keykellerde restorasyon çalışması

Knidos ve 18 – 24 Mayıs Müzeler Haftası

kültür varlığı nedir

Knidos kazı Heyetinden Öğretim görevlisi İbrahim Karaoğlan’ın ” Kültür Varlığı Nedir ” başlıklı sunumunda çok güzel konulara değinildi. Restorasyon ve Konservasyon konuları örneklerle verildi. Restorasyon bir eserin aslına uygun şekilde belirli kurallarla onarılması. Konservasyon sanat eserlerinde onarım veya tamamlama işlemine girişilmeden yıpranmanın durdurulması için yapılan çalışmalar oluyor.

Pişmiş toprak restorasyonu, heykel restorasyonu, metal eserlerin konservasyonu, mimari restorasyon gibi konular açıklandı. Güzel bir sunumdu. Tüm bu sunumları daha sonra geniş olarak vereceğim.

antik kaynaklarda knidos
Knidos Kazı Heyetinden Derviş Ozan Tozluca Antik Kaynaklarda Knidos konusunu işledi. Sicilyalı Diodoros’tan başlayarak Herodotos’ Thukydides, Strabon, Appian gibi gezgin ve tarihçilerin kitaplarında knidos’tan nasıl bahsedildiğini öğrenmiş olduk.

güneş saatleri

Knidos Kazı Heyetinden Songül Karabıçak’ın Güneş Saatlerini konu alan sunumu ilgimi çeken sunumlardandı. Şimdiye dek Knidos güneş saati de olmak üzere değişik müzelerde örneklerini görmüştüm. Ama bundan sonra onlara daha bilinçli bakabileceğim, sayfamda genişçe vereceğim konulardan. Antik çağlardan başlayarak geç dönemlere kadar olan güneş saati ile ilgili örnekler tanıtıldı. Güneş saatlerinin küresel kadranlı ve konik kadranlı olmak üzere iki çeşit olduğunu öğrendik. Birçoğu konik kadranlı gördüğüm kadarıyla. Knidos güneş saati tanıtılırken yan taraflarındaki aslan ayaklarını gösteren kabartmayı yeni farketmiş oldum. Güneş saatleri şekillerine ve işleyişlerine göre üçe ayrılıyor, yatay güneş saatleri, dikey güneş saatleri, silindirik güneş saatleri.

knidos çiçekleri

Knidos Kazı Heyetinden Merve Selek Müzeler haftası nedeniyle çocuklara yönelik Knidos’ta yapılan etkinliklerle ilgili bilgiler verdi, fotoğraflar paylaştı. Hızırşah Kültür Evi bahçesinde sergilenen Prof. Dr. Osman Tugay’ın Knidos Çiçekleri fotoğraf sergisi ilgi gördü.

Hazırlıkları aylar öncesinden başlayan çok iyi hazırlanılmış sunumlar izledik, Datça Belediyesi, Kaymakamlık olarak ta her türlü desteğin verildiği bir etkinlikti. Bu konulara meraklı salonu dolduran dinleyiciler olarak saatler süren sunumları sıkılmadan izledik. Geçmiş dönemlere ait izler, kalan eserler hepipimizi ilgilendiriyor, tüm insanlığa ait kalıntılar bunlar. Üzerinde yaşadığımız topraklarda olmaları dolayısıyle bizleri daha çok ilgilendiriyor. Bir zaman sonra bizler de tarihin tozlu sayfalarında yok olup gideceğiz, geride bıraktığımız eserler kalacak, iyi veya kötü.

Etkinliği düzenleyen Marmaris Müzesi ve Knidos Kazı Başkanlığı ekip olarak tam kadro oradaydı, heyacanlıydılar. Çok iyi hazırlanılmış bir etkinlikti, emeği geçenlere çokça teşekkürler.

 

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir