Hızırşah Camii

hızırşah camii restore çalışması

2013 yılında yapılan restore çalışmasında duvarlardaki o çirkin harç kalıntıları temizlendi, bazı yerlere yeni taşlarla aslına benzer şekilde düzenlemeler yapıldı. Tek beğenmediğim çatı kaplama şeklinin daha önceki restore çalışmasında olduğu gibi kiremitlerle yapılması oldu ki bu kubbe görüntülerini oldukça bozdu.

 

Hızırşah camii Menteşe Beyliği döneminden kalma önemli bir tarihi yapıdır ( 14. y.yılın ilk yarısı ). Remzi Duran makalesinde Çine Ahmed Gazi Camii ile ilgili verdiği bilgideki mimari elemanlar Hızırşah Camii ile büyük benzerlik göstermektedir. Köşelerde çapraz bir şekilde atılan sivri kemerler yapıya sekizgen bir biçim kazandırmakta . Köşelerde geniş nişler görülmekte .

Hızırşah Camii’nin tarihi bir yapı olduğu unutulmamalı, bu yapıya zarar verecek görüntülerden kaçınmak lazım. Bana göre Datça gibi bir yerde bu yapı daha bir anlam ve önem kazanmaktadır. O devirlerden kalma, beylikler mimarisinin özelliklerini taşıyan başka bir yapı göremedim.

hızırşah camii son cemaat yeri

 

Maalesef yörede tarihi yapının önemi pek anlaşılamamış görünüyor, sadece bir cami olarak görülüyor.

 

tarihi hızırşah camii

Son yıllarda yerel gazetelerde okuduğum kadarıyla döşeme olarak yere tahta döşenmişti. Zaman zaman gittiğimde kapısında asılı yazılar gördüğüm oldu.

hizirsah-camii-10

Hızırşah Camii’nin Datça Yarımadası’nın tarihi içinde önemli bir yeri var. Çoğu kez yarımadanın antik zenginliklerinden bahsettim , günümüzde çok az bulunan Ortaçağ Türk Sanatına ait bir yapının Datça’da bulunması büyük bir zenginlik. Bunun korunması , gelecek kuşaklara aktarılması hepimizin görevi.

Hızırşah Camii Restorasyon Görüntüleri

Sayfalar: 1 2

3 yorum

  1. Muzaffer bey tekrar tekrar teşekkürler. Hızırşah (Batır) Camii çoktandır ilgimizi çekiyordu. 1998 feci restorasyonuna çok üzülmüştük. 2013 onarımı bazı yanlışları düzeltti ama belirttiğiniz gibi kiremit örtü sorunu yine başımızda kaldı.Camiin (kusura bakmayın lütfen,cami eski Türkçede ayın harfi ile bittiği için Caminin demekten kaçınıyorum) Menteşeoğlu Şücaeddin Orhan Bey’in oğlu Hızırşah’ın yaptırdığı ,Rüstem Duran Hocanın açık beyanları ile sabit. Kolonizatör tahta kılıçlı dervişlerin Zaviye kurarak Bizans’tan toprak koparmaları merhum Hocamız Ömer Lütfü Barkan’ın büyük çalışmasında yeterince aydınlatılmışlardır. Bu noktada Râvende ve Âyende’nin üç gün -üç gece konaklamaları, ve Zaviyeye mensup dervişlerin akşam kazançlarını getirip ortaya bırakmaları çok ilginç gerçeklerdir.Zaviyeli câmilerin erken Osmanlı Sanatındaki ilginç rolleri ve yan kanatlardaki tabhane odaları sisteminin Yavuz Selim devrinden başlıyarak yavaş yavaş ortadan kalkması dikkate değer.
    Biz burada iki ayrı noktaya değinmek istiyoruz:
    1- Bize pek gerçek gibi görünmeyen bir iddia daha var: 1400 ‘lü yıllarda Balat (yani Milet-Miletos) Kadısı’nın oğlu Hızırşah (?) Mısır’a ilim tahsili için gidip 15 yıl orada kalmış ve Hızırşah köyüne dönerek bu câmii inşa ettirmiş!?
    2- Hızırşah köyünün bir başka adı da BATIR. Acaba bu isim bazı heceler düşerek BAHADIR veya BATUR’dan mı geliyor?
    Bu iki nokta hakkında acaba Rüstem Hocamız ne buyururlar? Bayağı merak ediyoruz. Tekrar teşekkürler ve saygılar Muzaffer Bey…Esin-Ahmet Bilgin Turnalı.

  2. Bu külliyenin avlusu mezar taşlarıyla doluydu.Tarihe ısık tutacak belgeler vardı hepsini kepçeyle temizleyip bir yerlere döktüler.Antika aradılar herhalde.Cami kurtuldu ama tarih gitti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir