stratonikeia eski hisar

Stratonikeia Antik Kentinde Sonbahar Renkleri

Stratonikeia ağa konağı

 

Eski Kazı Evi ve Müze Deposu ( Hasan Sar Evi ), Yapı tipik bir ağa evi, restore çalışmasından sonraki görüntüsü bu şekilde, geçen geldiğimde farklıydı. Yapıda malzeme olarak molaz taş, antik mermer parçaları ve tuğla kullanılmış. iki katlı yapının geniş bir avlusu ve mutfağı bulunuyor.

 

Antik ve Türk dönemi mimari öğelerinin iç içe olduğu fantastik bir kent, görülmesi gereken yerlerden.

Stratonikeia taş yolları

 

Evler taş duvarlarla çevrili, çeşme bulunan küçük bir meydana geldik. Bu gibi yerlerde çınar ağaçları oluyor.  Sararmış yapraklarla sonbaharın en güzel manzaralarından biri karşımızdaydı. Yerler yapraklarla doluydu. Çevremizde de birçok güzel yapı, yapıların çoğu harap vaziyette ama güzelliklerini koruyorlar.

 

 

Fotoğraf çekmek için dekorlar eşssiz, Osmanlı taş yollarında yürüyerek köyü gezdik. Stratonikeia’da zaman zaman etkinlikler düzenleniyor, bu yıl telefonuma bidirilen bir klasik müzik etkinliği vardı.  Ağustos ayında Şef Münir Akalın yönetiminde Piyanist İdil Biret’in verdiği konseri çok sayıda müzikseverin izlediğini basından öğrendik. Muğla Büyükşehir Belediyesi haber ve etkinlikleri telefonumuza anında bildiriliyor, kendilerine teşekkürler. O etkinliğe katılmayı çok isterdim ama imkanım olmamıştı.

Stratonikeia cadde

 

Kuzey şehir kapısına doğru giderken önümüze sütunlu cadde çıktı. Çevrede bulunan kalıntılardan örnekler görülüyor, bir tanesi ( sağ üstte ) su kuyusu idi, antik mermer başlığı iki parça halindeydi. Sağ altta bir korint nizamı başlık, bu mimari öğelere bakarak antik kalıntının yapıldığı dönemleri anlayabiliriz. Korint nizamı Hellenistik dönemde görülen bir nizam.

 

Anıtsal kuzey kapısına giden 8.70 m genişliğindeki kuzey caddesinin sonlarında çeşmeye benzer dairesel bir yapı dikkatimizi çekti.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir