sepet örme

Sepet Örme

sepet-orme-9

Ülkemizde değişik yörelerde çok çeşitli sepetler örülmekte, sepetlerin hangi amaçlar için kullanılacağı önemli, biçimi, büyüklüğünü çoğu kez bu etken belirliyor. Tabii o yöredeki malzeme de bu işte etkili. Ben Rize’de çalışırken fındık dalından yapılma seepetler vardı, çay toplama işinde onlar kullanılıyordu. Fındık dalı ısıtılarak büküldüğünde ince parçalara ayrılıyor, beyaz renkte, sağlam, çok güzel sepetler ortaya çıkıyor. başka yerlerde daha değişikleri vardır.

sepet-orme-10

Sepeti örerken zaman zaman bu şekilde sıkıştırmak gerekli, bu iş için Ergin usta bu çok önemli diyor. Hem düzgün hem de sağlam olması bu sıkıştırmaya bağlı.
Ergin Ustayı izlerken onun yüzündeki ifade, heyacan ilgimi çekti. O an geçmişle bir bağlantı kurduğunu, o günlere geri gittiğini hissettim. Sepetler bir çok yerde olduğu gibi Datça yaşamında önemli bir yere sahiptiler. Özellikle mahrumiyet bölgesi olan Datça’da bir çok alanda kullanılmaktaydı. Şimdi zeytin toplama zamanı geldi, o zamanlar eyvah yeterli sepet yok veya yeni sepetler ördürelim gibisinden kaygılanırlarmış. Sepetin en çok örüldüğü yer Kızlan köyü imiş.

sepet-orme-11

Asıl ustalık bu kısımlarda kendini gösteriyor.

sepet-orme-12

Sepetin iskeletini oluşturan dallar sakız bitkisinden, gövde örüldükten sonra bu dalların uzantıları örülerek sepetin üst kısmı oluşmuş oluyor. Sakızlık hayıt dallarına göre daha esnek, Datça doğasında bolca bulunan bir bitki, onun filizleri de uzun ve düzgün olur. Ben bir zamanlar şiş kebap yapmak için bu dalları kullanırdım, güzel de bir kokusu oluyor. Bu kısımda hayıt da kullanılır ama hayıt kırılabiliyor. Bu işleme sepetin ağzının kıvırılması deniyor, bu örgü biçimi de Kızlan ağzı diye geçiyormuş.

sepet-orme-13

Sıra geldi sapı oluşturacak dalı yerine oturtmaya ( Ergin usta Kulp diyor ), fotoğraflarda net bir biçimde görülüyor. Bunun için kalınca bir hayıt dalı kullanıldı, zeytin, nar gibi değişik ağaçlar kullanılabilinir.

sepet-orme-14

Ergin usta hayıt dallarını daha önce gösterdiğim gibi parçalara ayırıp, temizledi. Bununları sapı oluşruran dalın üzerine saracak. Bu kısım hayıt dalından olmalı.

Kulp örgüsü

sepet-orme-15

Kulpun sepete bağlandığı kısımlara özel bir örgü yapılıyor, Kulp bağlama örgüsü deniyor. Bu yapılmazsa veya iyi yapılmazsa sepetin kulpu elinizde kalıverir.

sepet-orme-16

Sepetimiz tamamlandı, Ergin usta benim sepetlerim çok sağlam olur diyor, ondan kuşkum yok kendisinin her yaptığı iş sağlam ve estetik. Örülen sepete de hemen alıcı çıktı Tülin hanım sepetin sahibi oldu, bu sepetin artık bilinen bir öyküsü de var, o sıradan bir sepet değil. İletişim: 0 542 212 9706 – Ev: 0 252 712 3742

Sayfalar: 1 2

9 yorum

    1. İzmir tarafından selçuk ilçesine girerken sol tarafta elektronik radarların olduğu yerde açık bahçe de koca bi mağaza var sırf hasır satıyorlar

  1. Ustam ellerine saglik benim dede meslegim ben tarsustan zafer ben bunun ham maddesi olan gargi kamis tcareti yapiyorum 0532 134 16 04 zafer

  2. S.a Sepet örme işine çok meraklıyım. Bunun bir kursu ve ya öğrenme yolu var mı? Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir