datça yarıkdağ

Harikalar Diyarı

aralik-bahari-20

Arabamıza yaklaşırken tarlasında hayvanlarını otlatan arkadaşa çeşmeyi ve ağacı sorduk, ondan da bir cevap alamazsak köyde durup soracaktık, bayağı meraklanmıştık. Neyse arkadaş çeşmeyi ve ağacı hemen bildi, karşılardaki büyük bir ağacı gösterdi. Ekrem arkadaşım da bir ara orasını bana göstermişti de ben inanmamıştım. Neyse  çeşmemiz ve ağacımız sağ salim duruyormuş diye sevindik.

aralik-bahari-21

Harikalar Diyarı dediğim bu doğaya yakışan görüntüler, bir köylü eşeğiyle toprak yoldan gidiyor.

aralik-bahari-22

Bugün bu köy yollarında karşılaştığımız insanlar oldu, sakin bir şekilde kimi tarlasına kimi arısına, hayvanlarına bakmaya gidiyordu. İçlerinde kadınlar da vardı, selamlaştık, bir tanesi arılara bakmaya gidiyorum dedi. Kadınlar köylerde yaşamın her alanında aktifler, işleri kolay değil.

aralik-bahari-23

Belenköy’den çeşmenin yakınlarına kadar arabayla geldik. Biraz yürüyünce başına bir şey geldi diye endişelendiğim Palamut ağacı göründü. Datçayı gezerken dağı, taşı her şeyi belgeliyorum. Birçoğunun nerede olduğu aklımda. Aynı yelere tekrar geldiğimde duruyorlar mı, bir değişiklik var mı diye bakarım çoğu kez.

aralik-bahari-24

Palamut ağacının yanındaki piknik masasında Belenköy’den  Burak Güler ile karşılaştık, buralarda Sami diye tanınıyor, bu güzel yerde pazar gününün tadını çıkarıyordu. Çeşme ulu Palamutun hemen karşısında, buraya geçen yıl bu köyden öğretmen arkadaşımız Ramazan Kırlı ile gelmiştik, ilk çağlaları fotoğraflamaktı niyetimiz. Tabii bu çeşmeyi görmek benim için daha ilginç gelmişti. Buraya Kocamar diyorlar, aslında Koca muhar’dan geliyor, muhar kaynak demek, kelimeler söylenirken bu yörelerde kısaltmalar oluyor. Ramazan hocam buraya piknik yapmak için geldiklerini söyleyince bir gün ben de geleyim demiştim, manzarası güzel, yazın serin olur, su da var, maalesef gelmek kısmet olmadı, baharda arkadaşlarımla geleyim.

aralik-bahari-25

Büyük ihtimalle geçmişi antik dönemlere kadar uzanıyordur, kaynak sularının olduğu yerler kutsal yerlerdir.  Biraz ileride Palamut ağacının bulunduğu yerdeki düzlük te ilgi çekici. Çeşmenin çevresi antik dönem taşlarla örülmüş duvarlarla çevrili, bu duvarlar ve çeşmenin geçmişi ile ilgili birşey diyemiyeceğim. Yine antik döneme ait taşlarla yapılmış iki havuz var, çeşmeden akan sular havuzlarda toplanıp, aşağı taraflardaki bahçeler bu sularla sulanırdı. Bu uygulamaya Datça’nın her tarafında rastladım antik dönemlerden bu yana uygulanan bir şey. Datça’daki eski yapılar da bana çok uzun yıllardır kullanılan bir yapı tekniğini gösteriyor. Çamurla örülen taş duvarlar ve toprakla örtülü çatılar, binlerce yıldır uygulanan yöntemler..

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir