Yağmur, Güneş, Knidos ve Bahar

knidos-topraklari-30

Her zaman berrak bir havaya rastlanmaz buralarda, güneşin  kuvvetli olduğu zamanlarda görüntü böyle net olmuyor.

knidos-topraklari-31

Knidos’a defalarca geldim ama bugünkü gibi bir atmosfere rastlamamıştım.

knidos-topraklari-32

Mermerin etkisini çok güzel gösteren br ışık vardı.

knidos-topraklari-33

Knidos’un kuzey tarafındaki askeri Liman, o dönemlerde savaş gemileri demirlermiş, Küçük Liman diye de söylenir. Akdeniz ve Ege tarafındaki bu iki limanı dar bir kara parçası ayırıyor, antik dönemde iki limana geçiş için bir kanal olduğu söylenir. Küçük liman günümüzde sığ, küçük balıkçı tekneleri kullanıyor. İris Love zamanında kazı çalışmalarında çıkan toprağın buraya döküldüğünü duyduğumda oldukça şaşırmıştım.

knidos-topraklari-34

Knidos Feneri, patika yoldan ulaşılıyor.

knidos-topraklari-39

Knidos’a yaklaşmışken fotoğrafını çektiğim yük gemisi Tekir burnunu dönmüş Ege denizi sularında yol alıyor. Öyle güzel bir ışık var ki, ilginç görüntüler ortaya çıktı. Karşıda beyaz bulutlar, Knidos’un karşısında uzanan Kos adası hemen dibimizde gibi, yerleşimler görünüyor.

knidos-topraklari-40

Knidos’ta fazla oyalanmadık, bugün amacım Knidos’u gezmek değildi, ışığı görünce birkaç fotoğraf çekmek istemiştik. Dönüşte hemen çıkışta yol kenarında yer alan Yamaç Evlerini gezdik. Şimdiki Knidos kazılarını yöneten Ertekin Doksanaltı ile konuşmamızda bir kaç kez bu evlerden söz etmişti, ilginçtir Knidos’un vütün topraklarını adım adım gezmeme rahmen burayı ilk kez geziyordum. Merdivenli dik bir yoldan yukarı teraslara doğru çıkılıyor. Yolun hemen başındaki tabelada  Helenistik döneme ait olduğu belirtiliyor. Orjinali iki katlı olan bu villanın içinde kerpiç duvarlar var. Yolun başlangıcında yapılan onarım ilginç, sıradan bir restore olmuş.
knidos-topraklari-41

Merdivenden yukarı doğru çıkarken evlerin görünüşü.

knidos-topraklari-42

Tabii burayı uzman bir kişiyle gezmenin tadı bir başka olurdu. Yapılarda içi horasan harcı dediğimiz antik harçla sıvanmış kısımlar var, bu kısımların Hellenistik dönemden sonta  yapıldığı anlaşılıyor.

knidos-topraklari-43

Burada kemerli bir kısım ve yanlarında bölümler var, kemerli kısmın altında bir kuyu bulunuyor. İçi çok düzgün bir şekilde Horasan harcıyla sıvanmış. Bu gibi yerlerde kullanılan bu harcın rengi içindeki pişmiş toprak katkısı nedeniyle kırmızı oluyor. Bu harçlara su geçirmemesi için volkanik küllerin katıldığını okumuştum. Bu kısım için mutfak gibi bir yer olabilir diye düşündüm. Kuyunun yan tarafında içi harçla sıvanmış sarnıç gibi bir yer vardı. Kuyu oldukça derin.

knidos-topraklari-44

Sonra daha aşağılardaki teraslara bakarken  bu kanal gibi kısmı gördük, içi antik harçla sıvalı, benim görüşüme göre bu kısımla kuyu arasında bir kanalla bağlantı var. Biraz ileride içi harçla sıvalı havuz gibi bir yer var, künkler döşeli. Oradan buraya su geliyor olabilir, burada su belirli bir seviyeye geldiği zaman kuyunun dibinde de su oluyordu diye düşündüm. İleride bilen bir kişiyle gezersem veya bilgi alırsam daha iyi anlaşılır.

knidos-topraklari-45

Hellenistik döneme ait olduğu belirtilen villa tipi yapının içinde tuğla izleri belli olan toprak duvarlar var, tabelada okumasam bunlara kerpiç demezdim ( Kerpiç bir evde büyüdüm ), çakıllı yığma toprak gibi duruyor. Helelnistik döneme ait bu kısımda yapılarda antik harç yok, duvarlar ustalıkla büyük taşlarla oluşturulmuş. Harç kullanımı Roma ile başlıyor. Yapının üstü aternit bir çatıyla örtülmüş büyük olasılıkla kerpiç kısımların zarar görmemesi için ama çatı birçok yerinden kırılmış, duvarlar açıkta. Yine tabelada verilen bilgilerden Duvarlar renkli fresk ( yaş sıva üzerine yapılan duvar resimleri ) ve stuccolarla ( sıva veya alçı ile yapılan süslemeler ) kaplıymış, bu süslemelere ait örnekler Bodrum Sualtı Müzesindeymiş.

knidos-topraklari-36

Yamaç evlerinin biraz ierisindeki kayaya çıkarak fotoğraflar çektik, fantastik filmleri aratmayan görüntüler vardı.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Bir yorum

  1. Muzaffer bey anlatımlarınızla Doğa özlemimi gideriyorum. Ama biryandan da kıskanıyorum birazcık.Datça nın etkileyici harika doğasını bizlere betimlemeleriniz ve fotoğraflarınızla yaşattığınız için çok Teşekkür ederim. Sağlıklı mutlu bol fotoğraflı günler dilerim. Selamlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir