yapay resif batırılması

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Etkinliklerle Kutlandı

Datça Kaymakamlığı’nın organize ettiği 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk etkinlik 30 haziran öğleden sonra dip temizleme etkinliğiydi. Datça limanından dalış yapılarak Kumluk açıklarında dip temizliği yapıldı.

1 Temmuz Pazar günü 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Çelenk sunma töreni ile başlayan Denizcilik ve Kabotaj bayramı etkinlikleri, ömrünü doldurmuş bir sahil güvenlik botunun yapay resif olarak batırılış töreniyle devam etti. Öğleden sonra ise Kabotaj Bayramının en sevilen etkinlikleri vardı. Yüzme yarışlarını, halat çekme yarışması ve yağlı direk yarışı izledi. Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi, Gocaman Trio Müzik grubunun parçalarıyla etkinlik devam etti.

dip temizleme dalışı

1 temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı etkinlik programı kapsamında yapılan deniz dibi temizliği çalışmalarına katılan gönüllüler; Umut Kantarli, Canan Kantarlı,  Hasan Çıplak, Halil Alaşahan, Levent Özberk,  Murat Karslı, Selim Öztüfekçi, Abdurrahman Korkmaz, Çiğdem Okyay, Jerfi Sirin, Serkan Karacahisarlı, Yavuz Aydeniz, Dilara Wilkins,  Müjdat Kantarlı, Ferhat Ünsalan ile etkinliğe destek veren  Datça Belediyesi Yaz Spor Okulu , Reef Diving ve Datça Sahil Güvenlik Komutanlığı nezaretinde yapılan deniz dibi temizliği güvenli bir şekilde tamamlandı.

Datça Limanı’ndan denize atlayan gönüllüler dip temizliği yapmak üzere açıldılar. Onları Sahil Güvenlik Botu ve Datça Belediyesi Yaz Spor Okulu teknesi ile Murat Karslı ve Halil Gül takip etti.

Çalışmalarını uzaktan bir müddet izledim, dalan arkadaşlara verilen torbalar dolu vaziyette Murat Karslı ve Halil Gül’ün olduğu tekneye aktarıldı. Denizden çıkarılan araba lastikleri, değişik cisimler pek çoktu. Arkadaşlarımız ağır torbaları tekneye zorlukla yüklediler, birçok  kez çıkan atıklarla kıyıya gidip gelinildi ve sonunda alttaki fotoğrafta olduğu gibi bir traktör atık denizden çıkarıldı.

Bu etkinliğe katılan arkadaşlarımızın paylaştığı fotoğrafta görüldüğü gibi kısa sayılabilecek bir zamanda çıkarılan atıkları görmekteyiz. Gerçek anlamda bir dip temizliği günler sürer ve kamyonlar dolusu atık çıkacağından kuşkunuz olmasın. Bizim kadar poşet kullanan, atıklarını denize bırakan, çevreye bırakan bir ülke yok, araştırmalar bunu gösteriyor. Ve son olarak okuduğum bir haberde atık naylon parçaları Alaska’ya kadar uzandı. denizlerimizi her geçen gün biraz daha yok ediyoruz, gelecek nesiller bunun acısını çok fazla çekecekler.

yapay resif batırma

Ertesi gün  saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunma töreninin ardından Piket tipi 14.6 m boyundaki SG-52 sahil güvenlik botunun dalış turizmi için batırılmasını izlemeye gittik. Kargı koyundan biraz ileride Çetisuyu mevkiindeki bu etkinliği izlemek isteyen vatandaşlar için gezi tekneleri ayarlandı, bizler de Umut Kantarlı’nın gelip bizi almasıyla basın olarak teknenin batırılacağı noktaya  götürüldük. Gezi tekneleri dolu vaziyette etkinlik alanına giderken çok sayıda büyük, küçük özel tekne de etkinlik alanına doğru yola çıktı.

Sayfalar: 1 2 3 4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir