Murdala’dan Knidos’a

murdala-knidos-18

Bu yol Marmaris Zirve Dağcılık üyeleriyle yürüdüğümüz patika yol, yıllardan bu yana köylüler tarafından kullanıldığı için  buradan rahatça yürümüştük. Bu yıl yolda bu Karia yolunu simgeliyen işaretleri görüyorsunuz, yerde, kayalarda, ağaçlarda.

murdala-knidos-19

Sık bitki örtüsünün içinden giden patika yol dağın yukarılarına doğru gidiyor.

murdala-knidos-20

Biraz tırmandıktan sonra arkamızdaki eşsiz manzara arkadaşlarımızı heyacanlandırıyor, bir çoğu manzaranın önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor.

murdala-knidos-21

Roger manzaranın fotoğrafını çekerken.

murdala-knidos-22

Leyla Aslan ve Mehmet Emin Berber arkadaşlarımın fotoğrafını çekiyorum, her şey çok güzel.

murdala-knidos-23

Bugünkü yürüyüşün en zor olan kısmı bu kısım, bir dağı aşıyorsunuz, çevredeki bitki örtüsü ve doğa bu yoldan başka bir yerde yürümenize imkan vermiyor.

murdala-knidos-24

Arkadaşların önünde fotoğraf çektirdikleri manzara. Yeşiller, maviler iç içe.

murdala-knidos-25

Yürüdüğümüz arazi hakkında bu fotoğrafta daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz, nasıl sık bir bitki örtüsü olduğu görülüyor. Bu kıyılar karaköy’den başlayarak hep böyle sık bir bitki örtüsüne sahiptir. Sandal ağaçları , sarmaşıklar, çalılar iç içe geçmiş, aralarında yürümek mümkün değil.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

2 yorum

  1. Harika çekimleriniz ve yaptığınız etkinliklerden dolayı sizi bir kez daha kutluyorum Muzaffer Bey.Murdalanın benim için özel bir yeri var.Benim çocukluğum orada geçti babam çobandı yörük Ali.1968 _1975 yılları arasında murdalada keçi güttük . fotoğraftaki evde bizim evimizdi .76 dan beri murdalayı görmemiştim sayenizde çocukluğuma geri döndüm o güzellikleri tekrar yaşadım. Allah sizden razı olsun…

  2. Bu güzel gezilere ben de katılmak isterdim Muzaffer bey – lâkin sol dizimdeki minisküs yırtığı ve kıkırdak ödemi nedeniyle tedavideyim maalesef. Belki eşim katılabilir. Bağlarözü’nün gerisindeki tepelerde Saranda Kalesi diye bir kalenin (Kırklar kalesi) kalıntısı var. Daha aşağıdaki yüksek terasta (Knidos yolunun hemen altında ) yerel halkın Kara Kuleler dediği bir çifte tahkimat vardır. Herhalde Knidos yolunu gözetiyorlardı bu savunma sistemi ile…Bir de Yazıköy çıkışında Belen sapağında yolun altındaki antik “culvert” de ilginçtir. Bunları vaktiyle dialamıştık. Ayrıca Yazıköy çıkışından az sonra hafifçe yükselen dönemeç aşılınca soldaki zeytinliğin içinde takriben 30 m. çapında yuvarlak (tolos) biçimli bir mezar anıtı vardır. Ertekin Hocamız 2012’de burayı kazmıştı. Tam ortadaki kör girişli dromos taklidi kapı enteresandır. Roma devrinde soyulduğu M.S.1. veya 2. yy. kandillerinden anlaşılıyor. Tabii bütün bunları yazmakla malumatfüruş görünmek istemiyorum. Eminim siz de bunları görmüşsünüzdür. Ben sadece sitenize bir kadın sesi eklemek istedim.Başarı dileklerimiz ve sevgilerimizle… Esin Turnalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir