Tiyatro ve Şiir Dinletisi

Eğitim sezonunun sonlarına yaklaşırken okulların etkinlikleri hız kazandı, sergiler bilgi yarışmaları, tiyatrolar vs. derken ben de koşturup duruyorum. Tabii bu koşturma zevkli bir koşturma, yaşadıklarımı sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. 20 Mayıs pazartesi günü Ecevit Kültür Merkezinde Şehit Ersoy Yorulmaz Lisesinin Tiyatro etkinliği vardı, ertesi gün de şiir dinletilerine gittim.

okul-tiyatrosu-1

Ünver Oral’ın Börekçi Güzeli (Bir Meddah Hikayesi) isimli eserinden sahneye uygulanan oyunu Şehit Ersoy Yorulmaz Lisesi Tiyatro topluluğu oynadı. Tiyatronun sahneleceği günkü son provaya giderek oyunu izledim ve fotoğraflarını çektim, akşam oyun oynanırken bu kadar rahat fotoğraf çekemezdim, böyle oyunlarda izleyicilerin rahatsız edilmesi iyi olmuyor. Hem bu sayede akşamki gösteride yanımda fotoğraf makinam olmadan oyunu seyircilerle birlikte rahat bir şekilde izlemiş oldum.

okul-tiyatrosu-2

Şehit Ersoy Yorulmaz Lisesi öğretmenlerinden Hayriye Şatır ve Hikmet Kabaş arkadaşlarımızın sahneye koyduğu oyunun konusu özetle şöyle: Aslında bir Meddah Hikayesi olan “Börekçi güzeli” ni arkadaşlarımız modern tiyatro ile birleştirmiş. Okumakta gözü olmayan Şemşettin’i babası bir iş sahibi olması için börekçinin yanına çırak olarak verir. Ustasına da oğlunun sırf bir şeyler öğrenmesini istediğini, zarar verecek olursa karşılayacağını belirtir. Şemşettin bayağı becerikli çıkar fırında çalışan ustalar ona börek yetiştiremezler. Şemşettin böreklerini satarken börek sattığı evlerden birinde gördüğü bir kıza aşık olur. Annesi, babası olmayan kızı büyüten halası, iki gencin sevgisini farkeder, Şemşettin’in Kızı görme isteğine de her gelişinde 40 ruble diyerek izin verir. Şemşettin bu rubleleri babasından alabilmek için yanlışlıkla bir müzayedeye katıldığını, 40 rubleye bir teknenin kendisine kaldığını ailesine belirtir. Tabii baba buna çok sinirlenir tekne senin neyine diye çıkışır. Her buluşmada tekneye bir şeyler gerekir, önce kalafat, bir başka gün direk derken 40 ar ruble gitmektedir sonunda babası onu takip eder ve meseleyi öğrenir, kızın güzel ve terbiyeli bir aileden olması onu sevindirir,” bu tekne yüzlerce rublelik aferim oğlum” der ve gençler evlendirilir.

okul-tiyatrosu-3

(Hüseyin Efendi):   Fırat AKALAN, Hanım (Anne):    Büşra COŞKUN, Arap Bacı Zerafet:  Nergiz ZÖHRE

okul-tiyatrosu-4

Oyunda arap bacı ve evin hanımı sürekli Şemşettin’i kollarlar, baba da buna sinirlenir.

okul-tiyatrosu-5

okul-tiyatrosu-6

TEZGAHTAR Mustafa Usta: Ömer Bayraktar
Hamurkarlar:
Ese: Fırat ŞAHANE
Mehmet: Kutan ESKİ
Osman: Kaan KOCAOĞLAN
Diğerleri: Yasin PAPATYA- Halit Berk BAYAR- Enis SÖNMEZ

okul-tiyatrosu-7

SARAÇ USTASI ve Fırıncı Hasan Usta:  Hüseyin UYAN

okul-tiyatrosu-8

Bir ara Şemşettin çalışmaktan yakınan hamurcuları kafaya alarak oyun oynarlar.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir