süslü kadınlar

Datça’da Süslü Kadınlar Bisiklet Turu – Egzos Kokusuna Karşı Çiçek Kokusu.

6.sı gerçekleştirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na Datça’da da ilgi fazlaydı, birçok bisikletli kadın renkli giysileriyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek Denizlililer Sitesi’ne kadar gidip geldiler. Daha sonra  Cumhuriyet Meydanı’nda tura katılanlar ve etkinliği destekleyenler birlikte eğlendi.
datçalı süsülü kadınlar bisikletleri ile

2013 yılında İzmir’de Sema Gür’ün girişimiyle  başlayan ” Süslü Kadınlar Bisiklet Turu ” zamanla diğer birçok ilimizde destek görerek yaşama geçirildi. Bu yıl 63 şehirde eş zamanlı olarak düzenlenen etkinlik gönüllü kadınlar tarafından organize ediliyor. Herhangi bir kar amacı taşımayan etkinlik sayesinde kız çocuklarının eğitimine destek olunacak. Etkinliğin Basın açıklamasını okuyan Ümit Kırcalı biz neden buradayız sorusuna cevap olarak ” Çünkü bisikletler çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet yoğun kent trafiğine çözüm olabilir, uygun ulaşım imkanları sağlanırsa işimize veya ulaşacağımız yere rahatlıkla gidebiliriz. Dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek için süslendik ve bisikletlerimize bindik ” dedi.

Ümit Kırcalı açıklamasında yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığını, yollarda saygı görmek istediklerini belirterek ”  Kazalarda motorlu araçların hiçe saydığı bisiklet süren birçok insanımızı kaybettik, bisikletlerimizle daha çok görünür olursak motorlu araç sürücülerinin  duyarlı olacaklarını düşünüyoruz. ” dedi.

Ümit Kırcalı ” Kadın ve erkeklerin aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz. Kadın toplumda görünür olduğu sürece  o toplumlar nefes alır, kadın korkmadan yolllarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı Kadına saygı, bisiklete saygı, kadın biskletliye saygı istiyoruz ” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Daha sonra Cumhuriyet Meydanı’nda birkaç tur atan bisikletli kadınlar Kumluk Yolu, Sevgi Yolu güzegahını takip ederek Denizlililer Sitesine doğru yola çıktılar.

süslü kadınlar bisiklet turu

Kadın biskletlilere erkek biskletliler de destek verdi, hoş görüntüler izledik.

Arada bir ben de bisiklete biniyorum, şimdi biraz havaların serinlemesini beklemekteyim. Reşadiye’den başlayarak kent merkezine inen yeni bir yolumuz oldu, bazı yerde üç dört metreyi bulan kaldırımları var ama bu yolun maalesef bisiklet yolu yok. Petrole milyarlarca dolar para aktarıyoruz, hava kirliliği, egzos dumanları cabası ama bisiklet gibi masrafsız, sağlıklı bir ulaşım aracını bir türlü ülkemize kabul ettiremedik. Bizlerden birçok alanda ileri olan avrupalılar bisiklete binerken bizler bu ulaşım aracını küçümsedik. Yeni yapılan asfalt yolda da bisikletliler maalesef düşünülmedi.

Sürücülere gelirsek öyle sürücüler var ki bırakın biskleti arabanızla bile can güvenliğiniz yok bunu zaman zaman yaşıyoruz. Saygı, görgü, duyarlılık ailede başlar okullarda pekiştirilir. Sonra gerçek edebi eserleri okumak, sanatı takip etmek veya içinde olmak, doğanın değerini kavrayabilmek, bilimsel düşünebilmek, tüm canlıların yaşam hakkını önemsemek, hepsi iç içe olan şeyler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir