yaralı doğan koruma altında

Yaralı Doğan Emin Ellerde

fs004

Birkaç gün önce Dares Datça Rüzgar Enerji Santralinde görevli arkadaşlar yaralı bir yırtıcı kuşu yol kenarında görüp, koruma altına almışlar, sonra Facebook’ta fotoğraflarını paylaşıp nereye müracaat etmek gerektiğini soruyorlardı. Biraz tesadüf sonucu o anlarda ben de Facebook sayfama girmiştim ve fotoğraflar dikkatimi çekti.  Hemen Datça Yaban Doğası ile ilgili çalışmalar yapan Muğla Üniversitesinde Öğretim Görevlisi Biyolog arkadaşımız Yasin İlemin’e mesaj attım ve hemen cevap geldi, fotoğraflardan da gönderdim, yaralı yırtıcı kuş bir doğandı. Yasin Arkadaşım Doğa Koruma ve Milli Parklar Şb. Müdürlüğünden  görevlilerle hemen temasa geçti ve görevlilerin yarın gelip, doğanı alacaklarını söyledi. Bu haberi alır almaz Rüzgar Enerji Santralinde çalışan arkadaşlara bilgi verdim, onlar da bizim gibi  bu gelişmeye sevinmişlerdi.

yaralı gökdoğan

Ertesi gün bir ara Doğanı görmeye gittim, sol kanadı sarkık vaziyetteydi, arkadaşlar yolun kenarında görüp, buraya getirmişler. Muğla’dan yola çıkacak olan Doğa koruma ve Milli Parklarda görevli arkadaşlar yola çıkıyoruz diye haber bırakmışlardı, onları bekleyip, o anları görüntüleyip, bu durumlarda nasıl davranmak gerektiğini yazmak istedim. Fakat gelmeleri gereken saatte aradığımızda vasıta sorunu nedeniyle gelemiyeceklerini söylediler.

gok-dogan-2

Gelmişken hen kümesi temizleyelim hem de kanadındaki duruma bakayım diye Doğanı tuttuk, tabii bu işlem sırasında yaralı kanadına zarar vermemeye çokça özen gösterdik bir de kendimize zarar gelmemesi için dikkatli olmamız gerekiyordu. Oldukça keskin pençeleri ve gagası vardı. Daha önceki yıllarda bir zaman için atmaca, kartal gibi avcı kuşlardan besledim. Baktığım kartalın kanadı burada olduğu gibi sarkık vaziyetteydi, o zamanlar şimdiki gibi internet imkanları olmadığı için ne yapacağımı bilememiştim, ziraat veterinerine koşmuştum hemen, aslında o günlerde başıma gelenler bir komedi filmi gibiydi, okulları bitiren ama kendilerini geliştiremiyen insanların durumunu çok güzel anlatıyordu. 1.5 ay gibi bir zaman kartala bakmam gerekti, ilk günlerdeki tectübesizliğim bileğimin parçalanmasına neden oldu, yem verirken elimi çıplak vaziyette uzatıvermişim. Kanadı saçmalarla yaralanmıştı, bir gün baktığımda yarada kurtlar gördüm, evde tentürdiyot vardı yaraya birkaç gün sürünce kurtlanma geçti, yara çabuk kapandı. Bilmeden doğru iş yapmışım. Tabii bakması oldukça masraflı ve zordu, çevre derneğinden arkadaşlara haber verdim gelip aldılar, sonra bir daha haber alamadım. Bir zaman sonra veteriner arkadaş kuşun kanadında tembellik varmış, bir uzman tarafından tedavi edildi dedi sonucun ne olduğunu bilmiyorum aslında, o kişilerin bana haber verip doğaya salındıysa o anı bana göstermelerini isterdim. Bu sayfayı hazırlamamın bir nedeni de bu bu tür olaylarda yaralı yaban hayvanının doğru yere teslim edilmesi.

Kuşun kanadında yara falan görünmüyordu, öyle kurtlanma falan da yoktu, bir yerde bir şişlik var gibiydi. Yoldan geçen bir arabaya çarpmış olabilir, yolda zaman zaman bu tür ölü kuşlara rastladığım oldu. Kümesi temizleyip yerine koyduk, arkadaşlar taze etlerle besliyorlardı.

gok-dogan-3

Olayı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne bildirdiğimizden bu yana 4 gün geçti ve bugün yine kuşu görmeye gittim. Doğan ( Gökdoğan diye de geçiyor – falco peregrinus ) önüne konan tavuk etlerini yemekle meşguldü. İlk gördüğüm zamankinden daha iyiydi, oldukça toplanmış görünüyordu, arkadaşlardan da müjdeli haberi almıştım; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden arkadaşlar kuşu almak için Muğla’dan yola çıkmışlardı.

gok-dogan-4

Ve nihayet beklenilen an geldi, arkadaşlar araçlarıyla Rüzgar Santraline geldiler, kısa bir moladan sonra doğan yakalanarak delikleri olan kutuya yerleştirildi.

Sayfalar: 1 2

3 yorum

  1. şu güzelliğe bak.keşke ben de yakından görebilseydim dünyanın en hızlı hayvanı bu.yaşayan füze.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir