stratonikeia eski hisar

Stratonikeia Antik Kentinde Sonbahar Renkleri

yatağan eski hisar

 

Fantastik manzaralara adım attığımız anlar, yangın yeri gibi, sarı ve turuncular güneşle parlamaktaydı. Nar ağaçlarından yerlere düşen narlar kırmızı renkleriyle kompozisyonı renklendiriyordu, herşey çok güzeldi.

 

Eski yapının penceresinden kendini gösteren güneşte portre fotoğraflar çektik.

Stratonikeia mermerin en çok kullanıldığı antik kentlerden. Ölümsüz iki aşkın yaşandığı fantastik kent adını bu aşktan alır. Ay tanrıçası Hekate’ye adanmış

 

Köy meydanındaki fotoğraf çalışmalarımız bizlere heyacan kattı. Güneş vardı, sonbahar renkleri içinde Stratonikeia’yı görmek ayrıcalığını yaşamış kişilerdik. Antik kentlere gezi yaparken mevsimsel güzelliklerin yaşandığı zamanları seçiyoruz, çok daha anlamlı, güzel fotoğraflar çekme imkanımız oluyor. Doğa gezilerinde de iklimi, mevsimleri göz önüne alıyoruz artık.

 

Kente girişte Beylikler dönemine ait Selçuklu hamamı ve Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camii ayakta olan tarihi  yapılar. Antik kente girişte karşılaştığınız bu cami ile ilgili bilgiler bir tabelada veriliyor. Burayı 1670 de ziyaret eden Evliya Çelebi Sultan camii olarak söylenen bir camiden söz eder.  Çeşitli tamiratlarla günümüze gelen şimdiki cami Yörenin toprak ağalarından Şaban ağa tarafından yaptırıldığından dolayı Şaban Ağa Camii olarak adlandırılıyor. Girişinde ahşap sütunlarla dsteklenmiş bir son cemaat yeri bulunuyor, restore çalışmasında bunlar da yenilenmiş görünüyor.

Şaban Ağa Camii’nin güneyinde, camiye yakın bir vaziyette “Selçuk Hamamı” olarak adlandırılan hamam bulunmaktadır. Yapının yapılış trihini belirten bir belge yok, bulunan mozaik parçaları ve kubbeyi oturturken köşelerde kullanılan Türk üçgenleri 14 -15. yy arasını göstermekte.

Stratonikeia cami

 

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde geçen Sulu Cami’nin bu yapıdan evvel inşa edildiği düşünülüyor. Bu ismin verilmesinde caminin altından bir su yolunun geçiyor olması. 2009 yılında antik kenti ziyaret edişimde çektiğim fotoğraflarda bu su yolu görülüyor ( sağ alt fotoğraf ), Şaban ağa camii de bu şekilde görünüyordu. Sol altta, üstte restore edilmiş hali görünen beylikler döneminden kaldığı belirtilen Selçuklu hamam yapıları görülüyor. Restore çalışmasındaki renk ve malzeme farklılığını görebiliyoruz. Yıkık haldeki hamam ayağa kaldırılmış.

 

Köyde çok değişik yapı malzeme ve tekniklerini görmek mümkün, tahta hatıllar arasına taş ve tuğlalarla örülen duvarlar da bunlardan. Anadolu’daki Türk yapılarında görülen bir uygulama. Buradaki yapı teknikleri ve planları bizim buralardan farklı.

selçuklu hamamı
Selçuklu Hamamı

Antik kentin kutsal bir yolla ulaşılan Lagina Hekate kutsal alanını iki kez ziyaret ettim, son olarak bu yıl arkadaşlarımla gitmiştik. Muğla Yatağan’a girdikten sonra Yatağan
termik santralinden sağa dönerek 8 km kadar gidiyorsunuz. Yolun girişinde Turgut Lagina yazar. Lagina Stratonikeia antik kentinin dinsel alanı oluyor. Burada Ay
Tanrıçası Hekate için yapılmış bir tapınak bulunmakta, Stoa’lar, altar, Propylon, kutsal, havuz ve rahip evleri bu alanda bulunan kalıntılardan başlıcaları. Stratonikeia’yı gördükten sonra burayı da aynı gün ziyaret edebilirsiniz. Basında bu yıl çıkan haberlerde kutsal yolun kömür havzası içinde kaybolduğu, yeniden kazı yapılması gerektiği belirtiliyor ve Stratonikeia’nın  kömür ocaklarının tehdidi altında olduğunu okuyoruz.

 

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir