmenleri de yok olmakta olan yapılardan. Adatepe ucunda ve Adakısık tepede kale benzeri duvarlar var.

Aktiviteler: Doğa yürüyüşleri, balık turları, Yoga

Mesudiye Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 728 0076

SINDI

Merkeze uzaklığı 20 km, nüfus 347 kişi. Dağlar arasında denizle bağlantısı olmayan bir mahalle olması nedeniyle ekonomik durum büyük ölçüde tarıma dayanmakta. Başta badem ve zeytin tarımı, arıcılık yaygın olarak yapılmakta.

Doğa Yürüyüşleri: Sındı dağlık arazileri ile bu tür yerlerde yürümeyi sevenler için ilginç parkurlar sunmakta.

Ekonomik Durum: Geçimi tarıma dayanıyor, Başta badem olmaz üzere, zeytin ve arıcılık diğer yapılan işler.

Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, köyde üretilen ürünler burada satılıyor, badem ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, bal vs. pek çok ürün var.

Sındı Mengeni: Zeytinyağı ürünleri

Eski Yapılar: Eski evler, Ağa Konağı, Yel Değirmenleri, Su Değirmeni

Sındı Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 725 5302

YAKA

Merkeze uzaklığı 22 km nüfus 825 kişi. Yaka’da yaşıyanların büyük bir bölümü son yıllarda Palamutbükü sahiline yerleşti, turizm ile uğraşıyorlar.Mahallede büyük ölçüde yaşlılar kalıyor.

Yaka merkezinde bulunan Knidos Akademi’de sempozyumlar ve sergiler düzenleniyor.

Ekonomik durum: Badem ve zeytin tarımı, arıcılık ve Turizm gelirleri.

Palamutbükü”nün büyük bir bölümü Yaka’ya bağlı, burada turistik işletme ve tesisler var.

Eski yapılar: Yaka’da ilk yerleşim yerinde birçok eski yapı bulunuyor. Bunlar geleneksel bir biçimde yapılmış toprak damlı evler.

Tarihi eserler: Kumyer kalesi, Yaka Mezarlığında Cami duvarları

Sağlık: Palamutbükü Güray Öztürk Acil Sağlık Hizmetleri istasyonu

Plajlar: Palamutbükü

Yaka Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 725 5082

CUMALI

Merkeze uzaklığı 25 km, nüfus 792 kişi. Halkın büyük bir kısmı tarım ile uğraşıyor. Badem başta olmak üzere, zeytin tarımı ve arıcılık.

Eğitim: Çeşmeköy Mustafa Kutluay Ortaokulu

Ekonomi: Genellikle tarıma dayanıyor, Badem, zeytin tarımı yanında arıcılık çokça yapılan işlerden. Palamutbükü’nün liman kısmında turistik işletmeler.

Tarihi Eserler: Mağrin’de antik çeşme, Çeşmeköy’de antik köprü,

Eski yapılar: Çeşmeköy’de Akdeniz mimarisini gösteren sokak ve yapılar, Çeşmeköy Ağa konağı, yel değirmenleri, Murdala ve Mersincik yolunda sarnıç.

Doğa Yürüyüş Yolları: Cumalı arazileri doğal yapısı itibariyle pek çok ilginç parkura sahip. Murdala, Mersincik koyları ilgi çeken yerlerden.

Plajlar: Palamutbükü’nün limana yakın bölümü Cumalı muhtarlığına bağlı.

Cumalı Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 726 1430

YAZI

Merkeze uzaklığı 28 km nüfus 626 kişi, yazın nüfus artmakta. Birçok kişi dışarlarda memur olarak çalışmakta, okuma oranı yüksek.

Kentsel, tarihi ve doğal sit alanı olması burada yaşayanları oldukça zorlamış, gelir tarıma dayalı. Özellikle badem olmak üzere zeytin tarımı, arıcılık yapılan işler. Knidos’a giden yol Yazı’dan geçmesine rahmen bunu turizm alanında değerlendirememişler.

Tarihi eserler: Knidos dönemi eserler, taş duvarlar, mezar yapısı.

Eski yapılar: Yazı kentsel sit alanı içinde, Akdeniz mimarisini yansıtan sokaklar  turizme çok uygun, yel değirmenleri, kelebek değirmeni denilen yel değirmeni kalıntısı sadece burada var. Değirmenbükü’ne inen vadide su değirmenleri.

Tesis: Knidia çiftliği, konaklama imkanı da var. Yazı girişindeki Kalkınma Kooperatifi mengeninde yöreden elde edilen zeytinler sıkılıyor, zeytinyağı satışı yapılıyor. Köy konaklama tesisi, kapalı köy düğün salonu. Yemek yemek için lokantalar var.

Ege denizi tarafında Değirmenbükü ile deniz bağlantısı var.

Yazı Mah. Muhtarlık Tel: 0 252 726 1373

 

Bu sayfamda belirtiğim bütün konular, tarihi eserler ve parkurlar, tesisler ile ilgili geniş bilgiler almak için sol baştaki arama çubuğuna öğrenmek istediğiniz konuyu yazmanız yeterli, o konu ile ilgili sayfalar önünüze gelecek. Sayfayla ilgili çalışmalar devam edecek. Sizin de belirtmek istediğiniz bir konu varsa yorum kısmına belirtiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir