şelaleler yürüyüşü

Şelaleler Yürüyüşü – Fotosafari

23 Şubat pazar günü Hızırşah Kızılbük’üne inen vadi üzerindeki şelalelerde yürüdük, fotoğraflar çektik. Foto-Safari dediğim yürüyüşte doğada yürümenin yanısıra fotoğraf çekmeye de oldukça zaman ayırdık. Diğer türlü yürüyüşlerde belli bir parkuru aşmak zorundasınız, zaman sınırlı oluyor, dolayısıyle fotoğraf çekmeye, çevreyi incelemeye bu kadar zaman ayıramıyorsunuz. İçinde bulunduğumuz günlerdeki güzellikler beni bu çeşit yürüyüşlere itti. Mart ayıyla birlikte keşif amaçlı uzun yürüyüşlerime devam edeceğim.

datça şelaleler

Bu gezimin kısa bir özetini haber sayfamda yapmıştım, buraları merak eden izleyicilerim tam olarak neresi, nasıl gidilir gibi sorular sordular. Biz bugün buraya Ağaçlama ( yörede Aşlama diye de geçiyor ) diye bilinen ormanlık alana kadar arabayla gelip, buradan itibaren doğa yürüyüşümüze başladık. Bu yerlere doğa yürüyüşü yapan arkadaşlar Karia yolu diye bilinen parkurdan başlarlar çoğu kez, Hızırşah köyündeki Karia tabelasından. Bazıları Pirenlik Piknik alanında arabalarından inerek yürüyüşlerine başlarlar. Bu parkurlar Datça Detay’da doğa yürüyüşleri ve www sayfamda bulunuyor. Ağaçlamadan sonra sağ taraftaki vadiyi takip ettiğinizde sırasıyla burada gördüğünüz birçok şelaleyi görme fırsatınız olur,  yukarlardan akan suların sesini dinleyerek te şelaleleri bulabilirsiniz. Biz bu yürüyüşe ana dereden değil de doğu tarafında ona akan küçük derelerden başladık. Bu derelerde suların aktığı yerde kayalar sarımsı bir renge bürünüyor, bazı yerlerde traventer türü oluşumlar görülüyor.

datca-selaleler-2

Bu şelaleler yağmur mevsimlerinde oluşuyor, Datça’nın kendine özgü bir güzelliği belki de, derin vadilerden akan  suların oluşturduğu şelaleler. Yarımadanın bazı vadilerinde de bu tür şelalelere rastlarsınız ama buradaki kadar sık ve bol sulu şelalleyi göremezsiniz. Şelalerin oluşması için suyun bu vadilerdeki gibi sarp, kayalık yerlerden geçmesi gerekiyor.

datca-selaleler-3

Gerçek değilmiş te ressamın hayal dünyasından çıkmış gibi şelaleler bunlar. Yeşiller, sarılar, mavilerin uyumuyla oluşmuş kompozisyonlar. Buralardaki yürüyüşlerde su sıkıntınız da olmuyor, kurbağalar ötse de içilebilen sular.

datca-selaleler-4

Şimdiye dek doğa yürüyüşlerinde yanımda tripod getirmemiştim, bu kez taşınabilir bir tripodla fotoğraflarımı çekiyorum, bu güzellikleri daha güzel çekebilmek için.

datca-selaleler-5

Her ayrıntı birbirinden güzel, hayranlıkla dere boyunca yürüdük.

datca-selaleler-6

Derenin yanlarındaki dik yamaçlar yosunlarla, değişik bitkilerle kaplı.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Bir yorum

  1. Muzaffer bey merhaba;

    Adim Orhan Karaveli, dogma buyume Datca Akturluyum. Malesef gecen sene cok yakinimizdaki guzel selalelerden haberdar olabildim ve doga hayrani olan biri olarak kendimden utandim.
    Selaleyi birkac gun tek basima aramama ragmen bulamadim ve sorustururken Akturdan Hakan bey sizden ve sizin guzel web sitenizden bahsetti.

    36 yillik datcali olmama ragmen ne kadar Datcadan habersiz oldugumu gordum ve size bir kez daha hayran oldum.

    Lutfederseniz hem sizinle telefonda da olsa tanisabilmek hem de basta selale olmak uzere dogaya ve sadece doganin bir parcasi olanlara acik olan kesif edilecek yerleri hakkinda sizden fikir ve tavsiyelerinizi almak isterim.

    Ilginize simdiden tesekkur eder, saygilarimi sunarim.

    Orhan Karaveli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir