Murdala’dan Knidos’a

 

murdala-knidos-123

Knidos antik limanları hala kullanılan nadir kentlerden.

murdala-knidos-124

Çiçeklerin arasından yola doğru yürüyoruz.

murdala-knidos-125

O sırada Yunan adalarına yolcu taşıyan tekne hızla geçiyor.

murdala-knidos-126

Knidos feneri tarafında da manzara çok güzel, buraya gün batımında gelirseniz gördüğünüz manzara karşısında büyülenirsiniz.

murdala-knidos-127

Knidos Büyük Tiyatronun yanından geçiyoruz, zamanında 20.000 kişi kapasiteli tiyatrodan günümüze kalanlar bu duvarlar. Mermerleri Kavalalı Mehmet Paşa sarayında kullanılmak üzere Mısır’a götürülmüş.

murdala-knidos-128

Kazılmış bir çok çukurun yanından geçiyoruz, fotoğrafta toprağın altındaki duvarlar görülüyor, Knidos hala o toprağın altında. Ortaya çıkarılanların hali ortada, böylesi daha iyi belki.

murdala-knidos-129

Doğuya doğru çok güzel bir ışık var, renkler inanılmaz güzel, bu kelimeleri çokça kullanıyorum (masal ülkesi, fantastik vs) ama gerçekte olmaz denilen cinsten görüntüler. Knidos beni hep büyülemiştir, günün hangi saatinde olursa olsun farklı bir yerde olduğunuzu hissedersiniz.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

2 yorum

  1. Harika çekimleriniz ve yaptığınız etkinliklerden dolayı sizi bir kez daha kutluyorum Muzaffer Bey.Murdalanın benim için özel bir yeri var.Benim çocukluğum orada geçti babam çobandı yörük Ali.1968 _1975 yılları arasında murdalada keçi güttük . fotoğraftaki evde bizim evimizdi .76 dan beri murdalayı görmemiştim sayenizde çocukluğuma geri döndüm o güzellikleri tekrar yaşadım. Allah sizden razı olsun…

  2. Bu güzel gezilere ben de katılmak isterdim Muzaffer bey – lâkin sol dizimdeki minisküs yırtığı ve kıkırdak ödemi nedeniyle tedavideyim maalesef. Belki eşim katılabilir. Bağlarözü’nün gerisindeki tepelerde Saranda Kalesi diye bir kalenin (Kırklar kalesi) kalıntısı var. Daha aşağıdaki yüksek terasta (Knidos yolunun hemen altında ) yerel halkın Kara Kuleler dediği bir çifte tahkimat vardır. Herhalde Knidos yolunu gözetiyorlardı bu savunma sistemi ile…Bir de Yazıköy çıkışında Belen sapağında yolun altındaki antik “culvert” de ilginçtir. Bunları vaktiyle dialamıştık. Ayrıca Yazıköy çıkışından az sonra hafifçe yükselen dönemeç aşılınca soldaki zeytinliğin içinde takriben 30 m. çapında yuvarlak (tolos) biçimli bir mezar anıtı vardır. Ertekin Hocamız 2012’de burayı kazmıştı. Tam ortadaki kör girişli dromos taklidi kapı enteresandır. Roma devrinde soyulduğu M.S.1. veya 2. yy. kandillerinden anlaşılıyor. Tabii bütün bunları yazmakla malumatfüruş görünmek istemiyorum. Eminim siz de bunları görmüşsünüzdür. Ben sadece sitenize bir kadın sesi eklemek istedim.Başarı dileklerimiz ve sevgilerimizle… Esin Turnalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir