knidos iki liman

Knidos’a Kap Krio’dan Bakmak

kap-krio-13

Mağara gezisinden sonra mendirek taşlarına ulaşmak istedik ama  arka tarafa geçit yoktu, birkaç denememiz oldu, buradan çıkmaktan vazgeçtik. Aslında ayakkabılarımızı çıkararak suyu aşabilirmişiz, daha sonra daha tırmandığımızda buradan geçen çizmeli bir balıkçı gördük.

kap-krio-14

Biraz önce gezdiğimiz kayalıkların yanından tepeye tırmanıp, kayalıklardan mendireğe ulaşmayı düşündük. Dönerken küçük bir oda genişliğindeki mağaraya uğradık. Burada sert kayaların arasında konglomera denilen çakıl, kum gibi maddelerin sıkışması ile oluşmuş bir bölüm var, yarıklardan sızan yağmur suları ile çözülmesi kolay olan bu tabakada çökmeler oluşmuş görünüyor. Sığınak olarak kullanıldığı anlaşılıyor.

kap-krio-16

Mağaranın önündeki bu düzlük antik dönemlerde tekne çekek yeri olarak kullanılıyormuş, küçük boyutlu tekneler için.

kap-krio-17

Mağaradan sonra tepeye doğru tırmanışımıza devam ettik, karşıdaki kayalıklara çıkmayı düşünüyoruz, oldukça sarp kayalar var.

kap-krio-18

Yukarıya doru çıkarken dağların arasındaki bir barajdaki gibi görüntüler ortaya çıkıyor.

kap krio'dan knidos limanları

Diğer tarafta Knidos’un iki limanı görünüyor, antik coğrafyacı Strabon’un yazdıklarına göre önceleri iki liman arasında 30 – 40 m genişliğinde  bir kanal varmış, bu sayede doğal limanların birinden  diğerine geçmek mümkün oluyormuş. Hava durumuna göre veya savaş durumunda uygun limana geçmek mümkün oluyor, daha sonra Anakara ile Kap Krio arası fotoğrafta görüldüğü gibi birleşiyor. Kap Krio liman ile bağlantısı sayesinde ticari yönden her zaman önemini koruyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir