Hemen yanında Metamorfoz Sanat Evi’nin Çöplük adını verdiği Atölyesi var, orada çocuklar öğretmenleriyle çamur çalışması yapıyordu. Öğretmenleri Palamutbükü’nden gelen Şebnem Çaylan’dı. Daha önce tanışmıştım ama isimleri unutuveriyorum, arkadaşlar kusuruma bakmasınlar. Cumartesi günü küçüklere verilen seramik çalışmaları hafta içinde büyüklerle yapılıyormuş.
Şebnem hanım çocuklarla güzel bir iletişim kurmuş, onları seyretmek bile çok hoştu.
Tomris Yücel diğer bir köşede çalışıyordu, Tomris hanımla birkaç sene önce Knidos’taki müzeler gününe aynı minübüsle gitmiştik orada tanışmıştık. Datça’ya gelmesine Datça Detay vesile olmuş, karar veremiyormuş karar vermesine yardımcı olmuşum.
Kazım Yılmaz ilkokulunun bahçesinde Saat 14.00 te Datça’da yaşayan heykeltraş Elbruz Denge’nin yaptığı taş anıtın açılışı vardı. Heykelin yanına gittiğimde konuşmalar bitmişti, heykelin sahibi Elbruz’u aradı gözlerim o da yoktu. Birkaç dakika gecikmiştim, anlaşılan açılış töreni biraz erken olmuş. Elbruz Denge Berkin Elvan ve diğer yitirilen çocuklar anısına bu çalışmayı yapmış, bundan sonra çocukların, gençlerin zarar görmemesi dileğimiz ama dünyanın her tarafında öyle anlamsızca savaşlar, kavgalar, kırımlar yaşanıyor ki! Bundan en çok etkilenen çocuklar. Daha sonraki gün Elbruz’u gördüğümde sormamışım, kayanın üzerindeki şekil hem göz hem de yaprak gibi. İkisini de çağrıştırıyor olabilir.
Berkin Elvan Çocuklar Ölmesin heykelini yapan Elbruz Denge’yi açılış günü geç geldiğim için görememiştim. Sakin bir yerde çayını içerken görünce heykelle iilgili kısa bir bilgi aldım. Heykeli yapış nedenini Elbruz şöyle açıkladı: ” Berkin Elvan’ın ölümünden sonra bende dayanılmaz bir iç sıkıntısı oldu. Çocuklar ölmesin dedim ve bu heykeli yaptım. Dünyadaki siyasal gelişmeler, savaşlar, devletlerin baskısı nedeniyle çocuklar elimizden eriyip gidiyor. Taş delindi, taş çatladı ve dikildi oraya, unutmayın diye, yapmayın diye. Biz Datça’da çocuklarımızı sadece sevmeyiz onlara saygı da duyarız, onların değeri büyüktür bizim için.”
Sipariş olarak değilmiş, gönülden, içten gelerek yapmış, Datçamızın kayası. Bir hafta kadar uygun kayayı aramış, o şekilde duran bir kayaymış. Elbruz arkadaşın çalışmalarını web sitemde zaman zaman paylaşmıştım, kendi kendini yetiştiren bir sanatçımız, oldukça yol aldı diyebilirim.
Datça Kısa Film festivaline katılan ekipler de anıt açılışı için oradaydılar.
el emegi pazarı……calısıyorum.ressam