Datça Divan Burnu 1

             
 

Ana Sayfa

 
 

 

 

 

 

 

 

 

divan burnu yürüyüş haritamız

Divan Burnu Yarımadanın Akdeniz'e bakan kısmında en uç noktada yer alan bir burun . Burunlar çoğunlukla değişik akıntı ve dalgalar yaparlar , bu gezimizde bize rehberlik eden Datça Yerel Tarih Derneği Başkanı Akın Pilavcı Divan Burnunun zaman zaman sert denizlere sahip olduğunu adını da buradan aldığını söyledi . Datça merkezden çıkarak katettiğimiz yolu siyah renkle gösterdim.

karadut

Yanımda bir çok kez birlikte gezilere gittiğim Mehmet Emin Berber Divan Burnunu görmek üzere Palamutbükü'ne geldik . Akın Pilavcı ile buluşup yola çıkacağız , Akın bey bu yöreleri ve öykülerini çok iyi bilen Datça'lı arkadaşımız . Sağolsun işinin yoğun olduğu bir zamanda bizi kırmayarak bu güzel geziyi yapmamıza yardımcı oldu. Onu beklerken bahçesindeki kara dutlardan yiyerek yılın ilk dutunu yemiş olduk.

palamutbükü maarin yolu

Haritada gösterdiğim gibi limanın biraz ilerisinde bir dere yatağına girdik ,bir müddet buradan gittikten sonra sol taraftaki bu dar toprak yola saptık . Buraya kadar araba ile geldiğimiz için ancak burada fotoğraf çekmeye başladım. Yoldaki ıslaklık biraz sonra varacağımız su kaynağını gösteriyordu. Buralarda antik dönemde de Knidos'un verimli arazileri bulunuyordu.

palamutbükü maarin'de eski yapılar

Her taraf badem ağaçları ile kaplı , yeşilin en güzel tonlarını bu mevsimde badem ağaçlarında görebiliyorsunuz.

maarin antik çeşme

Evet nutkum tutuldu derler ya , ben de öyle oldum , burada böyle bir tarihi eserle karşılaşacağım aklıma gelmezdi. Antik bir çeşme gürül gürül akan bir su.

akın pilavcı antik çeşmeden su dolduruyor

Akın bey gezide kullanacağı suyu çeşmeden dolduruyor, sudan dönüşte de bolca içtim çok nefis bir lezzete sahip

maarin antik çeşme su dehlizleri

Bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği bir yürüme koridoru görülüyor.

Knidos'la ilgili hiç bir kaynakta bu çeşme ile ilgili bir bilgiye rastlamadığım için bayağı şaşırdım . Buraya yörede Muharin deniyormuş ama Akın beyin söylediğine göre yöresel dilde bu zamanla marin diye geçer olmuş , söylerken a harfi biraz uzatılıyormuş.

palamutbükü antik çeşme

Çeşmeden sonra da duvar örgüsü devam ediyor

Bu gezimde Mehmet bey benim bolca fotoğrafımı çekmiş . Bu kısımda duvardan dışa doğru çıkmış iki taş var.

Duvarın sağında bu şekilde ,üstte ve altta olmak üzere boşluk bulunuyor. Tabii biraz bizim boyumuzu aşan bir konu ama yine çeşme ile ilgili olduğunu düşünüyorum .

Dikkat ederseniz üst taraftaki taşın aşağı doğru eğikliği suyun aşağı tarafa akması için yapılmış diyorum.

 

SAYFANIN DEVAMI

 

Resim ve metinler izinsiz ve www.datcadetay.com Adresi belirtilmeden kullanılamaz.Web sitenizde paylaşmak için sadece linkini veriniz.